İzmirli tatilciler Ayvalık'tan 5 saatte döndü
İZMİR'i, Tüpraş, Petkim gibi tesislerin bulunuğu Aliağa'nın yanı sıra yapımı devam eden Çandarlı Limanı'na bağlayan ve Çanakkale'ye kadar uzanan karayolu, bayram dönüşü tatilciler için tam anlamıyla işkenceye dönüştü.
- Ege Postası
- 31.07.2014 - 13:54
İzmirlilerin önemli bir bölümü 5 günlük bayram tatili için, Foça, Dikili ve Ayvalık gibi tatil bölgelerini tercih etti. Ancak özellikle bayramın son gününde dönüşe geçen sürücüler için yol, tam bir işkenceye dönüştü. Araç kuyrukları kilometrelerce uzunluğa ulaştı. Ayvalık - İzmir arasındaki yaklaşık 150 Kilometre uzunluğundaki yol, 5 saat sürdü. Araç kuyruğu İzmir yönüne doğru Yeni Şakran'dan başladı. Trafik en çok ise, özellikle Aliağa'ya bağlı Şakran beldesi ile İzmir şehir merkezi arasındaki yaklaşık 70 kilometrelik alanda yoğunlaştı. Yerleşim yerleri içinde veya belde kavşaklarına konulan trafik lambaları normal günlerdeki gibi çalışıp, buralarda yeterli memur da görevlendirilmeyince trafiğe adeta kelepçe vurdu.
ŞİKAYETLER, BÖLGE MÜDÜRÜNE KADAR ULAŞTI
Yolculuklarını saatler sonrasında güçlükle tamamlayan bazı sürücüler, konunun bölgedeki en yetkili ismi olan Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu'na kadar ulaştırdı. Şikayetlerini kendilerine kadar geldiğini ancak zaten oradaki sıkıntıyı bildiklerini söyleyen Uraloğlu, "Biz o yol için çeşitli girişimlerde bulunduk. Sinyalizasyon sistemi de trafikteki tıkanmada önemli bir faktör. Ama özellikle kontrolü olmayan kavşaklarda yada bazı bölgelerde sıklıkla kazalar meydana geliyordu. Buralarda can kayıpları yaşanıyordu. Bundan sonra da sanki bizler gerekli önlemleri almıyormuşuz gibi görünüyordu. Biz de özellikle o bölgelerdeki yöneticilerden gelen bu tür talepler üzerine, neden olacağı aksaklıkları bile bile bu sinyalizasyon sistemlerini kurduk. Çünkü bir can bu tür beklemelerden daha önemli dedik" dedi.
Yoğunluğun bu yolda, zaman zaman İzmir - Ankara ve İzmir - İstanbul karayolundan dan bile daha fazla olduğunu da dile getiren Abdülkadir Uraloğlu, "Biz uzman kuruluşların yolu araştırmalarını sağladık. Bize, kurulmuş olan sinyalizasyon sistemlerinde, ana yollar ile tali yollar için süre farkları koymamızı önerdiler. Ama bu durumda oradaki sorunu çözmeyecektir. Çünkü o yol bitti. Kapasitesi artık araç yoğunluğunu taşıyamıyor. Bu nedenle de, biz o yollla ilgili bakım haricinde her hangi bir proje düşünmüyoruz. Sadece böyle bayram günlerinde sinyalizasyon sistemlerinde sürekli sarı ışık formülünü uygulayabiliriz. O zaman araç trafiği daha seri akabilir. Biz, tüm yoğunluğu İzmir'den Çandarlı'ya kadar uzanacak olan otoyola verdik. Bunun haricinde yapılacak olanlar, sadece geçici çözüm olur ki bunlardan bir sonuç alınmaz" dedi.
OTOYOL, MENEMEN'E KADAR AĞUSTOS SONUNA KADAR
Bütün enerjilerini otoyol inşaatına verdiklerini, tek çözümün de bu olduğuna inandıklarını söyleyen Uraloğlu, Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı önünde son bulan otoyolun ise, Ağustos ayı sonuna kadar 8 km'Lik bölümünün daha açılacağını ve Menemen'e ulaşacağı müjdesini verdi. Ayrıca, 6 kilometrelik bölümün daha ihalesinin yapıldığını o bölümünde viyadük inşaatlarından dolayı biraz ağır ilerleyip 2017 yılında tamamlacağını da açıklayan Aldülkadir Uraloğlu, "Biz Çandarlı'ya kadar olan kalan 57 kilometrelik bölümün, önümüzdeki yıl ihale planına alınmasına çalışıyoruz. Eğer bu ihale programına alınırsa o zaman, tüm enerjimizle bu yolu bitireceğiz. Sıkıntılar da bitmiş olacak zaten. Özellikle Aliağa'ya kadar olan bölümü bitirmek istiyoruz. Çünkü o bölüme kadar büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Sürücülerimiz çok zorlanıyorlar" dedi. Uzman ekiplerin yıllardaki ölçüm sonuçları hakkında da bilgi veren Abdülkadir Urdaloğlu, İzmir Menemen arasında bir günde ortalama 38 bin 500 aracın, Menemen Aliağa arasında 33 bin 450, Aliağa'da ise 24 bin 400 aracın geçiş yaptığını, bu rakamın bayram gibi günlerde yüzde 40 oranında da artış gösterdiğini de ifade etti.
BİZ BATTI ÇIKTI YAPILMASINI İSTEDİK AMA, OLUMLU YANIT ALAMADIK
Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, bayram değil normal zamanlarda bile yolun artık yoğunluğunu taşıyamadığını söyledi. Acar, "Biz özellikle ilçe girişinde battı çıktı yapılması için müracaat ettik. Ama orası demir yollarının tren projesiyle çakıştığı bize söylendi. Bir de karayolları da bu battı çıktıyı yapmak istedikledikleri bize aktardı. Otoyol projesinin olduğunu bunun tamamlanmasıyla da o yolun pasif hale geleceğinden ötürü sorunun da bitmiş oylacağını anlattılar. Bizim başvurumuz da öyle askıda kalmış oldu" dedi. (DHA)
Yorum Yazın