Dolar 34,5672
%0.07
Euro 36,2623
%0.71
Altın 2.970,900
%-1.15
Bist-100 9.632,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'deki elektrik akımı faciasında flaş gelişme: 40 bin liralık işlem yapılmadığı için ölmüş

İzmir'deki elektrik akımı faciasında flaş gelişme: 40 bin liralık işlem yapılmadığı için ölmüş

İzmir'deki sağanak sonrası yaşanan ölümlerin kabloların olması gereken derinlikte olmaması ve mazgalın kabloyu ezerek izolasyon hasarına neden olduğu gerekçesiyle meydan geldiği tespit edildi

  • Ege Postası
  • 06.10.2024 - 13:56
  • Güncelleme: 06.10.2024 - 13:58

İzmir Alsancak’ta sağanak yağış sırasında sokakta yürürken su birikintisine basan ve elektrik akımına kapılan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın 40 bin liralık işlemin yapılmaması nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

T24'ten Cengiz Ali Bölükbaş'ın haberine göre; Dosyaya giren bilirkişi raporunda, kabloların olması gereken derinlikte olmadığı, kablo koruyucu borunun iptal edildiği ve mazgalın kabloyu ezerek izolasyon hasarına neden olduğu tespit edildi. Raporda, kabloların olması gereken derinliğe gömülmesi işleminin maliyetinin 40 bin TL olduğu belirtildi. Trafo merkezinden dağıtım panolarına giden enerji kabloların risk yaratıp yaratmadığına ilişkin olarak da, ''Ancak kablo üzerlerinin kazı yapılmak sureti ile açılarak tespit edilebileceği ve bunun da mevcut durumda mümkün olmadığı' görülmüştür'' denildi. 

İzmir’de 12 Temmuz tarihinde etkili olan sağanak yağışta Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği, İZSU ve GDZ Elektrik AŞ.’den 13’ü tutuklu toplam 42 kişinin yargılandığı davada, avukatlar Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü'nün sorumluların ve denetim eksikliğinin tespiti hakkında İzmir 7. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep ettiği bilirkişi raporu dosyaya sunuldu. 

'KABLO DERİNLİĞİ YETELİ DEĞİL'

Kabloların 80 cm derinliğe gömülmesi gerektiği, bu derinliğin zorunlu haller durumunda özel koruyucu önlemler alınarak 20 cm dolaylarında azaltılabileceği aktarılan bilirkişi raporunda, enerji kablosunun mazgalın hemen altında bulunduğu, rögar kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edildiği, buradan kablo derinliğinin yaklaşık 15 cm civarında olduğu, kablo derinliğinin yeterli olmaması ve kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmesi nedeni ile mazgalın kabloyu ezerek izolasyon hasarına neden olduğu, buradan elektrik akımının kabloların yeterli derinlikte olmaması nedeni meydana geldiği belirlendi. 

Raporda ayrıca, mevcut durumda keşif sırasında yapılan incelemede kablo üstlerinin kapatıldığı ve üzerine asfalt atıldığı görüldüğü için dağıtım şirketi olan GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş.’ nin kaza sonrasında nasıl bir tadilat işlemi yaptığı hususunda bir tespit yapılamadığı belirtildi.

'İŞLEM MALİYETİ 40 BİN TL'

Trafo merkezinden dağıtım panolarına giden enerji kabloların risk yaratıp yaratmadığının tespitine ilişkin olarak da, ''Ancak kablo üzerlerinin kazı yapılmak sureti ile açılarak tespit edilebileceği ve bunun da mevcut durumda mümkün olmadığı görülmüş, bu nedenle trafo merkezinden dağıtım panolarına giden kabloların risk yaratıp yaratmadığı tespit edilememiştir'' denildi. 

Bilirkişi raporunda, yapılan incelemede dosyada bulunan fotoğraf ve bilgi belgelerden enerji kablolarının mazgalın hemen altında kaldığı görüldüğü, fotoğraflardan kabloların hemen altında doğalgaz borusunun bulunduğu görüldüğünden kabloların özel koruma içine alınarak yönetmelikte belirlenen kablo derinliğine göre gömülmesi gerektiği, bu işlemler için gerekli maliyet bedelinin maktuen 40 bin TL olabileceği tespiti yer aldı. 

Ne olmuştu?

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Alsancak semtinde 12 Temmuz'da yaşanan sağanak yağışta yolun karşısına geçmek isteyen Özge Ceren Deniz su birikintisine basarak elektrik akımına kapılmış, ona yardım etmek isteyen çalışan İnanç Öktemay da elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmişti. Olaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 48 şüpheli yakalanırken, 14'ü tutuklanmış, 1 kişi itiraz sonrası serbest bırakılmıştı. Bilirkişi raporunun hazırlanmasının ardından gözaltına alınan 10 kişiden Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve bu kurumun eski genel müdürü Ali Hıdır Köseoğlu'nun da bulunduğu 8'inin yurt dışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakılmasına, 2'sine ise ev hapsi verilmesine karar verilmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.