Dolar 34,6848
%0.24
Euro 36,6282
%0.04
Altın 2.966,890
%1.09
Bist-100 9.629,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’de doğanın kalbine bir hançer daha

İzmir’de doğanın kalbine bir hançer daha

Ormanlık alanlara ve tarım alanlarına kurulan maden ocaklarına karşı çevre mücadelesi devam ederken İzmir’in Urla ilçesinde maden ocağı için bir başvuru daha geldi. Cantürk İnşaat San. Tic. LTD ve ŞTİ., Urla’nın Zeytinler Mahallesi’nde ormanlık alanda kalan 70,41 hektarlık alanda kalker ocağı” ve “kırma-eleme tesisi” için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunu yaptı.

  • Ege Postası
  • 21.07.2021 - 16:53

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Tüm ülkede çevre katliamlarıyla mücadele artarken bir yandan da maden şirketlerinin doğa talanı da devam ediyor.

İzmir Tire ve Seferihisar’daki maden olacaklarıyla halkın hukuksal mücadelesi sürerken bir maden çalışması başvurusu da Urla’nın Zeytinler Mahallesi için yapıldı.

Daha önce Urla Gülbahçe’de halkın tepki göstermesi nedeniyle taş ocağı ve kırma eleme tesisi açılışı iptal edilen Cantürk İnşaat San. Tic. LTD ve ŞTİ., Urla’nın Zeytinler Mahallesi’nde toplamda 70,41 Ha ruhsat alanının 24,61 Ha alanında “kalker ocağı” ve “kırma-eleme tesisi” için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunu yaptı. 

Ormanlık alanda kurulması planlanan maden ocağı için hazırlanan başvuru raporunda, madenlerin çıkarılabilmesi için bölgedeki ağaçların temizlenmesi gerektiği belirtildi ve “örtü tabakasının sıyrılması ve/veya ekonomik değeri olmayan yan kayaçlarda kazı yapılması gerekmektedir. Proje kapsamında kalker üretimi açık işletme yöntemi ile basamaklar oluşturularak ve delme-patlatma yapılarak gerçekleştirilecektir. Üretim işlemleri; bitkisel toprağın sıyrılması, nakliyesi ve depolanması ile başlamakta daha sonra üretim yapılacak bölgede delici yardımı ile delikler delinecek ve bu deliklere yerleştirilecek olan patlayıcı madde ile malzeme patlatılarak gevşetilecektir” ifadelerine yer verildi.

Günlük 3 bin 76 ton kalker üretiminin yapılmasının planlandığı tesisin yıllık üretim kapasitesi ise 800 bin ton olarak hesaplandı.

Kırma ve ele tesisisin günlük kapasitesinin bin 500 ton olarak belirtildiği başvuru dosyasında projenin toplam maliyetinin ise 2 milyon 390 bin lira olması planlanıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.