İzmir'e istinaf mahkemesi
Adalet Bakanlığı yüksek yargının güçlendirilmesi için bölgelerde İstinaf Mahkemeleri kurmak için harekete geçerken, Ege Bölgesi’ndeki adres İzmir oldu. Konak Belediyesi’nin Çınarlı’da bulunan rekreasyon alanına Adalet Bakanlığı’nın İstinaf Mahkemesi kurulması talebiyle yazı göndermesi üzerine Konak Belediye Meclisi olağanüstü şekilde topladı. Önerge İmar Komisyonu tarafından görüşüldü , oybirliğiyle kabul edildi ve Büyükşehir'e gönderildi. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, “Bize iki parselli yayınlanan projeyi birleştirip emsali 3-3,5 e yükselterek tesis yapılması için başvuruda bulunuldu. Komisyon olarak uygun bulduk. Bu mahkemenin kurulması için bir başka kentte lobi çalışması yapıldı. Bizim duyarlılığımız önemli. Sadece hukukçu arkadaşlarımıza değil, herkese teşekkür ediyoruz. Bölgeyi rahatlatacak... 15 dönümlük bir alanı da rekreasyon alanına çevireceğiz. Bölgenin tarihi değişecek’’ diye konuştu.
- Ege Postası
- 15.01.2013 - 16:38
TARTAN: DUYARLILIĞIMZI GÖSTERDİK
Yargının yükünü hafifletmek adına güzel bir çalışma olduğunu, Konak Belediyesi olarak da destelk vermek için olağanüstü toplandıklarını belirten Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, ‘’Kentimiz yeni bir istinaf mahkemesi kazanacak, onun içinde bizim hemen Çınarlı Rekreasyon alanımızın yerinde Adalet Bakanlığı’nın bir yeri vardı. Yeni İstinaf Mahkemesi kurulacak, yargının üzerindeki yükün hafifletilmesi anlamında güzel bir çalışma. Onun için biz de Konak Belediyesi olarak, her zaman olduğu gibi her zamanki duyarlılığımızla kısa bir sürede yaşama geçsin istiyoruz. Onun için bugün bu işlemi hemen tamamlamak istiyoruz’’ diye konuştu.
BÜYÜKKAYIKÇI: KARARLAR HIZLANACAK
Hukuk ve Denetim Komisyonu Başkanı Ali Büyükkayıkçı İstinaf Mahkemeleri’nin yargının yükünü hafifletmek adına kurulduğunu , ‘’İstinaf Mahkemeleri bölge temyizi olacak. Danıştay’ın yükü fazla olduğu için itiraz edilince 5-6 yıl karar gelmiyordu. Bazı konularda değere göre İdare Mahkemeleri’nin bir üstü Bölge İdare Mahkemelerini getirdiler. Bu yasadaki yaptıkları değişiklilerle ara temyizleri getirdiler. İzmir, Aydın, Uşak buraya gelecek. Karadeniz için Trabzon ya da başka bir yere gidecek, doğuda Diyarbakır’a gidecek gibi. Direk Ankara’ya gitmeyecek bundan sonra. Belli rakamların üzerinde olanlar Ankara’ya gidecek. Bu sayede yargının yükünü hafifletip kararları hızlandıracaklar. Yasa çıkmasına rağmen yer yok, personel yok, oraya da istinaf mahkemeleri temyiz üyeleri atayacaklar. Daha faaliyete geçmedi bu yüzden. Mevcut adliye ile deniz arasında bulunan kısma yapılması planlanıyor” dedi.
KARAR ÇIKMASI KESİNLEŞİRSE İNŞAATA BAŞLANACAK
Bakanlığın gerekli parayı gönderdiğini ve kararın kabul edilmesi halinde inşaata başlanacağını söyleyen Büyükkayıkçı, ‘’Hemen buradan Büyükşehir’e gidecek, 30 gün askı ilanda kalır. Geçen sefer çevreciler yeşil alanda olamaz diye itiraz etmişti. İdari mahkemesine gitmişti. Bakanlık gerekli parayı göndermiş, o yüzden karar çıkması kesinleşirse inşaata başlayacaklar’’ diye konuştu.
Önergenin İmar Komisyonu tarafından görüşülmesi adına birleşime ara verildi. Görüşmede önerge oy birliğiyle kabul edildi.
“MUTLULUK VERİCİ”
Kararın çıkmasından ve her iki grubun da destek vermesinden büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Tartan, ‘’Yargının üzerinde büyük bir yük var. Yargıtay’ın üzerine büyük bir yük biniyor. Belli davalar alınarak, bölge İstinaf Mahkemelerine verilecek. Yargıtay ve Danıştay nezdinde ki sıkıntıları da büyük ölçüde kaldıracak. Bölgemizde olması benim açımdan mutluluk verici. Bizim bölgemizde olması ayrı bir gurur verici gelime. Her iki grubun da destek vermesi iyi bir gelişme. Böyle bir yatımım sevindirici. Adliye bakanlığı savcılığından bize iki parselli yayınlanan projeyi birleştirip emsali 3-3,5 e yükselterek tesisi yapılması için başvuruda bulundu. Komisyon olarak uygun bulduk. Bu mahkemenin kurulması için bir başka kentte lobi çalışması yapıldı. Bizim duyarlılığımız önemli. Sadece hukukçu arkadaşlarımıza değil, herkese teşekkür. Bölgeyi rahatlatacak. 15 dönümlük bir alanı da rekreasyon alanına çevireceğiz. Bölgenin tarihi değişecek’’ diye konuştu.
İSTİNAF MAHKEMESİ NEDİR'
İstinaf, Yargıtay ile ilk derece mahkemeleri arasında kurulacak üst derece mahkemelerince yapılacak olan yargısal denetimin adıdır. Yani mahkemelerin verdiği kararlar bir üst mahkemede bir kez daha gözden geçirilecek, gerekirse yeniden duruşma yapılacak, delil toplanacak ve tanık dinlenebilecektir.Mahkeme kararlarının bir kez daha incelenmesi, denetlenmesi adli hataların ortadan kaldırılarak doğru ve adil kararlar verilmesine hizmet edecektir. Özellikle istinaf mahkemelerinde görev yapacak hakimler tecrübeli ve uzmanlaşmış olanlar arasından seçileceğinden ve toplu olarak çalışacaklarından kararların en az hatayla alınmasını sağlayacaktır.
Yorum Yazın