İzmir'deki tarihi Saat Kulesi'nde ağır hasar
İZMİR'deki tarihi Saat Kulesi, ağır hasar gördü. Darbe girişimi nedeniyle 'demokrasi nöbeti' tutanlardan bazıları, saati kırdı, tarihi taşları ve çeşmeleri söktü. Saati ve camları kırdılar... Tarihi taşları, çeşmeleri söktüler
- Ege Postası
- 16.07.2016 - 13:20
İZMİR - İzmir'de 'demokrasi nöbeti' Konak Meydanı'nda tutuldu. AK Parti'nin çağrısı üzerine binlerce kişi, tarihi Saat Kulesi'nin çevresinde toplandı. Ancak bazı kişiler, Saat Kulesi'ne tırmandı, taşların arasına oturdu.
Vandalizmin boyutu o kadar büyüdü ki Saat Kulesi'nin tarihi taşları söküldü. Kulenin en üst noktasında bulunan ve denize bakan yüzündeki saat kırıldı, kulenin altındaki çeşmeler söküldü, duvarında asılı duvar ayyıldızlar parçalandı. Tarihi Saat Kulesi'ndeki ağır hasar üzerine polis, kulenin etrafına güvenlik şeridi çekti.
ASIRLIK SAATİN CAMLARINI VE KADRANINI DA KIRDILAR
İzmir'deki 'demokrasi nöbeti'nde İzmir Saat Kulesi'ne verilen zararın daha büyük olduğu anlaşıldı. Dış demir parmaklıkları söküp, demir kapının kilidini kıran, üç kat yukarı çıkmak için de tahta giriş kapısını kıran kimliği belirsiz kişilerin, üçüncü katta deniz tarafına bakan 100 yıllık cama sahip saatin camlarını ve kadranını kırdıkları ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi görevlileri, tarihi İzmir Saat Kulesi'ne verilen zararı görünce durumu polise bildirip şikayetçi oldu. Olay yerine gelen karakol görevlileri ile olay yeri inceleme ekibi çalışma yaptı. Polis, kırılan bölgelerin fotoğrafını çekip, parmak izi aldı. Tarihe verilen zararın büyük boyutlarda olduğu belirtildi.
21 Yıldır saat kulesindeKİ saatlerin bakımı yapan Fethi Pamukoğlu, "Denize bakan kadran ve cam, dün içeri girenler tarafından kırılmış. Önce demir korkulukları, ardından da demir ve tahta kapıda bulunan askı kilitleri kırıp içeri girmişler. Saati yapacağız. Saat dışında tarihi taşları da kırıp yerlere atmışlar. 21 yıldır saatin bakımını ben yapıyorum. Bugüne kadar böyle bir şey görmedim. Aynı camı yapmaya çalışacağım. Camın 100 yıllık olması gerek. Aynısını bulunması halinde bile, üzerindeki yazı karakterini yazmak biraz zor olacak. Tarihe verilen zarar, memlekete verilen zarardır" dedi.
Şikayetçi olan belediye yetkilileri, zararın tespitini, polisin vereceği raporun ardından Anıtlar Yüksek Kurulu'nun yapacağını söyledi. (DHA)
Yorum Yazın