İzmir’de havacılık çalıştayı
İzmir’de Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV), Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (HUKD), Sürdürülebilir Havacılık Derneği (SARES) işbirliği ile 'Sürdürülebilir Havacılık Araştırmaları Çalıştayı' düzenlendi. İki oturumdan oluşan çalıştayda havacılık sektöründeki endüstri 4.0 uygulamaları ve son dönemlerin sanayi devrimi olarak kabul edilen konuların havacılık sektöründeki yansımaları değerlendirildi.
- Ege Postası
- 04.04.2019 - 13:04
Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği, Sürdürülebilir Havacılık Derneği işbirliği ile 'Sürdürülebilir Havacılık Araştırmaları ve Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) Çalıştayı' düzenlendi. Havacılık, endüstri 4.0, PLM, dijitalizasyon konusunda Türkiye sanayi ve ileri gelen kurumların vizyonu ve gelecekten beklentilerin irdelendiği çalıştaya, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölge temsilcileri, Ege Üniversitesi öğretim üyeleri katıldı. İki oturumdan oluşan çalıştayda davetli konuşmacı Prof. Dr. Martin Eigner, firması ve model bazlı sistem mühendisliği ile ilgili bilgiler verdi. Çalıştayda ayrıca, havacılık sektöründeki endüstri 4.0 uygulamaları ve son dönemlerin sanayi devrimi olarak kabul edilen konuların havacılık sektöründeki yansımaları değerlendirildi.
'HAVACILIK İÇİN EN UYGUN BÖLGE EGE BÖLGESİ'
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, üniversitede eğitim vermekte olan Ege Üniversitesi Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGE PLM) ile ilgili bilgi vererek, "Çalıştayımızın ana amacı; havacılık konusunda sanayi, kamu kuruluşu ve akademi temsilcilerini bir araya getirmek, bu konularda farkındalık yaratmak ve işbirliği olanaklarını ortaya çıkararak ülkemizin sanayisinin kalkınmasına ve gelişimine katkıda bulunmaktır. Ülkemizde uçak projeleri ve yeni açılan havalimanı ile gerek savunma sanayisinde, gerek ticari uçuşlarda havacılık sektöründe büyük atılımlar olduğunu hepimiz biliyoruz. Ege Üniversitesi de havacılık ve PLM konularında kendine düşeni yapma konusunda büyük çaba gösteriyor. Ege Üniversitesi Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde bu eğitimleri vermekteyiz. Merkezimizde 30 bilgisayar ve uygulama ve eğitim laboratuvarı ve toplantı salonu bulunmaktadır. Sanayide iyi bir eğitim ortamı sağlamak üzere son bir yıl içinde ticaret değeri toplam 5 milyon doların üzerinde üç adet PLM yazılım ve tasarım programları ile eğitim veriyoruz" diye konuştu.
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Mehmet Ali Susam, çalıştaya katılanlara teşekkürlerini sunarak, "EGEV 1992 yılında kurulmuş, uzun yıllardır Ege ekonomisinin stratejik gelişmesi noktasında çalışma yapan gönüllü bir kuruluştur. EGEV’in amacı Ege ekonomisini büyütmek, bölgesel kalkınmayı hedeflemiş ve bu kalkınmanın sinerjisi ile ülkeyi ve bölgeyi en iyi noktaya taşımayı hedefe almış bir vakfın çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Havacılık konusu da bu vakfın uzun yıllardır hep hedeflerinden birisi olmuştur. Ege Bölgesi’nde binlerce yıla dayalı bir birikim vardır, güçlü bir bölgedir. Havacılık, savunma sanayi ve bunun ihtiyaç duyduğu bilgi teknolojileri, Ar-Ge yapılabilecek alanların için en uygun bölge Ege’dir, İzmir’dir" dedi.
Sürdürülebilir Havacılık Derneği Başkanı Prof. Dr. Hikmet Karakoç ise, dernek faaliyetleri ile ilgili sunumunu gerçekleştirerek, "Havacılık ve ilişkili alanlarda çevre dostu projelerin geliştirilmesi ve zamanla değişen koşullarda sürekliliğin sağlanması konularını sürdürülebilir havacılık kapsamında değerlendiriyoruz. Derneğimiz kapsamı çeşitli havacılık araştırmalarına yönelik disiplinlerarası bir girişim. Bu kapsamda havacılık teknolojileri için yenilikçi araştırmalar, havaalanlarını iyileştirme araçları ve sistemleri, uçak teknolojileri yönetimi ve operasyonları araştırması, sürdürülebilir ve sosyal bilinçlendirme eğitimleri öncelikli konularımız arasında" diye konuştu. (DHA)
Yorum Yazın