İzmir iş dünyası Bakan Bolat’ı ağırladı: Talepler sıralandı, Bakandan onay geldi
İzmir İş dünyası bugün Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ı ağırladı. . İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanları iş dünyasının beklentilerini Bakan Bolat’a iletti. Bolat ise taleplerin çoğuna olumlu dönüş yaptı.
- Ege Postası
- 12.09.2023 - 15:31
- Güncelleme: 12.09.2023 - 16:13
BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İzmir iş dünyasıyla bir araya geldi. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası işbirliğiyle hazırlanan toplantı İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmirli iş adamları katılım sağladı.
TARIMIN SERVETİNİ DÖNÜŞTÜRMEK
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “İzmir Ticaret Borsası, 132 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en köklü kurumları arasında yer alıyor. Üyelerimizin temel işi tarımsal ürünlerin ticareti. Ama biz kendimizi, “Tarımın Servetini Dönüştürmek” ifadesiyle tanımladığımız bir nitelikli değişim-dönüşüm hareketinin önemli bir oyuncusu olarak konumlandırıyoruz. Dünyanın bu en bereketli topraklarında binlerce yıldır demlenen değerleri, hakkını vererek geleceğe taşımak için İTB olarak gücümüz yettiğince projeler geliştiriyor, birçok ilke imza atıyor, pek çok konuda öncü rol üstleniyoruz” dedi.
TARIMDA BİR İLK İZMİR TARIM TEKNOLOJİ MERKEZİ
İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin tarım sektörü için bir ilk olduğuna değinen Işınsu Kestelli, “İTB şimdi de ülkemiz ve tarım sektörümüz için bir ilk olan “İzmir Tarım Teknoloji Merkezi” ile fark yaratıyor. Amacımız, İzmir’i tarımın dijital dönüşüm ve teknoloji üretim merkezi haline getirecek öncü adımlar atmak. Ülkemiz ve tarım sektörümüz için bir ilk olan İTTM’yi, tarımı sürdürülebilir, rekabetçi ve verimli hale getirmek için bilgi ve iletişim sektörlerinin tarıma daha güçlü katılımını, entegrasyonunu ve tarımın dijital dönüşümünü desteklemeyi amaçlayan bir tarım girişimciliği ekosistemi olarak kurduk. Ülkemizin 3 önemli bankası; Ziraat Bankası, İş Bankası ve Denizbank yüzde yüz kendi iştirakleri ile sermaye ortağı olduğu projemizde İzmir Ticaret Odamız ve Ege İhracatçı Birliğimizin de aralarında yer aldığı birçok Oda ve Borsamızda ortak olarak yer alıyor” ifadelerine yer verdi.
KESTELLİ’DEN OVP’TE TAM DESTEK
Orta Vadeli Programı önemsediğine dikkat çeken Kestelli, “Bir sorunu ya da hastalığı tedavi edebilmenin temel şartının teşhisi doğru koymak olduğuna inanıyorum. Bu nedenle de açıklanan Orta Vadeli Programı çok önemsiyorum. Seçimden sonra rasyonel politikalara dönüşün ısrarla vurgulanması, mali disiplin yolunda kararlar alınması ve şeffaflık açısından önemli adımlar atılması, bir güven ikliminin oluşması için son derece değerli. Açıklanan Orta Vadeli Programın tarımla ilgili satırbaşlarına baktığımızda da teşhisin gayet iyi yapıldığını net olarak ifade edebilirim. Çevre dostu politikalar benimsenmesi, düşük emisyonlu ve yüksek teknolojiye dayalı üretim tekniklerinin öncelikli hale gelmesi, Yeşil Dönüşüm vurgusunun sık sık tekrarlanması, uluslararası rekabet koşullarının hedef alınması, başta tarım olmak üzere tüm sektörler için yeni programın önemli artıları. Dünyanın içinde bulunduğu koşullarda tarıma yönelik hedeflerin ertelenemez, vazgeçilemez, göz ardı edilemez olduğunu düşünüyorum. Bu yadsınamaz gerçek karşısında, OVP kapsamında açıklanan adımların her kesim tarafından desteklenmesi ve takibi önemli” dedi.
