Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.921,680
%-0.4
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'deki tutuklanmayı protesto eden

İzmir'deki tutuklanmayı protesto eden

İzmir'de Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Parti Meclisi Üyesi Onur Kılıç'ın "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla gözaltına alınmasını protesto için Edirne'de yapılan basın açıklamasında aynı ifadeleri kullanan üniversiteli Kadir Yavaş da tutuklandı. Manisa'nın Akhisar ilçesinde yapılan açıklamada "Aynı suçu ben de işliyorum" dediği için üniversiteli Şafak Kurt da tutuklandı. GENÇLER DE TUTUKLANDI

  • Ege Postası
  • 15.02.2015 - 10:39
 İzmir'de Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Parti Meclisi Üyesi Onur Kılıç'ın "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla gözaltına alınmasını protesto için Edirne'de yapılan basın açıklamasında aynı ifadeleri kullanan üniversiteli Kadir Yavaş da tutuklandı.

Kadir Yavaş, savcılıktaki ifadesinde, Kılıç'ın gözaltına alınmasını protesto için Fuzuli Caddesi'nde toplandıklarını, basın açıklamasını da kendisinin okuduğunu ifade etti. Metni önceden kontrol etmediğini vurgulayan Yavaş, "Bu sırada metin içerisinde yer alan 'Katil, hırsız Erdoğan' ifadelerini de okudum. Metin bitince grup dağıldı. Herhangi bir taşkınlık çıkmadı. Benim cumhurbaşkanına yönelik işlemiş olduğum iddia edilen suçta herhangi bir kastım bulunmamaktadır" dedi. 

Yavaş'ın avukatları AİHM içtihatlarına göre müvekkillerinin önplana çıkmış bir insana karşı eleştiri sınırları içerisinde eleştiri hakkını kullandığını vurguladı. Avukatlar Yavaş'ın üniversite öğrencisi olduğunu ve suç kastının olmadığını ifade etti. Sulh Ceza Mahhekemesi'ne sevk edilen Yavaş, tutuklanarak Edirne Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. 
ÖDP Edirne İl Başkanı Nevzat Çolak, "Bu bizim demokratik hakkımız olan bir eylemdir. Onur Kılıç'la ilgiliydi ve Birleşik Haziran Hareketi'nin (BHH) yayınladığı bildiriyi okuduk. Bu karar, AKP 'nin yarattığı korku rejimini örmek için yapılan planlı bir girişimdir. Özellikle yapılan bir işlemdir. Böyle bir suçtan tutuklanma olmaz. Baskılardan yılmayacağız" dedi.

Tutuklanma gerekçesi: Kadir Yavaş mahkeme tarafından ‘suç şüphesinin varlığını tespit eden somut delillerin bulunması’ bir tutuklama nedeninin de bulunduğu suçun kanunda öngörülen cezasını alt ve üst sınırları dikkate alındığında tutuklamanın ölçülülük sınırları içinde kaldığı, adli kontrol hükümlerinin de yetersiz kaldığı gerekçesiyle tutuklandı.

BİR 'HAKARET'  TUTUKLAMASI DA AKHİSAR'DA  
İzmir'de, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Parti Meclisi Üyesi Onur Kılıç'ın "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla gözaltına alınması sonra Manisa'nın Akhisar ilçesinde yapılan açıklamada "Aynı suçu ben de işliyorum" dediği için üniversiteli Şafak Kurt tutuklanırken, gruba slogan attıran Özgür Erhun ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
 

Birleşik Haziran Hareketi'nin dün ülke çapında "laik ve bilimsel eğitim" için yaptığı boykot çağrısı kapsamında Akhisar'da da eylem yapıldı. Yürütüş sonunda düzenlenen basın açıklamasını, Şafak Kurt okudu. Kurt, açıklamanın sonunda, Onur Kılıç'ın İzmir'de "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla gözaltına alındığını hatırlatarak, "Aynı şuçu ben de işliyorum. Alsınlar bunu kameraya. Tayyip Erdoğan en büyük hırsızdır ve katildir" dedi. Bu arada üniversiteli Özgür Erhun da megafonla gruba slogan attırdı. 

İki genç eylemden sonra gözaltına alındı. Bugün mahkemeye çıkarılan iki gençten Kurt tutuklanarak Akhisar Cezaevi'ne gönderilirken, Erhun ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Avukat Cuma Kara, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan işlemn yapılması için Adalet Bakanlığı'nın izni gerektiğini belirterek, "İzin sürecinin uzun olduğunu ve tutuklanmaması gerektiğini dillendirdik fakat mahkeme tutuklamaya karar verdi" dedi.

Şafak Kurt ifadesinde ‘Ben cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde meydana gelmiş 17-25 Aralık olaylarına ilişkin tavrını kastettim. Cumhurbaşkanlığı dönemini kastetmedim, hareketi kastım yoktur’ dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.