Dolar 34,6573
%0.04
Euro 36,5796
%0.55
Altın 2.953,060
%0.73
Bist-100 9.700,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir esnafında Suriyeli heyecanı

İzmir esnafında Suriyeli heyecanı

Türkiye'ye gelen Suriyeliler'e çalışma izninin verilmesi için çalışmalara başlanması en çok İzmir'deki ayakkabı sektörü temsilcilerini sevindirdi. İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, Suriyeliler'in en çok ayakkabıcılık yaptıklarını, bunu da İzmir'de gerçekleştirdiklerini, yeni düzenlemenin kayıt dışılığı önleyip, ekonomiye kazanç getireceğini söyledi, kendileri için de düzenleme istedi.

  • Ege Postası
  • 13.01.2016 - 14:00
Ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçan Suriyeliler'in, gerek Avrupa ülkelerine geçmek, gerekse de yerleşip çalışmak için en çok tercih ettiği illerden birisi İzmir oldu. İzmir'de de, özellikle ülkelerinde, yaptıkları meslekleri ayakkabıcılığa devam ettiler. Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi ile çevresinde, Suriyeliler, üretim yapmalarının yanı sıra imalathane açıp ayakkabı malzemeleri de sattı. Ancak yapılan tüm bu faaliyetler, kayıt dışı yürütüldü. Bu nedenle, kentteki sektör temsilcilerinden de sık sık bu kişilere çalışma izni verilip kayıt dışılığın önlenmesine yönelik çağrılar geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Suriyeliler'e çalışma izni verilmesi çalışmalarını değerlendiren İzmir Ayakkabıcılar Odası başkanı Yalçın Ata, özellikle Halep'te ayakkabıcılık sektörünün en önemli iş kolu olduğunu vurgulayarak, "Bu insanlar sektörün en çok geliştiği illerden birisi olan İzmir'i bunun için tercih etti. Şu anda en çok Suriyeli, iş kolu olarak İzmir'de çalışıyor, ikinci sırada ise Gaziantep var. Bu insanlar buraya geldiler ve geçici oturma izinleriyle çalışmaya başladılar. Kayıt dışı çalışmak zorunda kaldılar. Yeni düzenleme ile bu insanlar, kayıt altına alınacaklar, kimin nerede çalıştığı kaç kişi oldukları bilinecek. Bunun yanı sıra, devlet, gerek sigorta primlerinden gerekse de vergilerden dolayı kazanç elde edecek. Sadece çalışma izninin verilmesinin de yetmeyeceğine inanıyoruz. Bu insanlara, onlara özel bir sigorta sisteminin de gelmesi lazım. Böylelikle sosyal güvenceye de kavuşmuş olacaklar" dedi.

İzmir'deki ayakkabıcılar sitesinde, 4 binden fazla işyeri bulunduğunu ve bin 172 üyelerinin olduğunu söyleyen Ata, bu firmalarda da 4 bine yakın Suriyelinin kayıt dışı olarak çalıştığını anlattı. Çalışan sayısının da kotaya uygun olduğunu dile getiren Yalçın Ata, "Bizim sektörde şu anda 40 bine yakın çalışanımız var. Yani yüzde 10'luk kota için de bir sıkıntı oluşturmuyor. Zaten düzenleme sonrasında, işyerlerinde de artık kaçmak yerine ona göre yeni işleyiş geliştirilir ve düzene girer. Çünkü bu bölgede, sadece ayakkabıcı değil lokanta, market, fırın açan da var" diye konuştu. 



KENDİLERİ İÇİN DE YARDIM İSTEDİ
Suriyeliler'in sokakta dilenmesi yerine iş verip onları çalıştırıp para kazandırdıklarını vurgulayan Yalçın Ata, kendileri için de yardım beklediklerini ifade etti. Yalçın Ata, "Birçok işveren arkadaşımız Suriyeliler'i çalıştırdıkları için 'kaçak işçi statüsünden' dolayı kişi başı 8 bin 400 TL ceza yedi. Şu anda 70 bin TL'ye kadar ceza kesildi. En azından bu çalışma izni düzenlemesinden sonra bizim için de bu cezaların ödenmesine yönelik olarak ilgili yeni bir düzenleme gelebilir, gözden geçirilebilir. Çünkü biz bu insanları çalıştırdık ama bir yerde de insani yardımda bulunmak istedik" dedi.



