Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir iş dünyasının 2016 beklentileri

İzmir iş dünyasının 2016 beklentileri

İZMİR'de iş dünyasının temsilcileri, son dönemdeki gelişmelerin ardından ekonomik hareketlilikte daralma yaşandığını, bunun bir an önce aşılması için Hükümet'in acil eylem planını hayata geçirmesi gerektiğini dile getirdi.

  • Ege Postası
  • 29.12.2015 - 13:11
İki genel seçim ve birçok üzücü olayın yaşandığı 2015'in ardından İzmir'in organize sanayi bölgelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları yeni yıldan umutlu. 2015 yılının son üç ayına damga vuran terör faaliyetlerinin artık son bulmasını dileyen başkanlar, önce Suriye ardından Rusya ile yaşanan siyasi sürtüşmelerden dolayı ülke ekonomisindeki hareketlilikte gözle görülür biçimde daralma yaşandığı ve bunun bir an önce aşılması için Hükümet'in acil eylem planını hayata geçirmesi görüşünde birleşti. İşte, İzmirli başkanların yeni yıl mesajları.



"2016 YILI REFORM YILI OLMALI"
EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu: 2016 yılında yeni kurulan hükümetten, ekonomide yeni reformlar bekliyoruz. Rusya ile yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu ülkeyle iş yapan firmaların yeni pazarlara yönelmesi gerekiyor. Bu konuda devletin bu ülke ile iş yapan firmalara destek vermesi şart oldu. 2019 yılına kadar siyasi istikrar sağlanmış durumda. Bundan sonra daha önce unutulan ekonomik reformlara sıra gelmeli. 2015 yılını tamamlamamızı sayılı günler kaldı. 2016 yılı bu konuda hiç kaybedilmemeli. İş dünyasının önünü açan, daha fazla katma değerli üretime yönlendiren, daha fazla ihracat yapmasına olanak tanıyan düzenlemeler yapılmalı. İş dünyası olarak bizim Hükümetten beklentimiz budur.



"İHRACAT PAZARLARI GENİŞLETİLMELİ"
KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Öztaş: 2015 yılında zor bir yıl geçirdik. 2016'ya sıkıntılarla girmemize rağmen ümitliyiz. 2015 yılında komşularla yaşanan sorunlar yüzünden ihracat pazarlarındaki düşüş yaşandı. 2016 yılında özellikle komşularımızla ve Rusya ile yaşadığımız sorunların çözülmesini bekliyoruz. Irak, İran, Rusya gibi ülkeler Türkiye için büyük bir potansiyel. Türkiye ekonomisinin büyümesi için üretip satmaya ihtiyacı var. O nedenle bizim ihracat pazarı kaybetme lüksümüz yok. 2016 yılında önceliğin ekonomiye ve ihracat pazarlarının genişletilmesine verilmesini istiyoruz.



"2015 TÜRK SANAYİSİNİN KAYIP YILI"
Ege Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden: 2015 yılında zor şartlar altında mücadele verildi. Hazır giyim ihracatımızda katma değerli üretim yapan işletmelerimiz sayesinde, yılı eksi 10 - 15 puan ile kapatacağız. 2016'nın daha iyi geçmesi için yapılması gereken çok iş var. Üretim yapmayı özendirecek, rekabetçiliğimizi arttıracak şartlar hazırlanmalı. Aksi halde kapasite ve üretim artışı bekleyemeyiz. Barış ve demokrasi ortamı çok önemli. Yabancılar nezdinde Türklerle iş yapmaya engel olacak her türlü negatif görünümden kaçınmalıyız. Bu dönemde özellikle uluslararası lobi çalışmalarına önem verilmesi gerektiğine inanıyorum. Yurtiçi piyasalarda da durum eksiye doğru gidiyor. Tahsilat sorunları olağanüstü seviyeye ulaştı. Piyasaları hareketlendirecek tedbirlere acil ihtiyaç var. 2016'nın, ekonomik şartların olumluya döndüğü huzurlu bir yıl olmasını diliyorum.

"2016'YA UMUTLU GİRİYORUZ"
KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk: 2015 yılında yapılan iki genel seçim nedeniyle yatırımcılar çekimser kaldı. 2016 yılına siyasi istikrarı sağlamış seçim risklerinden kurtulmuş olarak giriyoruz. Rusya ve bölgemizde yaşanan sorunların gölgesi 2016'ya düşse de biz umudumuzu diri tutuyoruz. Yeni yılda ekonomide reform çalışmalarının hızlanması ile yatırımlarda önemli bir ivme kazanacağını düşünüyoruz. Sanayicilerin katma değerli üretime yönlendirilmesi için teşviklerin daha da artırılmasını bekliyoruz. Türkiye'nin büyümesi için üretmesi gerekiyor. Üretim içinde sanayicinin motivasyonunun artırılması şart. Yeni yılda Hükümetimizin bu konulara daha duyarlı olacağını görüyoruz.

"KATMA DEĞERLİ ÜRETİME DAHA ÇOK DESTEK"
BAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren: 2016 yılında seçiminin olmaması sanayiciler için bir avantaj. Ancak FED'in faiz yükseltme kararı, dış politikadaki belirsizlikler 2016 yılına da endişelerle girmemize neden oluyor. Kur farkı, yükselen faizler, yükselen enerji maliyetleri, asgari ücrette yapılmak istenen artışlar da 2016 yılı için bizi biraz korkutuyor. Ancak biz bütün bunlara rağmen 2016 yılından umutluyuz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız sanayicinin önündeki engelleri kaldırmak için çalışıyor. Bakanlığımızın bu çalışmalarını takdir ediyor ve alkışlıyoruz. Türkiye ekonomisinin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına germesi için üretimden, katma değerli üretimden başka şansı yok. Biz devletimizden destek istemiyoruz. Bürokrasinin daha da azaltılması, üretimin teşvik edilmesi ve özellikle katma değerli üretime sanayicilerin yönlendirilmesini bekliyoruz. Bunlar sağlandığı takdirde zaten Türk müteşebbisi gerisini çalışkanlığı ve azmi ile başaracaktır.

"TÜRKİYE'DE ÜRETİM ARTACAK"
EGOD Başkanı Mustafa İduğ: 2015 yılında dünya otomotiv piyasasındaki baş döndürücü gelişmeler ve Almanya merkezli yaşanan skandallar 2016 yılında bizi farklı noktalara sürükleyebilir. Küçülmelerin bir an evvel sonlandırılması için mali önlemler alınmasının önem arz ediyor. Kur farkına çok dikkat edilmeli. Müşterilerin krizden etkilenme risklerine karşın ödemelerde peşin alımların payı yükseltilmeli. Uzun vadelerden kaçınılmalı. 2016'da Avrupa Birliği'ne ihracat rakamlarının yeniden büyüme trendine geçecek. Türkiye'de üretim artışları olacağını öngörüyoruz. Dövizdeki parite farklarını düzelttiğimiz takdirde 2016 daha iyi olacak.

"TERÖRÜN YOK OLMASINI İSTİYORUZ"
Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği Başkanı Serdar Gökhan Arıkan: 2015 yılı Türkiye için her yönüyle sıkıntılarla geçti. 2016 yılında öncelikle terörün yok olmasını istiyoruz. Güvenlik kaosunun ortadan kalkmasını ve ekonomide dengelerin yerine oturmasını bekliyoruz. Yeni kurulan Hükümetten umutluyuz. Ekonomide dile getirilen reformların 2016 yılında hayata geçirilmesini istiyoruz. Rusya başta olmak üzere dış politikada yaşanan sorunların da çözülmesini temenni ediyoruz. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.