İzmir iş dünyasından uzlaşı ve koalisyon çağrısı
GENEL seçimlerin ardından İzmir iş dünyası seçim gündemini bırakıp ekonomide daralmaya karşı formül bulunması gerektiğini savunurken, diğer yandan da koalisyon ile ilgili kaygılarını paylaştı. İşadamlarının çoğunluğunun erken seçime sıcak bakmadığı görülürken, "Demokrasi kazandı" vurgusu yapıldı. İzmir iş dünyası seçim sonuçlarını nasıl yorumladı'
- Ege Postası
- 08.06.2015 - 13:25
YORGANCILAR: ÖNEMLİ OLAN ASGARİ MÜŞTEREKLERDE ANLAŞMAK
Seçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, öncelikle halkın iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin büyüme ve işsizlik sorununun çözümü için yeni oluşturulacak ekonomi yönetiminin bir an önce görevine başlaması gerektiğini kaydeden Yorgancılar şunları söyledi:
"Bu seçimde Türkiye'de Kürt vatandaşlarımızın da mecliste temsil edilmesi kararı ortaya çıktı. Dört partili bir meclis oluştu. Türkiye uzun yıllardır tek partili bir yönetim göstermişti. Ama Avrupa'da da olduğu gibi koalisyonla da bu işin yürüyebileceğine inanıyorum. Önemli olan asgari müştereklerde anlaşmaktır. Çok kesimin temsil edilmesidir. Sandıkta ortaya çıkan çok sesliliği hükümete de yansıtarak 2023 hedeflerine odaklanmak gerekiyor."
DEMİRTAŞ'TAN HASSASİYET ÇAĞRISI
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Sonuçlar ülkemize hayırlı olsun. Sandıktan çıkan sonuca, seçmenin tercihine hepimiz saygılıyız. Şimdi yeni hükümeti bekleyeceğiz. Tüm liderlerin gereken hassasiyeti göstereceğine, ülkemizi hükümetsiz bırakmayacağına inanıyoruz. Demokrasilerde çare tükenmez, elbet bir yol bulunur. Umutsuz değiliz, devletimiz ve bürokratlarımız ülkemizi boşlukta bırakmayacaktır, ekonomide sorunlu günler beklemiyoruz. Diğer yandan Meclis Üyelerimiz Tacettin Bayır ve Ali Yiğit ile Odamız üyeleri Aslan Savaşan ve Murat Koç'un seçilmesi hepimizi sevindirdi. Ankara'da İzmir iş dünyasının temsilcileri olacaklarına inanıyorum."
ÜNLÜTÜRK: UZLAŞI İÇİNDE KOALİSYON
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, son iki yılın yoğun bir biçimde seçim gündemiyle geçtiğini anımsatarak şöyle konuştu:
"Seçim bitti öncelikli gündem ekonomi ve ihracatı artırmak. Öte yandan bu seçim sonuçları bize gösterdi ki, Türk halkı tercihini parlamenter sistemden yana kullandı. Halkımız bir uzlaşmadan yana olduğunu gösterdi. Hiçbir partiye tak başına hükümet kurma gücünü vermedi, 'uzlaşın' mesajı verdi. Barajla ilgili de seçmen fiilen barajı kaldırdı. İnşallah bir dahaki seçim dönemine düşük barajlı ya da tamamen barajın kalktığı bir demokrasi deneyimi yaşarız. Seçim öncesinde konuşulan ekonomik vaatlerin takipçisi olacağız. Bu politikaların uygulanması için bir ekonomi yönetimi oluşması gerekiyor. Biz inanıyoruz ki koalisyon da uzlaşı içinde kurulacak. Umuyoruz parti liderlerimiz uzlaşı mesajını alıp Türkiye'nin ilerlemesine yönelik bir koalisyon yaratacaklar. Aksi halde tekrar bir erken seçim ülkenin menfaatine olmayacaktır."
AKGERMAN: HALK AŞ, İŞ, BARIŞ PEŞİNDE
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman da şu değerlendirmeyi yaptı:
"Halkımız sandıkta iradesini beyan etmiştir. Bu da koalisyona işaret etmektedir. Aynı zamanda bir şeye daha işaret etmiştir. Kutuplaşmadan hazzetmediğini ortaya koymuştur. Bunu aşmak için de tüm siyasi partilere bir mesaj vermiştir. Halk aş, iş, huzur ve barış peşinde. Bu durumda siyasi partilerin esas gündemine dönmesi, yapısal reformlara odaklanması, daralan ekonomiye çare bulması gerekir. Meclise yeni girmiş olan partinin de Türkiye partisi olma yolunda, tahriklere kapılmadan emanet oylarını da gözeterek bunu ispatlayacağını umuyorum."
Akgerman ayrıca halkın parlamenter sistemin devamına yönelik oy kullandığını da aktararak koalisyon oluşturma sürecinin de aklı selim ile bir araya gelerek gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Seçmenin asıl gündeminin üretim ve istihdam olduğunu savunan Akgerman, seçim öncesi vaat edilen tüm ekonomi projelerinin de yakın takipçisi olacaklarını belirtti.
