Dolar 34,1541
%0.05
Euro 38,2818
%0.1
Altın 2.934,480
%0.04
Bist-100 9.735,00
%-0.96

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 'mavi' devrim

İzmir'de 'mavi' devrim

​Mersin’de 20 yaşında uğradığı vahşi saldırı sonrasında yaşamını yitiren Özgecan Aslan’ın ölümüyle birlikte dolmuşlardaki güvenlik önlemleri tartışmaya açılırken, İzmir Minibüsçüler Odası’nın örnek çalışması ise tüm yurda örnek oldu. Araç takip sistemi ve sesli kamera uygulamasının ardından şoföre özel ruhsat uygulaması da tamamlanma aşamasına gelirken, Türkiye’yi yasa boğan cinayetin ardından eylem kararı alan İzmirli dolmuşçular tüm araçlara siyah kurdele ve Özgecan’ın afişlerini asacak. İZMİR'DE 'MAVİ' DEVRİM

  • Ege Postası
  • 17.02.2015 - 14:42
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Özgecan Aslan cinayeti ile birlikte gündeme gelen toplu ulaşım araçlarında alınması gereken güvenlik tedbirleri yurt çapında tartışılırken, İzmir’in söz konusu düzenlemeleri tamamlayarak, Türkiye’ye örnek model olduğu ortaya çıktı.
 
 
İZMİR’DE DEVRİM NİTELİĞİNDE UYGULAMA
İzmir Minibüsçüler Odası, uzun süredir planlanan sesli kamera ve araç takip sistemini tamamlayarak hizmete sunarken, bir diğer yeniliği de şoföre özel ruhsat düzenlemesi ile hayata geçirdi. Kentte toplam bin 117 araç ile 60 durakta faaliyet gösteren ve günde ortalama 400 bin yolcu taşıyan İzmirli minibüsçüler, dolmuş sisteminde örnek modeli de kullanmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ile yürütülen ortak çalışmalarda devrim niteliğinde çalışmaların altına imza atan Minibüsçüler Odası, Türkiye çapında takdir toplayan projesi ile tüm yurda örnek oldu.


 
ARAÇ TAKİP SİSTEMİ DEVREDE
Projeyle ilgili olumlu tepkiler aldıklarını belirten Minibüsçüler Odası Başkanı Taner Uğuz, “Gerekli altyapı çalışmalarımızı tamamlayarak araçlarımızın tamamına yakınında sesli kamera uygulamasını hayata geçirdik. Artık merkezden tüm araçları izleyebiliyoruz ve olası vakalarda anında müdahale edebiliyoruz. Her şey kayıt altına alınıyor. 8 ay önce uygulanmaya başlanan proje kapsamında araçlarımızın tamamına yakınında uydu takip sistemini (GPS) başlattık. Her aracın izlediği yolu adım adım görüyoruz. Böylelikle aracın güzergah dışına çıkması da mümkün olmuyor ve nereye gittiğini de takip edebiliyoruz” diye konuştu.
 
HER ARACA ŞOFÖR TANITIM KARTI
Yine Türkiye’de ilk olabilecek “Şoför tanıtım kartı” uygulamasına da İzmir’de başladıklarının altını çizen Uğuz, araç kullanan tüm şoförlerin kayıt altına alındığını ve belirlenen kıstaslara göre ruhsatlandırma yapıldığını aktardı. 800’ü aşkın araçta uygulanmaya başlanan sitem dahilinde, araç sigortası, psiko-teknik eğitim, SRC belgesi, sabıka kaydı ve uyuşturucu testine tabi tutulan şoförler tüm bu kıstasları yerine getirdiği takdirde araç kullanmaya hak kazanıyor. Ruhsat alamayan şoförler ise trafiğe çıkma ve dolmuş kullanma haklarını kaybedecek. Emniyet ile yürütülen ortak çalışmada sona gelindiğini belirten Başkan Uğuz, sistem  dahilinde kalan 300’e yakın araç şoförünün de ruhsat alması için çalışmaların sürdüğünü ve önümüzdeki süreçte İzmir’de kayıtsız şoför kalmayacağını dile getirdi.
 
OLAYLARA ANINDA MÜDAHELE
İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Taner Uğuz, sistem sayesinde istenmeyen birçok durumun da önüne geçildiğini belirterek, “Şoförlerin disiplin altına alınması ve suçla mücadele öncelikli hedefimiz. Araçta bir hırsızlık olayı yaşandığı zaman, suçluları görüntüler sayesinde kayıt altına alıyor, emniyetle paylaşıyor ve ivedilikle yakalanmasını sağlıyoruz. Yine geçtiğimiz haftalarda bir yolcu araçta bilgisayarını unutmuş. Bize başvurdu ve verdiği sefer güzergahı ile yolculuk saatinden yola çıkarak görüntülerden araca ulaşarak kayıp eşyasını kendisine teslim ettik. Yakında kalan araçların da kameraları takılacak ve tüm araçları merkezimizden izlemeye almış olacağız” dedi.
 
YÜZ TANIMA SİSTEMİ DE GELECEK
Sistemin geliştirildiğini ve emniyet ile yürütülen ortak çalışma kapsamında yüz tanıma sistemi ile “Sessiz ihbar” dönemine de geçileceğini söyleyen Uğuz, “Emniyet Müdürlüğü’nün uygulamaya koyduğu sistemi de araçlarımıza entegre edeceğiz. Örnek olarak aranan ya da suçlu bir şahıs aracımıza bindiğinde bu yüz tanıma sistemi şahsı tespit edecek ve emniyete sessiz ihbarla bildirimde bulunacak ve şahsın yolcuların da güvenliğini tehlikeye atmadan güvenlik güçlerince yakalanması sağlanacak. Bunun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
 
İZMİRLİ DOLMUŞÇULARDAN ÖZGECAN İÇİN SİYAH EYLEM
Özgecan Aslan cinayeti sonrasında eylem kararı alan İzmirli dolmuşçular yarın saat 10:30’da Gaziemir Sosyal Konutlar durağında bir protesto gösterisi düzenleyecek. Tüm araçlara Özgecan’ın afişlerini ve siyah kurdeleler asacak olan şoförler, tepkisini dile getirerek katilleri kınayacak. İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Taner Uğuz yaşananları kınadıklarını söyleyerek, “Biz her türlü önlemi alarak benzer durumların yaşanmasını önlemeye çalışıyoruz. Gencecik bir kızımızın katledilmesi sonrasında yasa boğulduk. Bu olayların tekrar yaşanmaması için elimizden geleni yapmak zorundayız. Bu konuda bize büyük görevler düşüyor. Artık tüm gözler bize çevrildi. İzmirliler için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz ve tüm gerekli önlemleri aldık. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için tedbirleri elden bırakmayacağız” şeklinde açıklama yaptı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.