Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in yeni metroları resmi gazetede

İzmir'in yeni metroları resmi gazetede

2010 Ulaşım Ana Planı kapsamında yapılması öngörülen yeni raylı sistem güzergahları ve metro istasyonları için gerekli projeleri hazırlayan Büyükşehir Belediyesi'nin Ulaştırma Bakanlığı'na "Siz yapın" diyerek devrettiği Halkapınar-Otogar metrosunda Ulaştırma Bakanlığı'ndan ilk somut geldi. Metroda 3'üncü etap çalışmalarını teşkil eden projeleri önümüzdeki 5 yıllık yatırım programına alan Bakanlık, ekspres güzergahta yapımına başlayacağı proje için 2014 yılı yatırım programında ödenek ayırdığını resmi gazete üzerinden duyurdu.

  • Ege Postası
  • 17.01.2014 - 12:00

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin metroyu Urla, Buca Tınaztepe ve Otogar'a uzatacak projeler için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na yaptığı başvurularda ilk resmi adım atıldı. Stratejik planda da yer alan ve yapımı planlanan Halkapınar-Otogar Metro Hattı için projelerini tamamlayan ve yapım ihalesine hazır hale getiren Büyükşehir Belediyesi, Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın "Siz projeyi hazırlayın, biz yapalım" teklifi üzerine söz konusu projeleri hazırladı ve Bakanlık'a devretti. Üçkuyular-Narlıdere Metro Hattı ve Üçyol-Tınaztepe hattı ile birlikte otogar metrosunu 5 yıllık yatırım programı arasına alan Ulaştırma Bakanlığı, resmi rakamlarını açıkladı.

RAKAMLAR RESMİ GAZTEDE YAYINLANDI
Resmi gazetede yayınlanan kamu yatırım rakamlarına göre, 2014 yılı içerisinde izleyeceği yol haritasını belirleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İzmir'e önemli bir müjde vermeye hazırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulama projeleri hazırlanan Halkapınar-Otogar metrosunda, 2014-2017 arasında 4,5 kilometre demiryolu yapımı ve elektromekanik işler kapsamında ödenek ayrıldığını duyuran Bakanlık, 60 milyon TL'si bu yıl olmak üzere, İzmir'deki yeni metro güzergahı için toplam 282 milyon 51 bin TL yatırım yapacak.

YENİ HAT 4.5 KİLOMETRE OLACAK
Ulaştırma Bakanlığı'nın öncelik sırasına göre yapmayı planladığı projeler arasında Üçyol-Buca hattı ile birlikte en önemli yeri teşkil eden Halkapınar-Otogar Metro Hattı 4 bin 500 metre olarak planlandı. Halkapınar'dan başlayıp Kamil Tunca Bulvarı'nın altından otogara gidecek hat için gidiş-dönüş istikametinde ikiz tünel uygulamasına yer verilecek. Güzergah üzerinde Halkapınar, Vakıflar, Çamdibi, Altındağ ve Otogar olmak üzere toplam 5 istasyon yapılması planlanan projede, Bakanlık uygun gördüğü takdirde hattın tamamı yeraltına inşa edilecek.

PROJE POLEMİĞİ YAŞANMIŞTI
Hatırlanacağı üzere, yeni metro hattı projeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi için yarışan Aziz Kocoağlu ve Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım arasında uzun süre tartışmaya yol açmıştı. AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Adayı olan Eski Bakan Yıldırım, "Prensip olarak anlaştık. Bu hatların uygulama projelerini Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Bitirsinler, biz bunları devralacağız" dediği projeler için sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi güzergah teklif etti ama projeleri yok. İzmir zannediyor ki, proje var. Oysa sadece haritada işaretlenmiş. Biliyorsunuz artık önce proje yapılıyor. Bu 2 hattın projesini de biz hazırlatıyoruz" demişti. Yıldırım'ın bu sözleri sonrasında açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocoağlu ise, "Projeleri hazırladık, teslim ettik" teslim şeklinde açıklama yaparak, "Biz işimizi yapıyoruz. Siz de projesini yaptığımız Narlıdere'yi, Üçyol'dan Buca'yı, Tınaztepe Kampüsü'nü, Halkapınar'dan Otogarı yapın' çağrısını yinelemişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.