BİLGİ BAZLI SANAYİ OLUŞTURMALI
Ticaret savaşlarına dikkat çeken Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise açıklamasında, “ Pandemi öncesinde tanık olduğumuz ticaret savaşları, pandemi ile birlikte güçlenerek dünyada yeni bir değişim ve dönüşümü başlattı. Dönüşümün temelinde “kendi kendine yetebilmek” yani “üretim” yer almaktadır. Böyle bir süreçte; %99’u KOBİ olan bir yapıda, ihracatımızın %30’unu gerçekleştiren KOBİ’lerimizin, ihracattaki payını artırmak vebu yenidüzene uyum sağlamaları için bir dönüşüm stratejisine ihtiyacımız vardır. Her zaman altını çizdiğimiz gibi bu stratejinin odağını, bilgi bazlı sanayi oluşturmalıdır. Ülkemizde 2008’de kurulan Ar-Ge merkezi sayısı 20 iken, bugün 1.235’e yükseldi. Ancak, kg başına ihracat fiyatı 1,63’lerden 1,26 dolara geriledi. Ve bugün 1.44 seviyelerinde. Küresel ticaretten aldığımız pay sadece %1,2 olup,kişi başı milli gelirimiz 10.659 dolardır. İzmir özelinde baktığımızda, özellikle belirli sektörlerde kg başına ihracat birim fiyatı ortalama 20 doların üstündedir. Net ihracatçı bir şehir ve Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci iliyiz. O nedenle, bugün burada elini taşın altına koyan, katma değer yaratan iş dünyasının birinci ağızdan paylaşacağı konuların çözümü, ülke ekonomisine direkt katkı koyacak niteliktedir” ifadelerini kullandı.
“TİCARETİ KİMİNLE YAPACAĞIZ?”
Özel sektörümüz çok dinamik ve yüksek maliyetlere rağmen üretebildiğine dikkat çeken Ender Yorgancılar, “ Ancak, ticaret savaşları ile birlikte artan kutuplaşma yerini korumacılık ve bölgesel anlaşmalara bıraktı.Öyle ki, Çin bile bu kutuplaşmadan rahatsızlığını dillendirdi. Peki, o zaman ticareti kiminle ve nasıl yapacağız? ABD, Avrupa ve Uzakdoğu kendi kurduğu bölgesel anlaşmalarla dünya ticaretini adeta 3 kutba ayırdı.Ne yazık ki, biz hiçbirinde yokuz.O nedenle, ihracatımızın neredeyse yarısını yaptığımız AB ile Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi, içinde bulunduğumuz dijital ve yeşil dönüşüm sürecinde de zorunlu bir hal aldı. Aksi takdirde, ihracatımız ciddi sekteye uğrayacaktır. Dünya ticaretinin %80’ini elinde tutan on ülke ilehem ticaretimizi artırmamız, hem de bulundukları ticari anlaşmaların içinde yer almamız lehimize bir adım olacaktır” dedi.
İŞ DÜNYASINA VİZE ENGELİ
İş dünyasının vize kriziyle engellendiğini vurgulayan Yorgancılar, “İş dünyası olarak bizler, küresel ticarette daha çok pay alabilmek için uğraşırken, yola çıkmamız engelleniyor. Vize başvurularında yaşanan gecikme, red veya çok kısa süreli vizeler ile önümüze set çekiliyor. Bu konuda ilgili ülkelerle girişimlerde bulunulması, çözüm odaklı bir yaklaşım benimsenmesi ve kademeli olarak ihracatçılara yeşil pasaport imkanının genişletilmesini, ülke ekonomimiz açısından dikkatlerinize arz ediyorum” dedi.
“OVP, KARARLI DURUŞ SERGİLİYOR”
Öncelikli çözüm bekleyen konularımızdan olan yüksek enflasyona dikkat çeken Yorgancılar, “Yeni ekonomi yönetimimiz ile bu konuda ciddi adımlar atılmaya başlandı ve Orta Vadeli Program’da da kararlı bir duruş sergilenmektedir. Öncelikle bu gelişme bizlere umut verdi. Öngörülebilir fiyatlama yapmamıza engel olan, çalışanlarımızın refah kaybına yol açan, yüksek enflasyonun düşürülmesine yönelik, atılan adımları destekliyor ve bu kararlılığın kesintisiz devamını diliyorum.Bununla birlikte,Kanuna göre uygun şartları oluşan enflasyon muhasebesine geçilmesi de beklentilerimiz arasındadır” dedi.
