Dolar 34,6524
%0.02
Euro 36,3438
%-0.1
Altın 2.933,590
%0.07
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’in en büyük projesinde düğmeye basıldı

İzmir’in en büyük projesinde düğmeye basıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBDR) Üçyol-Buca Metro Projesi için 80 milyon Euroluk kredi sözleşmesi imzalandı. İzmir’in en büyük projesinde düğmeye basıldı...

  • Ege Postası
  • 11.12.2019 - 09:43

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç toplantı salonunda gerçekleşen kredi sözleşmesi imza törenine EBDR Türkiye Başkanvekil Şule Kılıç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer birlikte banka yetkilileri ve Büyükşehir Bürokratları katıldı. Başkan Soyer yapılan kredi sözleşmesi için ‘Düğmeye bastığımız gün bugündür. 5 yıl içinde o metronun hareket etmesini hayal ediyoruz” dedi. Buca Metrosu’nun haziran ayına kadar ihaleye çıkması ve yaz bitmeden ilk kazmanın vurulması bekleniyor. Tunç Soyer ‘2020 yılında mutlaka ilk kazma vurulacak’ dedi. 

BÜYÜKŞEHİRLE DÖRDÜNCÜ PROTOKOLÜMÜZÜ İMZALIYORUZ

Kredi protokolü öncesi konuşan Avrupa İmar Kalkınma Bankası Şule Kılıç  Artık daha bilinir olduğumuzu düşünüyoruz. En büyük destekçilerden biriyiz. 2009 yılında beri faaliyet gösteriyoruk 11,5 milyar euroyu geçti yatırımımız. Özel sektörü desteklemek hedefimiz olmuştu. Ancak belediyeleri de en önemli proje ortaklarımızdan görüyoruz. Türkiye stratejimizi yeniledik. Öncelik olarak sermaye piyasalarının kuvvetlenmesi, Türkiye’de bilgi teknojilerinin desteklenmesi, kapsayıcılık ve yeşili destekleyen bir yapımız var. 160 milyonluk üç farklı proje için Büyükşehir Belediyesi ile çalıştık. Büyükşehirle dördüncü protokolümüzü imzalıyoruz. Bizim için diğer önemli konu Yeşil Şehir Projesi. Biz 30 belediyemizi seçeceğiz. Yeşil şehir planları aksiyon planları oluşturacağız. Türkiye’de İzmir Yeşil Şehir Projesi’ne dahil olan ilk şehir oldu. Bundan ayrı mutluluk duyuyoruz” dedi.

‘DÜĞMEYE BASTIĞIMIZ GÜN BUGÜNDÜR’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer "Gerçekten çok heyecanlı bir gün. Son derece mutluyuz" diyerek şunları söyledi "İzmir tarihinin en büyük projesinden bahsediyoruz. Gerek bütçesel., gerek inşai, gerek kente bırakacağı etkiler nedeniyle. Bunu bu kadar güçlü hale getiren şey koşullar. Aslında  koşullar o kadar olumsuz gözüküyor ki. Buna rağmen bu kadar büyük ölçekli projeyi bu kadar hızla hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. EBDR’ye çok teşekkür ediyoruz. Hazine garentisi olmaksızın bütün testlerden geçtik. 80 milyon euroyla başlıyor bu süreç. Bundan sonrasının önünü açacak bir sözleşme yapıyoruz. Maliyeti 1 milyar dolardan fazla bir projeden bahsediyoruz. Belki yüzde 10 gibi bir rakamla başlıyoruz ama ilk adım herşeyden önemli. İzmir’in dünya standartlarında bir şehir olmasının en önemli adımlarından biri. İzmir’e böyle bir projeyi başlatmak son derece heyecan ve gurur verici" dedi.

'2020 İÇİNDE MUTKLAKA KAZMAYI VURACAĞIZ'

"Diliyorum ki bu süreç hızlı bir şekilde ilerleyecek" diyen Başkan Soyer  "İzmir bu metroyla birlikte çok daha rahat hareket edilebilecek ve dünya kenti olma yolunda önemli bir adım atacak. Bugün yola çıkıyoruz. Düğmeye bastığımız gün bugündür. 5 yıl içinde o metronun hareket etmesini hayal ediyoruz 2020 yılı içinde mutlaka kazmayı vuracağız. Uluslararası bir ihale sürecine giriyoruz. Haziran ayı gibi süreci tamamlayıp Temmuz gibi projenin başlamasını bekliyoruz. Bundan sonrasında finansman kaynaklarının rahatlayacağını söyleyebilirimi. Bir çok kuruluş EBDR’in adımı atmasını bekliyorlardır. Bu protokol bir can suyu. Ben çok teşekkür ediyorum. İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bize düşen aksatmadan bu projeyi hayata geçirmek olacak. Buna bütün kalbimle inanıyorum. İzmir için bu tarihi günde bir arada olmaktan son derece mutluyum” dedi. 

