İzmir'de üniversite öğrencilerinden 'uzaktan eğitim' protestosu
İzmir’de üniversite öğrencileri, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesini protesto etti. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlarının değil misafirhanelerin depremzedelere açılması gerektiğini belirten öğrenciler, “Üniversiteden vazgeçmiyoruz” dedi.
- Ege Postası
- 27.02.2023 - 17:59
- Güncelleme: 27.02.2023 - 18:04
Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketinin ardından bölgede Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilirken tüm üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı alınmıştı.
Üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitim kararına tepkisi sürüyor. İzmir’de bir grup üniversite öğrencisi, bugün Bornova ilçesindeki Küçükpark’ta bir araya gelerek uzak eğitim kararını protesto etti.
“KONUT VE MİSAFİRHANELER DURURKEN…”
Uzaktan eğitim kararının ardından apar topar yurtlardan çıkarıldıklarını belirten öğrenciler, yaptıkları açıklamada şunları kaydetti:
“Evleri yıkılan depremzedelerin farklı şehirlerdeki KYK yurtlarına yerleştirileceği ve üniversitelerin online eğitime geçirileceği, önce Erdoğan, ardından YÖK tarafından duyuruldu. Halihazırda üniversitelilerin barınması için yetersiz ve niteliksiz olan KYK yurtlarına, evleri yıkılmış ya da ağır hasar almış depremzedeler yerleştirilmeye başlandı. Kararla beraber, yurtlarda kalan öğrenciler, eşyaları çöp poşetlerine doldurularak bir gecede yurtlardan atıldı. Milyonlarca boş konut, otel ve misafirhane gibi konaklama alanı varken depremzedeler için niteliksiz ve yetersiz KYK yurtları tahsis edildi.
“HER KRİZDE GÖZDEN İLK ÖĞRENCİLER ÇIKARILMAKTADIR”
Bu karar hem depremzedeleri hem de yurtlarda kalan üniversitelileri mağdur eden bir karardır. Üniversitelerin uzaktan eğitime geçme kararı ise iktidarın yine yönetememe halinin ortaya çıkardığı başka bir mağduriyettir. Yakın zamanda deneyimlediğimiz pandemi sürecinde de gördüğümüz gibi uzaktan eğitim, üniversiteliler arasındaki fırsat eşitsizliğini daha da büyüten ve eğitime nitelikli erişimin önüne ket vuran bir uygulamadır. Yaşanan her krizde ilk gözden çıkarılanın üniversiteler olması, AKP iktidarının akademik eğitime yaklaşımını ortaya koymaktadır. Zira depremden etkilenmiş çoğu sıra arkadaşımız uzaktan eğitimi sürdürebilecek yeterli teknolojik ekipmana erişemediği gibi, başka şehirlerde yaşayan birçok üniversite öğrencisi için de online eğitim yetersiz ve niteliksiz. Depremden etkilenen sıra arkadaşlarımız gözetilerek alındığı öne sürülen online eğitim kararının asıl sebebinin üniversitelilerin yan yana gelişlerinin engellenmesi olduğu açıktır. Yıllardır üniversitelere ve öğrenci gençliğe AKP iktidarı, bu kez de yönetememe krizinin bir getirisi ve öğrenci gençliğin bir aradalığından duyduğu korkunun somut bir göstergesi olarak üniversitelere ve üniversitelilere saldırmakta. Depremden etkilenmiş üniversitelilere kolay yatay geçiş imkanı, kira ve yurt desteği sağlanması; depremzedelere boş konutların, otellerin, misafirhanelerin tahsis edilmesi gibi çözüm odaklı alternatifler varken depremzedelerin yetersiz ve niteliksiz KYK yurtlarına yerleştirilerek üniversitelerde yüz yüze eğitimin durdurulmasının, AKP iktidarının defalarca şahit olduğumuz yönetememe halinden ve öğrenci gençliğin yan yana gelişinden duyduğu korkudan olduğu bir gerçektir.
"ÜNİVERSİTEDEN VAZGEÇMİYORUZ"
Buradan bir kez daha söylüyoruz: İktidarın yaşanan her krizde farklı bahanelerle üniversiteler üzerinde uyguladığı baskı ve sindirme politikalarını kabul etmiyoruz. Bizler, yaşanan bu yıkımın, binlerce insanın enkaz altında kalmasının, yüzlercesinin donarak ölmesinin kader olmadığını; AKP iktidarının her geçen gün yükselttiği rant ve talan siyasetinin bir sonucu olduğunu biliyoruz. Bundan sonraki süreçte kampüslerimizde, sokaklarda, mahkeme salonlarında, depremde yitirdiğimiz her bir insanımızın hesabını sormak üzere bir arada olacağız. Buradan bir kez daha her öğrenci için yüz yüze eğitim koşullarının acilen sağlanması talebini büyütüyoruz. Üniversiteden vazgeçmiyoruz.” (ANKA)
Yorum Yazın