Dolar 34,1832
%0.14
Euro 38,1881
%-0.15
Altın 2.928,190
%-0.18
Bist-100 9.745,00
%-0.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de ulaşıma zam!

İzmir'de ulaşıma zam!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı 2’inci meclis oturumunda, İzmir’in merakla beklediği konular arasında yer alan toplu ulaşımda zam kararı alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı meclis oturumuna Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı liderlik ederken, zam konusu tartışmalara neden oldu. CHP Grubu artan girdi fiyatları sebebi ile zammın kaçınılmaz olduğunu belirterek bu durumun sorumlusunun da hükümet olduğunu savundu. Zam teklifine ret oyu veren AK Parti Grubu ise zam oranların fazla olduğunu söyleyerek, uygulamanın sosyal belediyecilik ile bağdaşmadığını savundu.

  • Ege Postası
  • 11.09.2013 - 20:32
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’de toplu taşıma ücretlerine yüzde 13 oranında zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oylamaya sunulan ESHOT’un yeni tarifesi AK Parti Grubu’nun ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. 15 Eylül 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni fiyat tarifesi doğrultusunda tam bilet 2 TL, öğrenci bilet ise 1,10 TL olarak belirlendi.


İŞTE YENİ TARİFE

Kabul edilen yeni tarifeye göre, toplu ulaşım ücretlerinde ortalama yüzde 13 oranında zam yapıldı. 15 Eylül 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni tarife doğrultusunda, tam biniş fiyatları yapılan 15 kuruş zam ile birlikte 1,85 TL’den 2 TL’ye, öğrenci binişleri 10 kuruş zam ile birlikte 1 TL’den 1,10 TL’ye, öğretmen binişleri ise 25 kuruş zam ile birlikte 1,15 TL’den 1,40 TL’ye yükseltildi. ESHOT’un teklifi doğrultusunda ilçe belediyelerine giden otobüslerde de ücret artışı yapıldı. İlçe otobüsleri için tam biniş ücretleri 3,20 TL’den 3,50 TL’ye yükseltilirken, öğrenci ücretleri ise 1,75 TL’den 1,90 TL’ye çıkartıldı. Zamlı tarife doğrultusunda tek binişlik kartlarda da fiyat artışına gidilirken, 3-5’lik biniş kartı da sırasıyla, 5 TL’den 6,50 TL’ye, 7,50 TL’den 9,40 TL’ye, 12, 50 TL’den 15,20 TL’ye yükseltildi. Yıllık olarak çıkartılan 60 Yaş Kartları ise 200 TL’den 250 TL’ye çıkartıldı. Diğer yandan, “Aktarma” olarak da bilinen 90 dakika tek bilet uygulaması aynen devam edecek.


ÇAKAR: İZMİR’E YAPILMIŞ BİR HAKSIZLIK


Zamlı ESHOT tarifesine ilk eleştiri AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar’dan gelirken, “Yürürlükte olan tarifeye göre yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar varan oranlarda ulaşım hizmetine zam yapıldı. Tam biletlerde yüzde 15 öğrenci biletlerinde yüzde 10 oranında zam getirilmiş. Peki öğretmenlere neden yüzde 25 zam yapıld? Havaalanı biletlerine getirilen yüzde 30-40 oranındaki zam aşırı bir zamdır. 60 yaş kartı kullanan vatandaşlara yüzde 25 oranında zam yapılmış. Bu zamlar vatandaşlarımızın daha fazla maliyet yükü altına girmesine sebep olacak. AK Parti olarak yeni fiyat tarifesine karşı olduğumuzu dile getirmek isterim” diyerek eleştiride bulundu. Çakar, tarifenin diğer kentler ile kıyaslanmasına da tepki göstererek, “Yüzdeler üzerinden bizi sürekli başka iller ile kıyaslamayın. Bunun İzmir’e faydası yok. İzmir’e bu zam yapıldı mı, yapılmadı m? İzmir’i yönetenlerin başka kentlerdeki fiyatları örnek göstermesi İzmir’e yapılmış bir haksızlıktır. Oralardaki fiyatlar ile buradaki fiyatlar farklı. Biz İzmir kentinde yaşıyoruz. İzmir’de vatandaşın cebinden çıkacak olan para önemli. Biz burada İstanbul’u taşımıyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP’DEN HÜKÜMETE ELEŞTİRİ

CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan ise, “ESHOT’un Ankara ve İstanbul’daki fiyatlara göre en ucuz yolcu taşıyan kurumdur. Akaryakıt zamları ve dövizde meydana gelen artışlar sonrasında bu zam oldukça normal bir durumdur” derken, CHP’li Olgun Atilla ise, “Euro her yerde aynı Euro, Dolar her yerde aynı Dolar. Akaryakıt fiyatları ortada. Biz kentimize en ucuz ve en kaliteli ulaşımı sunuyoruz. Otobüs filomuz Avrupa ortalamasının da altındadır. Deniz yollarında olduğu gibi belediye araçlarına da ÖTV’yi kaldıralım. AK Parti Grubu da kabul ederse böyle bir temenni önergesi hazırlayarak TBMM’ye gönderelim” diye konuştu. Söz konusu teklife Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı da yeşil ışık yakarken, “Bizler yasa yapamasak bile yasa yapıcılara bunu bir temenni olarak iletebilmeliyiz” dedi.

SİNAN: KINIYORUM, AKDEMİR: DEVAMLI ZARARDASINIZ

Zam tarifesi mecliste yapılan oylama sonucunda oy çokluğu ile kabul edilirken, CHP’li meclis üyesi Kadir Sinan, “Çakarın siyaset yapmak için bu konuyu kullanmasını anlayamıyorum. Biz de siyaset yaparak topu kendisine atabiliriz. Bu ülkede hiçbir nedeni yokken döviz niye buradan buraya geldi diyebiliriz. Artan maliyetleri biz bir şekilde karşılayabiliriz. Biz siyaset yapmıyoruz. Biz durduk yere ayağımıza sıkmak ister miyi? Buradan kendisini kınıyorum” dedi. Sinan’ın sözlerine sert şekilde karşılık veren AK Parti’li Murat Akdemir ise “Döviz yükselmeden önce de zarar ediyordunuz. Her meclis döneminde bu zararlar bizim önümüze geldi. Bu maliyet girdilerini görelim dedik. Önlem alalım dedik. Burası ÖTV kaldırılsın diye önerge hazırlanacak yer değil. Her aklına gelen bir fikirle burada çıkıp temenni önergesi hazırlayamaz” ifadelerini kullandı.

'GEZİ’ OLMADI

Geçtiğimiz meclis oturumunda oylamaya sunulan ve karar yeter sayısı çıkmadığından meclis gündeminde bırakılan Balçova’da yer alan bir sokağa Gezi Sokağı adı verilmesini öngören teklif yeniden gündeme taşındı. AK Parti adına aynı önergenin yeniden gündeme taşınmasına tepki gösteren Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, “Geçtiğimiz meclis toplantısında arkadaşlarımızın önerisi ile konu gündemde tutuldu. Meclisin aslında bu konuyu onaylama amacı ile “Biz illa bu kararı çıkartacağız” anlayışı içerisine girmesi doğru bir anlayışı değildir. Biz geçen meclis nezaketen konunun gündemde kalmasını kabul ettik. Bugün yeterli oyu alamayacaktır, yeniden oylamanın anlamı yoktur” dedi. CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan ise kararın tek tek, isim yazılarak oylanmasını istedi. Meclis Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı İlgili gündem maddesini oylamaya sunarken, AK Parti grubundan gelen ret oyları sonrasında karar yeter sayısı çıkmadığı için ilgili madde reddedildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.