KREDİ 15 YIL VADELİ

Kredi sözleşmesi sonrası gazetecilerin sorularnı yanıtlayan Soyer ve Kılıç yanıtları sonrası kredinin maliyeti ve vadesi ortaya çıktı. Başkan Soyer “Kredinin vadesi oldukça uzun. 4 yıl ödemesiz, 12 yıl geri ödemeli. Rakam genel projemizin yüzde 10’nu gibi gözükse de en önemli yüzde 10’nudur. Projeye hayat veren bir can suyudur. Türkiye’de sadece İzmir kendi kaynaklarıyla metro yapar. Bu hep böyle oldu ve hep böyle olacak. Süreci tamamlandığında Büyükşehir öz kaynaklarıyla Buca Metrosu'nu bitirmiş olacak. Bu güzergahın tamamı uluslararası finansmanla sağlanacak” dedi. Gazetecilerin kredinin maliyetini öğrenmek için ısrarlı soruları sonrası Şule Kılıç maliyetin yüzde 3,2 olduğunu söyledi.

Proje, 2019 Yılı Yatırım Programı Revizyon Cetveli’nde

Üçyol ve Buca Metro Projesi, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın 2019 Yılı Yatırım Programı Revizyon Cetveline dahil edilmişti. Projenin finansman ihtiyacı için Hazine garantisi olmaksızın 6 milyar 165 milyon 852 bin TL tutarında dış finansman sağlanması konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı uygunluk vermişti.

Aynı bankadan İzmir’in yeşil eylem planına 300 bin euro hibe

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Üçyol - Buca Metrosuna sağladığı 80 milyon avroluk finansman desteğinin yanı sıra İzmir’in yeşil planlarına da 300 bin avro hibe verdi.

İzmir, Yeşil Şehirler Eylem Planı’nı (Green Cities Action Plan-GCAP) hazırlamak için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) desteğini alıyor. İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı bilgilendirme toplantısında bugün konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “EBRD Yeşil Şehirler Eylem Planı hazırlanması için İzmir’e 300 bin avroluk bir hibe sağladı. Gururla söylemeliyim ki bu destek; Türkiye’de ilk defa İzmir için sağlandı” dedi.

Yeşil Şehirler Eylem Planı'nın katılımcı ve şeffaf bir anlayışla, İzmir’in ilgili tüm paydaşlarını sürece dahil ederek hazırladıklarını vurgulayan Soyer, “Belediyemizden teknik bir komite, Valilik’e bağlı ilgili müdürlük temsilcileri, üniversiteler, mimar, mühendis ve şehir plancıları odaları ile çeşitli sivil toplum kuruluşları bu sürecin bir parçası. Tüm paydaşlarımız, eylem planı çalışmalarımıza katkı sunuyor” diye konuştu.

İzmir, Türkiye’den programa katılan ilk belediye

Toplantıda konuşan EBRD Türkiye Başkan Vekili Şule Topçu Kılıç ise Yeşil Şehirler Eylem Programı'nın amacının şehirler ve sakinleri için daha iyi ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek olduğunu söyledi. Kılıç, program için EBRD'nin faaliyet gösterdiği 38 ülkeden 35 belediye seçildiğini ve İzmir'in bu programa Türkiye'den katılan ilk belediye olduğunu da sözlerine ekledi. İzmir’in en yakın çalıştıkları belediyelerden biri olduğunu dile getiren Kılıç, bu sabah Buca Metrosu için Büyükşehir Belediyesi’yle imzaladıkları 80 milyon avro değerindeki finansman yetkilendirme sözleşmesini de hatırlattı.

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı hazırlıkları da başladı

Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’yle seragazı emisyonunu 2020 yılına kadar yüzde 20 oranında azaltma taahhüdünü 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltma olarak yenileyen Büyükşehir Belediyesi, “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” hazırlamak için de çalışmalara başladı.

Birbirini destekler nitelikteki iki eylem planıyla ilgili tüm çalışmalar birlikte yürütülecek ve iki eylem planı da 2020 yılında tamamlanacak. Böylece İzmir’in iklim ve diğer çevre konularıyla ilgili 2030 yılına kadar yol haritası hazır olacak. “Yeşil Şehir Eylem Planı”, çevre sorunlarına sistematik bir şekilde önceliklendirirken, “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” da enerji, iklim krizi ve seragazı emisyonunu azaltmaya yönelik eylemleri içerecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.