İzmir'deki 'büyük' zirvede mesaj yağmuru
TÜRKİYE'de görev yapan büyükelçiler, 'İzmir Büyükelçiler Organizasyonu' kapsamında İzmir'de buluştu. Toplam 75 ülkenin temsil edildiği ve 50'den fazla büyükelçinin katıldığı toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, İzmir Körfezi'nin yüzülebilir hale gelmesi için çalıştıklarını dile getirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise "İzmir'in yeni bir dönüşüm zamanı. Bence İzmir yeterince vakit kaybetti. İzmir'in bundan sonraki dönemde tarihteki gibi Batı Anadolu'nun başkenti olmalı" dedi.
- Ege Postası
- 08.05.2015 - 14:12
Toplantının ilk bölümünde, kentin tarihi, turistik ve kültürel değerlerinin anlatıldığı tanıtım filmi izlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasında İzmir'deki yatırımlardan söz etti, hızla gelişen kentte ciddi yatırımların devam ettiğini aktardı. Başkan Kocaoğlu, körfezin de yeniden yüzülebilir hale getirilmesi için çaba harcadıklarını belirtip, "Bu kentin yerel yönetimi olarak; geçmiş uygarlıklar ve kültürlerle bağları güçlü, ama yeniliklere de hızla ayak uydurabilecek ölçüde dinamik, refah düzeyi yüksek İzmir için uğraş veriyoruz. En büyük hayalimiz, İzmirliler'in evlerinden çıkıp denize girebilecekleri bir körfeze sahip olmak. Bunu en son 45-50 yıl önce yapmıştık. Dünyanın en önemli çevre projelerinden birini gerçekleştirerek yine başaracağız. Kısa süre içinde İzmir Körfezi'nde yeniden yüzeceğiz. İzmir öteden beri organik tarımında Türkiye'nin lider kenti. Övünmek gibi olmasın ama İzmir'in üreticileri kendini değil kentini ve geleceğini düşünüyor" diye konuştu.
İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Vali Toprak da kentin tarım, sanayi, turizm ve birçok alanda çok yönlü bir şehir olduğunu, kentin sunduğu geniş imkanlar ve potansiyelin yerli-yabancı tüm yatırımcılar için de ciddi avantajlar sunduğunu söyledi.
'İZMİR YETERİNCE VAKİT KAYBETTİ'
Türkiye ve İzmir'in dünyanın orta yerinde olduğunu kaydeden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci konuşmasında, "Ege Denizi, Akdeniz ve Anadolu, Tarihi İpek Yolu'na baktığınızda, Balkanlar, Avrupa'ya gittiğinde İzmir orta yerdedir. Anadolu'nun en bereketli toprakları Ege'dir. Herodot'un 'Gök kubbe altındaki en güzel topraklar' dediği, dağlarından yağ ovalarından bal akan İzmir artık zaman içindeki yolculuğunda İpek Yolu'nun Avrupa'ya çıkış kapısında. İzmir'in yeni bir dönüşüm zamanı. Bence İzmir yeterince vakit kaybetti. Yeterince bekledi. Mahallenin en güzel kızı olan, bölgenin en yakışıklı delikanlısı olan İzmir yetenince süslenmek için vakit geçirdi ve yetirince dinlendi. İzmir'in bundan sonraki dönemde tarihteki gibi Batı Anadolu'nun başkenti olmalı. Bu önemli yolculuğa çıkma zamanıdır. Yakın bir tarihte göreceksiniz ki şu anda tüm hızıyla devam ediliyor, İzmir- İstanbul arası 3.5 saat, İzmir- Ankara hızlı trenle 3 saat civarında olacak. İzmir'den hızlı trenle Kapadokya'ya gidilebilecek. İzmir kendi istemese de Batı Anadolu'nun başkenti olmak zorunda. Büyükelçiler eskisi gibi siyasi temsilciler değil. Bilginin bu kadar hızlı değiştiği, bilgiyi ve teknolojiyi üreten ülkelerin başka coğrafyalarda etki etmekle ilgili yüksek iştah taşıdığı, bu dönemde 90'lardaki ideoloji, siyasi bloklar, yerle bir olduktan sonra dünya yeniden yapılanıyor. Temelleri ekonomi üzerine atılıyor. Önümüzdeki 10 yılda üzerine inşa edilecek yapılar önemli ticaret ve ekonomik olacak. Dünyanın her köşesinde ekonomik birliktelikler, aileler oluşuyor. Bunun da en önemli göstergesi Avrupa Birliği'dir. Avrupa Birliği (AB) 'Biz niye savaşıyoruz, paylaşarak çoğalabiliriz' mantığından yola çıkarak, ardından ABD ile AB'nin bir araya gelmesi, Körfez İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği, Doğu Avrupa, Şangay oluşumu elle tutulur hale geldi. Bu arada IMF ve Dünya Bankası da başka boyutlara gidiyor. Çin'in başlattığı altyapı finansmanıyla 40 ülkenin bir araya geldiği yeni bir banka ortaya çıkıyor. Türkiye hızlı akan coğrafyanın içinde aktif şekilde yer alan ülkelerden olmak zorundadır. Başka türlü olamaz" dedi.
