Dolar 34,6781
%0.22
Euro 36,6859
%0.2
Altın 2.959,530
%0.84
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli Sevgi, BM’nin özel konuğu oldu

İzmirli Sevgi, BM’nin özel konuğu oldu

İZMİRLİ 23 yaşındaki ekonomist Sevgi Şairoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile yarım saat görüştü. Şairoğlu, katıldığı yarışmada elde ettiği başarı nedeniyle, Ban Ki-Moon'un Eylül ayında BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı hazırlayan 3 kişiden de biri oldu.

  • Ege Postası
  • 12.10.2012 - 11:59

İZMİR-  BM Akademik Güç Birimi (UNAI) ile Brookings Enstitüsü tarafından dünyanın çeşitli yerlerindeki üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen yarışmaya 'Bir Dünya Vatandaşı Olarak Sorumluluklarımız ve Haklarımız' başlıklı yazıyla internet aracılığıyla katılan Sabancı Üniversitesi ekonomi diploma programından mezun olan Sevgi Şairoğlu, 70 ülkeden 230 arasından ilk 3'e girdi.

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkan Vekili Hüseyin Şairoğlu'nun 23 yaşındaki kızı Sevgi Şairoğlu, bu başarısı nedeniyle Hintli ve Kenyalı öğrencilerle birlikte BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Eylül ayındaki Genel Kurul'da konuşma metnini hazırlayan 3 kişiden biri oldu. Bu başarıyı elde ettiği için BM'nin davetlisi olarak ABD'nin başkenti New York'a giden Şairoğlu, Genel Sekreter ile yarım saat görüşme fırsatı buldu.

 

"ÇOK MUTLUYUM"

Sevgi Şairoğlu, "Ülkemi ve İzmir'i temsil etmekten çok mutluyum. Umarım dikkat çektiğim konularda BM yeni projeler üretir" dedi. Şairoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüşmesinde ise metinde vurguladığı kaygılarını paylaştığını aktardı.

 

21 Eylül tarihinde Birleşmiş Milletler ve Brookings Enstitüsü'nün davetlisi olarak Kenyalı ve Hintli iki üniversite öğrencisi ile New York'a giden Sevgi Şairoğlu, BM Genel Merkez'inde düzenlenen 'Uluslararası Barış Günü' kutlamalarına katıldı. Törende, BM Genel Kurul yeni dönem başkanı Vuk Jeremic ve BM Barış Elçiliği görevi üstlenen, Hollywood yıldızlarından Michael Douglas, Forest Whitaker, Amerikalı oyuncu Monique Coleman, İngiliz antropolog Jane Goodall, Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel, Bollywood'un dünyaca ünlü model ve oyuncusu Aishwarya Rai Bachchan gibi ünlüler de yer aldı.

 

GENEL SEKRETERLE YEMEK SOHBETİ

Barış günü etkinlikleri sonrasında Sevgi Şairoğlu ile diğer öğrenciler, BM Genel Sekreteri'nin ofisine giderek Ban ki-Moon ile tanışma fırsatı elde etti. BM'nin gençlere duyduğu ihtiyaçtan bahseden Ban Ki-Moon, daha sonra her 3 öğrenciden de soru aldı. Genel Sekreter ile tanışma sonrası, 3 öğrenci, BM Barış Elçilerin, BM üst düzey yöneticileri ve Ban ki-Moon ile beraber BM Genel Merkezi'nde öğle yemeği yedi ve kendileri ile daha yakından sohbet etme şansı elde etti. Öğle yemeğinden BM Radyo Merkezine giden öğrenciler, yazdıkları yazı ve 'Küresel vatandaşlık' konusunda BM Radyosunun sorularını yanıtladı. BM Genel Merkezinde geçen yoğun bir günün ardından, Brookings Enstitüsü kıdemli araştırma görevlisi ve 'Küresel Sözleşme' adlı kitabın editörü Hakan Altınay ve diğer davetliler ile birlikte akşam yemeği yenildi ve program sona erdi.

 

  

O YAZIDA NELER ANLATTI'

"Küresel Vatandaşlık Çerçevesi: Bir Dünya Vatandaşı Olarak Sorumluluklarımız ve Haklarımız" başlıklı bir yazı kaleme alan Sevgi Şairoğlu, dünyadaki teknolojik değişime dikkat çekerek başladığı konuşma metninde küreselleşmenin sonucu olarak karşılıklı bağımlılığın da arttığına işaret etti. Tek bir devletin egemenliğinin artık imkansız olduğunu da belirten Şairoğlu, "Başta iklim değişikliği olmak üzere, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlar, eşitsizlik, salgın hastalıklar, kitle imha silahları, fakirlik gibi problemler insanlığı tehdit eden küresel problemler arasında gösterilebilir" dedi. Daha temiz bir çevre konusunda da daha fazla şey yapılması gerektiğini savunan Şairoğlu, "İçinde bulunduğumuz Belirsizlik Çağı'nı Fırsat Çağı'na dönüştürmek bizim elimizde. Bugün, her zamankinden daha fazla bir şekilde, küresel vatandaşlık ruhuna ihtiyacımız var" diye devam etti. Bunun için de dünya vatandaşları arasında uygulanabilir bir toplumsal sözleşme oluşturma önerisinde bulunan Şairoğlu, "empati" vurgusu yaptı.

 

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.