İZMİR'İ ÇOK SEVİYORUM
Türkiye'ye gelen Suriyelilere çalışma izninin verilecek olmasının ardından İzmir'deki Ayakkabıcılar Sitesi'nde kaçak olarak çalışan Suriyeliler büyük sevinç yaşadı. Yaklaşık 4 bin çalışandan Hasan Mustafa, 5 yıl önce savaştan kaçıp İzmir'e geldiğini anlattı. İzmir'i çok sevdiğini söyleyen Mustafa, "Burada ağabeylerimle birlikte yeni bir hayat kurduk. Avrupa'ya gitmeyi düşünmüyorum. Çünkü oraya gidenler dinlerini de burada bırakıp gidiyorlar. Ben burada mutluyum. Eskiden kaçak olarak çalışıyorduk. Maliye yetkilileri geldiği zaman buradan kaçmak zorunda kalıyorduk. Şimdi sevinçle işimi yapacağım" dedi. 



SURİYELİ İSTİHDAMINA İESOB DESTEĞİ 

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir'de çoğunlukla mobilya, oto tamiri ve ayakkabı sektörlerinde çalışan, Suriyeliler için hükümet tarafından yapılacak düzenlemeye destek verdi. 

İşsizlik oranının, beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyümeye rağmen çift hanede kalmaya devam etmesine Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacıların işgücü piyasası üzerinde olumsuz etkileri gerekçe gösterilirken, Hükümet, Suriyeliler'e çalışa izni verilmesinde son aşamaya geldi. Düzenlemenin Bakanlar Kurulu kararı olarak önümüzdeki günlerde açıklanması beklenirken, sadece ayakkabı sektöründe 4 bine yakın Suriyeli'nin çalıştığı İzmir'de esnaf odalarının başkanı düzenlemeye destek verdi. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Suriyeli istihdamını olumlu bulduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Suriye'deki iç savaştan kaçarak ailesiyle ülkemize sığınanlara kucak açmak, destek vermek, sahip çıkmak her şeyden önce bir insanlık vazifesidir. Esnaf sanatkarlarımız da zaten çaresize, yardıma muhtaç olana kol kanat germeyi, destek vermeyi, Anadolu'da bin yıl öncesinden filizlenen Ahi Evran kültürünün bir gereği olarak görmüş ve benimsemiştir. İzmir'de de özellikle mobilya, oto tamiri ve ayakkabı sektörlerinde çok sayıda Suriyeli istihdam ediliyor. Ülkemize sığınan 2 milyon 400 bin Suriyeli'nin çalışması, barınması, geçinmesi doğal bir zorunluluk. İşte bu noktada işgücü piyasasında kayıtdışı çalıştırma başta olmak üzere görülebilecek olası sorunların daha doğmadan çözümlenmesi, göçmenlere iş ve aş verirken Türkiye'deki işsiz ve çalışan kesimler arasında da hakkaniyetin gözetilmesi için düşünülen yasal düzenlemeyi son derece olumlu ve yerinde bir girişim olarak görüyoruz."

"ÇALIŞMA HAYATINDA ADALETİ VE DÜZENİ SAĞLAR"
Son yapılan araştırmalara göre yaklaşık 400 bin Suriyeli'nin kayıtdışı olarak çalıştığını, 2 milyon 400 bin Suriyeli içinden sadece 7 bin 351 kişinin çalışma iznine sahip olduğunu ifade eden Mutlu, "Kayıtdışı Suriyeliler hem insana yakışmayan koşullarda çalışmakta, hem de çalışma hayatında haksız rekabete neden olma riskini doğuruyor. Öte yandan söz konusu düzenleme, işyerinde çalıştırılan Suriyeli sayısının toplam çalışan sayısının yüzde 10'unu geçemeyeceğine, Suriyeliler'in çalışacağı ilin ve alanın sınırının çizildiği bir çalışma iznine tabi olmalarına yönelik hükümler içeriyor. Düzenleme ile göçmen Suriyeliler'in yaklaşık yarısının, yani 1 milyon 200 bine yakınının ilk aşamada kayıtlı iştihama katılması hedefleniyor. Bu açıdan hem Suriyeliler'e insani yaşam hakkı tanımayı, hem de çalışma hayatında adaleti ve düzeni sağlamayı hedefleyen çalışmayı olumlu buluyor ve destekliyoruz. Saygı duyduğumuz uygulamanın kısa sürede hayata geçirilmesini temenni ediyoruz" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.