KESTELLİ'DEN UZLAŞI VURGUSU
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, seçimlerin bazı münferit tatsızlıklar dışında vakar içinde tamamlanmış olmasının sevindirici olduğuna işaret ederek şunları söyledi:
"Türkiye siyasi tercihini yaptı, dört partili bir Meclis oluştu. Yaklaşık 14 yıllık tek parti iktidarının sona erdiği anlaşılıyor. Bugün artık siyaset kurumu, milletin sandıkta verdiği mesajı dikkate alıp uzlaşı kültürüne uygun bir çözüm üretmeli ve Türkiye'nin gündeminin bir an önce iş ve aş olmasını sağlamalıdır. Eğer siyaset mevcut durumda çözüm değil sorun üretirse, yeniden milletin hakemliğine başvurmak, demokrasi içinde haktır. Sonuçların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."
ÖZTÜRK: ZAMAN KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise seçimlerde öncelikle demokrasinin kazandığını, uzun yıllardan sonra ilk kez dört partinin aynı anda Meclis'te görev yapacağını kaydetti. Öztürk, "Burada önemli olan 8 Haziran itibarıyla zaman kaybetme lüksümüzün olmadığını bilerek ekonomiye odaklanmak. Uzun koalisyon arayışlarıyla kaybedilen her saat ülkenin zararına olacaktır. Gelinen noktada istikrarın devamının da gelmesi gerekir. Seçim bitti. Artık önümüze bakalım. Ekonomimize bakalım" diye konuştu.
KAYA: BAŞKANLIK HEDEFİ ÇÖKTÜ
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya da seçimleri 'milletin iradesinin sandığa yansıması' olarak değerlendirdiklerini belirterek şunları kaydetti:
"Şimdiki görüntüye baktığımız zaman, iktidar partisinin Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğu kazanamadığı için başkanlık hedefinin çöktüğünü, parlamenter sistemin devamı için irade çıktığını görüyoruz. Partilerin de sorumluluk alıp hükümet kurmaları gerekiyor. Bu saatten sonra bu çalışmalar, Türkiye'nin en az etkileneceği şekilde ilerlemeli."
KÜÇÜKKURT: BUNDAN BÖYLE İŞ YAPMA ZAMANI
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, halkın sözünü sandıkta söylediğini ve seçimini yaptığını kaydederek şöyle konuştu:
"Bundan böyle ekonomiyi konuşma, iş yapma, üretme ve çalışma zamanı geldi. Seçimler bize siyasi ideolojilerle değil, Türkiye'nin ve vatandaşların taleplerine göre hareket gedilmesi gerektiğini gösteriyor. Ülkemiz bir kaosa sürüklemeden biran önce yeni hükümet kurulmalı. Halkımız 'koalisyon' dedi; partiler bunun arkasındaki mesajı iyi okumalı. Hükümet kurulsun ki, Türkiye'de sanayi ve ekonomi gündeme gelsin. Türkiye'nin bu denli sık bir seçim sürecini kaldıramayacağını ve ekonominin daha da büyük yara olabileceğine inanıyorum. Bizce erken seçime gerek yok. İzmir özelinde ise çıkan sonuçlar kentin renkliliğini; sağcı, solcu diye uç boyutlu bölünmelerin olmadığını herkesin birlik içinde yaşadığını gösteriyor."
GÜÇLÜ: İSTİKRAR KADAR TEMSİLDE ADALET DE ÖNEMLİ
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, yönetimde istikrarın önemli olduğunu ancak temsildeki adaletin de göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret ederek “Bir defa seçim sonuçlarını çok olumlu değerlendiriyorum. Uzun bir aradan sonra ilk kez seçmenlerin yüzde 95'inin üzerindeki bölümündeki oyları parlamentoya yansıyor. Bu son derece önemli. İkincisi bu seçim sonuçlarını herkes sakin, sabırlı, dikkatli şekilde değerlendirmeli. Erken yorumlardan ve erken pozisyon almalardan kaçınılmalıdır. Partiler kırmızı çizgilerini ortaya koymak yerine uzlaşı şartlarını, imkanlarını zorlamalıdır. Çünkü yakın gelecekte yapılabilecek bir erken seçimde tablo ne kadar farklılaşabili? Bu soru işaretidir. Bu tablo içinden hükükmet çıkmalıdır. Partiler kırmızı çizgilerini abartmamalıdır. Uzlaşı konusundaki gayretler öne çıkmalıdır. Zaten uzlaşı göstermeyen olası bir erken seçimde bunun bedelini ödeyecekleri de açıktır. O bakımdan bu sonuçları anlayışla değerlendirmek lazım. Özümsemek lazım. Onun gereklerini yerine getirmek lazım" dedi.
Güçlü ayrıca, iş dünyasının istikrar hassasiyetine yönelik şöyle konuştu:
“Zaten iş dünyası istikrarı, tek parti yönetiminden çok; rejimin istikrarı, hukuk ve demokrasi standartlarındaki istikrar olarak görüyor. Koalisyon da neticede parlamentor demokrasilerde yaşanabilecek şeylerdir. Almanya'yı görüyoruz. Büyük koalisyonla yönetiliyor. İstikrar sorunundan söz edebilir miyiz'" (DHA)
Yorum Yazın