FİNANSA ERİŞİM KRİZİ
Finansa erişim konusunda sorun yaşadıklarını aktaran Ender Yorgancılar, “ Kredi kullanımındaki sınırlayıcı düzenlemeler ve çok sayıda mevzuat değişikliklerinden dolayı, ticari kredilere ulaşım her geçen gün zorlaştı. Beklentimiz, reel sektörün, özellikle de üreten ihracatçılarımızın kredi talebinin uygun vade, miktar ve faiz düzeyinden karşılanmasıdır. Yeni ekonomi yönetiminin özellikle ihracata yönelik yaklaşımlarından memnuniyet duyduk. Bu süreçte Bakanlığınıza büyük görev düşmektedir. Eximbank sermayesinin artırılmasını önemsemekle birlikte, daralan ticaret ortamında ihracatçımızı desteklemek adına bazı taleplerimiz olacak” diye konuştu.
RASYONEL ADIMLAR ATILIYOR
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise, “Temmuz ayında Merkez Bankası tarafından açıklanan enflasyon raporuyla başlayan süreçte, faiz artışları, makro ihtiyati tedbirlerin aşamalı olarak kaldırılması ve son olarak Orta Vadeli Programın açıklanmasıyla birlikte ekonomik sorunların doğru teşhisine yönelik rasyonel adımlar atıldığını görüyoruz. Bu adımların, piyasalar tarafından para politikasına verilen zaman ve kredibiliteyi artırdığı, şeffaf yaklaşım ve gerçekçi tespitlerin güven sağladığı kanaatindeyiz. Nitekim, ülke risk primimizin (CDS) 400’ün altına düşmesi, Dünya Bankasının ülkemize yönelik yeni kaynak aktarım kararı ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu haberler bu durumu teyid ediyor. Orta Vadeli Program’da mali disiplinin sağlanması, para politikası ve yapısal dönüşümler ana başlıklarıyla belirlenen hedeflerin hayata geçirilmesiyle ilgili atılacak adımların tavizsiz uygulanmasını temenni ediyoruz. Bu hedefleri hayata geçirirken, enflasyonla mücadele hiç kuşkusuz birincil önceliğimiz olacak. İşlerimizin sürdürülebilirliği ve yatırım kararlarını sağlıklı verebilmemiz açısından, enflasyon seviyesini ve para politikasının yönünü bugünden tahmin etmemiz gerekiyor” dedi.
DÜŞÜK MALİYETLİ KREDİ TALEBİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne düşük maliyetli kredi verilmesi için bir kredi koorperatifi talep eden Mahmut Özgener, “Esnaflara düşük maliyetli kredi imkanı sunan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatiflerine benzer bir yapının TOBB’a bağlı tüm Oda ve Borsa üyeleri için de oluşturulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz.Üyelerimizin finansal anlamda yaşadığı bir diğer önemli sorun ise, vergi ve SGK borcu olan firmalara konan banka blokeleri. Uygulamada firmanın hesabı olan tüm bankalar nezdinde aynı anda ve firmanın tüm hesaplarını bloke edecek cinsten oluyor. Bu durum ne yazık ki firmanın rutin ödemelerini aksatıyor. Bu nedenle, sürecin borç miktarını aşmayacak ve süratli olacak şekilde ilerlemesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
YURTDIŞI FUARLAR DETSTEKLENSİN
Fuarlar için destek kriterlerin esnetilmesi talebinde bulunan Özgener, “Bakanlığımıza tüm Türkiye’den firmaların hem yurt içi hem de yurtdışı fuarlara katılımını kolaylaştıran ciddi destekler sağladığı için teşekkür ediyoruz. Biz de, fuarlara verdiğimiz önem çerçevesinde üyelerine yerel ölçekte sürekli destek sağlayan tek Oda olarak, yıllık bütçe gelirimizin %12’sini fuar teşviklerine ayırıyoruz. Bakanlığımız tarafından yurtiçi fuar destekleri için konulan kriterlerin esnetilerek daha fazla fuarın destek kapsamına dahil edilmesi bu dönemde üyelerimizin ticari faaliyetlerine olumlu katkı yapacaktır. Yurtdışı fuarlara sunulan desteklerin ise mevcut ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak iyileştirilmeye devam edilmesi konusunda Bakanlığımızın desteklerini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
VİZE KRİZİNE BİR DE ÖZGENER’DEN TALEP
Vize sorununa dikkat çeken Özgener, “Bu noktada dile getirmek istediğim diğer bir husus ise, vize süreçleriyle ilgili. Son dönemde, vize süreçleri yurtdışı faaliyetlerimizi gerçekleştirmek için bir ayrıntı olmanın ötesinde zorlayıcı bir hal aldı. Bu konuda devletimizin en üst düzeyde girişimlerde bulunduğunu biliyor, konunun bir an önce çözülmesini temenni ediyoruz” dedi.
Yorum Yazın