Dolar 34,6450
%0
Euro 36,3499
%-0.08
Altın 2.932,910
%0.05
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’de büyük çevre hamlesi

İzmir’de büyük çevre hamlesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtmalardan çıkan günlük 800 ton çamuru kurutarak tarım alanlarında kullanılır hale getirecek dev tesisin inşaatına büyük hız verdi. Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi devreye girdiğinde, halen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek.

  • Ege Postası
  • 06.01.2013 - 09:57

EGE POSTASI- Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından birine imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtmalardan çıkan çamuru yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında kullanılır hale getirecek “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”  inşaatını hızla sürdürüyor. Mayıs ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun temelini attığı tesisin yüzde 30’u tamamlandı. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, tesisin kurutma ünitesinin 2013 yılı yaz başında tamamlanarak çalışmaya başlayacağını bildirdi. Bugünkü döviz kuruyla yaklaşık 60 milyon liraya mal olacak tesisin “Çürütücü Ünitesi”nin ise 2014 yılı Ocak ayında tamamlanması planlanıyor.

Neler yapıldı'

Çamur Çürütme ve Kurutma olmak üzere iki kısımdan oluşan tesiste 20 ünite yer alıyor. Gevşek ve sıkıntılı bir zemin olması nedeniyle zemini sağlamlaştırmak amacıyla çürütme tanklarının altına 505 adet fore kazık çakıldı. Ayrıca zeminin ıslahı sağlandı. Kurutma üniteleri, deşarj suyu havuzu, çürütülmüş çamur tankı, filtrelenmiş su tankı havuzlarının imalatı bitirildi. Kurutucu ünitesi binasının yapımı devam ediyor. 4 adet çürüme tanklarından birinin temeli atıldı. Yerin altından ünitelere geçişi sağlayan ve iç tesisatın yer alacağı 240 metrelik galerinin 200 metresi tamamlandı.

Çamurdan biogaz üretilecek

Tesis içinde 30 bin metrekarelik alanda kurulan Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi devreye girdiğinde, halen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek. Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler çamur çürütme işlemi sonrasında biyogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. Tesis hizmete girdiğinde, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan çamur miktarı yaklaşık 4 kat azaltılarak 200 tona düşürülecek. Ayrıca yüzde 90 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamur, tarım alanlarında, kentsel yeşil alanlarda veya ek yakıt olarak sanayide kullanılabilecek. Ayrıca çamur çürütme tesisinde günde tahmini olarak üretilecek 50 bin metreküp biogaz da çamurun kurutulmasında kullanılacak.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.