İzmir'de su tepkisi gösteren köylülere DSİ'den yanıt
İZMİR'in Bayındır İlçesi, Pınarlı Mahallesi'nde köylülerinin kendilerine Zeytinova Barajı'ndan sulama suyu verilmemesine tepki göstermesine Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nden yanıt geldi.
- Ege Postası
- 11.08.2015 - 17:53
Bayındır'a 7 kilometre mesafedeki mesafedeki Zeytinova Mahallesi'ndeki Falaka Çayı üzerine kil çekirdekli, kum-çakıl tipinde gövde yapısında, temelden 115 metre yükseklikte 36 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olarak yaptırılan Zeytinova Barajı, 11 Aralık 2013 tarihinde hizmete girdi. Doyranlı, Derebaşı, Pınarlı, Yakacık ve Buruncuk ile Zeytinova mahallerindeki mısır, zeytin, pamuk, sebze, hububat, yonca ve salatalık gibi pek çok ürünün yetiştirildiği tarlaları sulayan baraj, bölgeye hayat verdi. Ancak, barajdan 15 bin dekar tarım arazisi ve 13 bin büyükbaş hayvanı bulunan 700 hane ve 2 bin nüfusa sahip Pınarlı Mahallesi'nin küçük bir kısmına su verilmesi köylülerin tepkisine neden oldu. Konunun ulusul ve yerel basında haber olmasının ardından DSİ Genel müdürlüğü'nden yazılı bir açıklama yapıldı.
"PINARLI MAHALESİ'NİN TAMAMI SULAMA PLANI KAPSAMINDA DEĞİL"
Planlama çalışmaları 2006 yılında tamamlanan Zeytinova Barajı'ndan 25 bin 590 dekar ve yeraltı suyu (YAS) takviyesinden 10 bin 090 dekar olmak üzere Bayındır ilçe merkezi ile Zeytinova, Buruncuk, Yakacık, Pınarlı ve Yusuflu mahalleri arazilerine ait 35 bin 680 dekar alanının sulanması hedeflendiği belirtilen açıklamada, "Ancak, iki farklı kaynaktan sulama yapılması işletme aşamasında sorunlar yaratabileceğinden, planlama revizyonu yapılarak, YAS takviyesi olmadan sadece barajdan 30 bin 090 dekar alanın sulanabileceği tespit edilmiştir. Planlama aşamasında 35 bin 680 dekar olarak belirlenen YAS takviyeli ilk sınıra göre bile Pınarlı mahallesine ait arazilerin tamamı sulama kapsamında yer almamaktadır. Proje aşamasında azalan alanlar, Tire ilçesi ile Pınarlı ve Yusuflu mahalleri arazileridir. Planlama ve proje çalışmaları sırasında sulama alanı sınırları, köy sınırları takip edilerek, baraja en yakın yerlerden başlanarak, topoğrafik şartlar ve hidrolik hesaplar da dikkate alınarak, teknik olarak yapılabilir ve en ekonomik çözümün oluşabileceği alanlar belirlenerek oluşturulmaktadır. Bu kriterler doğrultusunda belirlenen 30 bin 090 dekar alana ait sulama projeleri Genel Müdürlüğümüzce de onaylanarak inşaat ihalesi gerçekleştirilmiş ve yapımına başlanmıştır" denildi.
"EĞRİDERE'NİN SUYU ZEYTİNOVA BARAJI'NA VERİLECEK"
Pınarlı Mahallesi Muhtarlığı'nın 16 Eylül 2014 tarihli dilekçe ile ek sulama alanı talebinde bulunduğunun da vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bunun üzerine, yapılan işletme çalışmasında kısıntılı sulama uygulandığı takdirde ilave 430 dekar alanın sulanabileceği tespit edilmiş, proje revizyonları yapılmış, ayrıca ilave alanların sulanmasına yönelik gölet yapımı konusunda araştırma yapılmış, su potansiyeli ve topografik şartlar nedeniyle uygun gölet yeri bulunamamıştır. Zeytinova Barajı'nın geçirimsiz malzeme alanı için kamulaştırılan ve mülkiyeti kurumumuza ait olan 160 dekarlık alanda oluşan çukurların etrafına sedde yapılması, yan derelerin derivasyonu ile off-stream gölet olarak kullanılması düşünülmüş, ancak yan derelerin hidrolojik çalışmalarında yıllık 400 bin metreküplük bir su potansiyeli olduğu tespit edildiğinden, Pınarlı Köyü arazilerinin tümünün sulanma imkanı olmadığı belirlenmiştir. Pınarlı köylülerinin şimdilik Off-Stream göletten kendi pompaj imkanları ile arazilerini sulayabilmesi amacıyla bu göletin idare makinaları ile yapılmasına karar verilmiş ve makinalı çalışmalara başlanmıştır. Bu göletin yetersizliği nedeniyle Bayındır ilçesi Pınarlı, Tire ilçesi Doyranlı ve Derebaşı mahallerine ait toplam 50 bin dekar arazilerin sulanabilmesi amacıyla alternatif su kaynakları araştırmaları sonucunda yıllık ortalama akımı 30 milyon metreküp olan ve 17 milyon metreküpü Beydağ Barajı'na derivasyonu düşünülen Eğridere'nin suyunu, Beydağ yerine Zeytinova Barajı'na derive edilmesine karar verilmiş ve bu konuda ön inceleme çalışmalarına başlanmıştır. Eğridere'nin, Zeytinova Barajı'na derivasyonu gündeme gelince kaynak israfına yol açmamak için Pınarlı Off-Stream Göleti'ndeki makinalarla yapılan çalışmalara ara verilmiştir. Ön inceleme çalışmalarının tamamlanmasına müteakip Zeytinova Barajı'na, Pınarlı Off-Stream Göleti'ne ve belirlenecek başka depolama alanlarına derivasyon seçeneklerinin araştırılması için Planlama ve Proje Yapımı ile en kısa süre içerisinde ihale edilerek yöre halkının biran önce suya kavuşmalarının sağlanması hedeflenmektedir. Sonuç olarak mümbit arazilere sahip olan Küçük Menderes Ovası'ndaki bulunan su kaynakları mevcut arazilerin sulanmasında yetersiz kalmakta ve bölge müdürlüğümüzü farklı alternatif kaynak arayışına, farklı çözümlere doğru itmektedir. Örneğin 850 bin dekar olan ovaya yağan yağış sularının bir kısmı doğal yollardan yeraltı suyunu beslemekte ancak yılda yaklaşık 300 milyon metreküp tatlı su kullanılmadan denize dökülmektedir. Topografik uygunsuzluk nedeniyle Baraj yapılarak değerlendirilemeyen bu suyun suni yöntemler ile yeraltını beslemesi, ayrıca ovada yapay depolama alanları oluşturularak sulamada kullanılması ile ilgili çalışmalara bölge müdürlüğümüz tarafından devam edilmektedir." (DHA)
Yorum Yazın