Dolar 33,9863
%0.27
Euro 37,8370
%0.63
Altın 2.820,570
%0.39
Bist-100 9.577,00
%-1.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de öğrenci kartı kullanımına yaş sınırı getirildi

İzmir'de öğrenci kartı kullanımına yaş sınırı getirildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer döneminde gündeme gelen öğrenci kartlarındaki yaş sınırı Cemil Tugay döneminde uygulanacak. Yeni karar Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ CHP’nin ‘evet’ oyları ile oyçokluğu ile kabul edildi. Buna göre öğrenci kartı kullanımı için yaş sınırı 30'a çıkarıldı.

  • Ege Postası
  • 17.05.2024 - 18:40
  • Güncelleme: 17.05.2024 - 22:21

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer döneminde öğrenci kartlarında 26 yaş sınırı gündeme gelmiş Cumhur İttifakı’ndan gelen tepkiler sonrasında geri adım atılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay döneminde de söz konusu uygulama yeniden gündeme geldi. Soyer’in 26 yaş talebi güncellenerek 30 yaşa çıkartıldı. Yeni karar Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ CHP’nin ‘evet’ oyları ile oyçokluğu ile kabul edildi.

"HAK SAHİPLERİNİ ENGELLER"

AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş önergeye ilişkin, "30 yaş sınırı getirilen bu madde, daha önceki yıllarda hak sahiplerinin engelleneceğini düşünüyoruz. Bu kart uygulamasını doğru bulmuyor, denetleme ile başka yöntemler geliştirilebilir" dedi. 

'KÖTÜ NİYETLİ VATANDAŞLAR'

CHP’li Meclis Üyesi İpek Kul önergeye ilişkin konuşmasında, "Vatandaşımızın aleyhine olan bir durum söz konusu değil. Tabiri caizse bazı kötü niyetli vatandaşlarımızın kullanımı sonucu belediyenin zarar ettiği tespit edilmiştir. 664 bin tane öğrenci kartı bulunuyor. Bu kartlardan 560 bin tanesi 25 yaş altı, 60 bini 30 yaş üstü olduğu, 40 bin kullanıcının ise 25-30 yaş arası olduğu tespit edildi. Burada 30 yaş üstü olup öğrenimde kaydı olan kullanıcılar çalışmasına rağmen öğrenci pozisyonunda indirimden faydalanıyor. Son dönemlerde de ciddi kullanıcı var. Kurumun her türlü karar hem vatandaşımızın hem kurumun lehine olarak alınmalı. Yaş sınırı TCDD’de 26’yken başkanımızın inisiyatifi ile yaş sınırı 30 oldu. Kendisi yüksek lisans yapabilen kişiler olduğunu da düşünerek TCDD’nin sınırının üstünde yaş sınırı koymuştur" diye konuştu. 

"KISTAS ÖĞRENCİLİK DEĞİL GENÇLİK"

AK Partili Burçin Kevser Sevil ise, "ESHOT indirimli şartları vermesi kanunla belirlenmiş. Biz kafamıza göre öğrencilerin yaşına cinsiyetine ve çalışma durumuna göre ayırmayı doğru bulmuyoruz. Çünkü öğrenci tanımı ve indirimli kart kullananların yasal bir hakkı var. Bu alanla ilgili vatandaşlar anlamında yanlış, fazla ya da zarara uğratacak kullanım söz konusuyla farklılığa sebep olmak yerine başka bir yol izlenebilir. Burada en önemli argüman, başkanın talebi doğrultusunda 26 yaş sınırının olması. Burada önemli bir husus var. TCDD’nin yaş sınırı öğrenciler üzerinden yapılan bir değerlendirme değil gençlik ve çocuk adı altındaki yaş skalası. AB’de de kıstas öğrencilik değil gençliktir. Yasayı tartışırız ama değiştirmek elimizde değil. Mevcut yasaya uygun hareket etmeliyiz. Eğer ESHOT zarara uğruyorsa İpek Hanım’ın verdiği rakamlar ortada. 60 bin kullanıcıyı sistemden eliyoruz. Bundan faydalanacak, evinde 35 yaşında çalışmayan kadın da eğitim alıyor olabilir. Biz neden bu kişinin üstünde dezavantaj yaratıyoruz. Biz getirilen önergenin fayda yaratmayacağını düşünüyoruz" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.