'TÜRKİYE'NİN HEDEFİ DIŞ TİCARETTE DAHA İYİ YERLERE GELMEK'
Dış ticaret hacminin 500 milyar dolar seviyelerine ulaştığını sözlerine ekleyen Bakan Zeybekci, hedeflerinin daha iyi yerlere gelmek olduğunu belirtti. Bakan Zeybekci şöyle devam etti:
"1980'de dış ticaret hacmi 5 milyar dolar bile değildi, bugün 500 milyar dolar seviyelerine geldi. Türkiye'nin hedefi dış ticarette daha iyi yerlere gelmek. Türkiye yıllık 30 milyar dolar civarında aldığı kontrat işlerini 100 milyar dolara çıkarmak istiyor. Türkiye, ziyaret eden turist sayısı açısından dünyada 6. Avrupa'da 4. sırada. Türkiye bu alanda dünyada ilk 3, Avrupa'da 1. sırada olma yolunda. Artık Türkiye kontrol edemediği tüm etkenleri kontrol etmesi gerektiğini biliyor. Onun için global dengede oyuncu olarak, ekonomik olarak söylüyorum. Türkiye kendi yatırım gücü, kendi finansman kaynaklarının yetmeyeceğini de çok iyi biliyor. Bu yüzden Türkiye dünyanın her yerinde güçlü ortaklarla yoluna devam etmesi gerektiğini çok iyi biliyor. Türkiye bu anlamda birçok ülkeye de aktif şekilde gidiyor. Ziyaretleri daha aktif yapıyor. Özellikle son 5 yılda dünyada en çok yurtdışı temsilciliği açan ülkeyiz. Sadece 2010'dan bu yana 51 temsilcilik açtık. Türk Hava Yolları en çok yabancı noktaya uçan havayolu haline geldi. Onun için 'Türkiye dünyanın orta yerindedir' diyorum. Türkiye ile ülkeleriniz arasındaki işbirliği imkanlarının sonsuz olduğuna inanıyorum. Türkiye dünyanın en zengin tarihi, enerji kaynaklarının, dünyanın en zengin doğal kaynaklarının orta yerindendir. Türkiye yeniden dünyanın turizm, ticaret, kültür, eğitim, bilim, sanat merkezlerinden biri olmalı. Bunu gerçekleştirmek zorundayız. Gecikir ama engellenemez. Bu fırsatı tüm kardeş ülkeler ile birlikte değerlendirmek bizim için büyük zevk olacaktır."
'İZMİR ÇOK GÜZEL BİR TAŞTIR'
AK Parti hükümetinin bütün yollarının İzmir'e çıktığını vurgulayan Bakan Zeybekci, "Cumhuriyetin ikinci periyodundan sonra İzmir yorgun düştü ama şimdi yeniden uyanıyor. İzmir yeniden Batı Anadolu'nun başkenti olmalıdır. Şu anda hükümetin bütün kurgusu bizim bütün yollarımız İzmir'e çıkıyor. Yapımı devam eden projeler var. Bu yüzden büyükelçilerin İzmir'de hızlı bir şekilde yerini almasını tavsiye ediyorum. Eğer dünya yeniden yapılanıyorsa ve ekonomik taşlar üzerine kurgulanacaksa, İzmir çok güzel bir taştır" dedi. Konuşmaların ardından toplantıya ara verildi.
'MUTLU İNSANLAR SAVAŞMAZ'
Toplantının ikinci bölümünde, İzmir'in Kültürel Zenginliği ve Ekonomisi'ne Bakış konulu oturum düzenlendi. Moderatörlüğünü Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım'ın yaptığı oturuma, Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Eldor Yönetim Kurulu Başkanı Pasquale Forte ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli konuşmacı olarak katıldı. Tarih kitaplarında mutlu insanların anlatılmadığını ve mutlu insanlarınsa savaşmadığını belirterek sözlerine başlayan Lucien Arkas, "İzmir'de yaklaşık 300 yıldır ticaret yapıyoruz. Ben gemiciyim ama Türk Hava Yolları'nın İzmir'i de bir merkez olarak görmesini istiyorum. Eğer 3.5 saatte İstanbul'a ulaşılırsa İzmir çok fazla gelişir. Eğer gelişmezse gelin bana, ben o yatırımlardan payıma düşeni ödeyeceğim. İzmir potansiyeli büyük bir kent. Uluslararası bağlantıları gelişirse İzmir de önemli bir merkez haline gelir" dedi.
Bir diğer konuşmacı Pasquale Forte de Türkiye ve İzmir'i çok sevdiğini, başarılarında İzmir'in büyük öneminin olduğunu aktardı. İzmir'in her geçen gün geliştiğini sözlerine ekleyen Forte, uluslararası misafirlerinin Türkiye ve İzmir'e geldiklerinde hayran kaldıklarını anlattı. İzmir'in kültürel zenginliklerini anlatmak için 60 dakikalık bir oturum yeterli olmayacağını savunan Işınsu Kestelli ise toplantıya katılanlardan İzmir'de yaşadıkları güzellikleri ülkelerinde de anlatmalarını istedi.
İKİ GÜN SÜRECEK
İzmir'de 2 gün boyunca ağırlanacak olan katılımcılara, kentin tarihi, turistik, kültürel değerleri, ticaret, ekonomi ve yatırım olanakları açısından sunduğu imkanlar tanıtılacak. (DHA)
Yorum Yazın