Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'e turistten fazla sığınmacı geldi!

İzmir'e turistten fazla sığınmacı geldi!

AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmayla yürürlüğe giren Geri Kabul Antlaşması uyarınca Yunanistan'a giriş yapan mültecilerin iadesi başladı. Dikili'de iade edilen toplam kaçak göçmen sayısı yılın ilk üç ayında kruvaziyer gemilerle kente gelen turist sayısını geride bıraktı. İzmir'e turistten fazla sığınmacı geldi

  • Ege Postası
  • 11.04.2016 - 10:09

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Suriye'deki iç savaşın ardından yaşanan insanlık dramı üçüncü yılını da geride bırakırken, Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasında başlayan göçmen trafiği İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi ve Türkiye'nin ekonomik dengelerini büyük ölçüde değiştirdi.

İZMİR TURİZMİ AB PARASINA HEBA EDİLDİ

Son dönemde artan terör olaylarının da etkisi ile yurda giriş yapan turist sayısı adeta bıçak gibi kesilirken, yaşanan gelişmeler İzmir'in turizm faaliyetlerine de büyük bir darbe vurdu. Kentin ekonomik anlamda lokomotifi konumundaki kruvaziyer turizminde geçtiğimiz yıla oranla büyük gerileme kaydedilirken, mülteci trafiğinde ise adeta patlama yaşandı.

TURİZM DİBE VURDU, KAÇAK GÖÇMEN TRAFİĞİNDE İSE PATLAMA YAŞANIYOR

Ülkedeki siyasi ortam, terör olayları ve Ortadoğu'daki iç savaş sonrasında saç baş yolan turizmciler, AB tarafından yürürlüğe konan son mülteci antlaşmasının ardından yeni bir şokla karşılaştı. Yaşanan bu manzara İzmir'in turizm istatistiklerine de yansırken, kente gelen yabancı ziyaretçi sayısı adeta dibe vurdu. Kruvaziyer gemileri ile kente giriş yapan turist sayısında geçtiğimiz yılın ilk üç ayına oranla yüzde 97,5 oranında düşüş yaşandı. 2015'te aynı dönemde 7 bin 492 yabancı misafirin giriş yaptığı Alsancak Limanı'nda bu rakam 190'a gerilerken, İzmir geçtiğimiz yılı mumla aradı.

MÜLTECİLER TURİSTLERİ GEÇTİ

2015 Mart ayında Alsancak Limanı üzerinden kente gelen turist sayısı 260'dan 78'e kadar inerken, İzmir'de son dönemdeki sıcak gelişmelerle birlikte bazı değişikliklerde gözden kaçmadı. 2016'nın ilk üç ayında kente tur gemileri ile gelen turist sayısı 190 olarak kayıtlara geçti, buna karşın Avrupa Birliği Antlaşması gereği Yunanistan'dan İzmir'de Dikili üzerinden Türkiye'ye iade edilen kaçak mülteci sayısı ise 325'i buldu.

SIĞINMACILARIN SAYISI 72 ÜLKEYİ SOLLADI

Geçtiğimiz Pazartesi ve Cuma Dikili ilçesine gelen iki ayrı gemi ile iadesi ve geri kabulü sağlanan sığınmacılar arasında Irak, İran, Pakistan, Afganistan, Lübnan, Bangladeş, Sri Lanka, Kongo ve Mısır uyruklular yer aldı. Foça ilçesiyle birlikte deniz turizminde aylardır "sıfır çeken" Dikili Limanı'nda böylelikle mülteci patlaması yaşanırken, 2016'nın üç aylık döneminde toplam 4 bin 508 turistin deniz yolu ile giriş sağladığı İzmir'de yeni iadelerle birlikte mülteci sayısının turist sayısını geride bırakması bekleniyor.

TÜRKTEN FAZLA MÜLTECİ GELDİ!

325 mülteciyi kabul eden İzmir'de sığınmacıların toplam rakamı, aralarında Rusya, Kanada, İspanya, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Finlandiya, Japonya, Bosna Hersek gibi 72 farklı ülkeden gelen ziyaretçilerin sayısını solladı. Öte yandan, mülteciler için köprü durumundaki İzmir'e sadece geçtiğimiz hafta içerisinde gelen sığınmacıların sayısı da Ocak, Şubat ve Mart aylarında Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Azerbaycan'ın da aralarında yer aldığı 6 Türki Cumhuriyeti'nden gelen turistlerin toplam sayısını aştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.