Dolar 35,6502
%0.08
Euro 37,2810
%0.35
Altın 3.165,240
%0.77
Bist-100 10.010,00
%0.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Japon koalisyonunda anayasa çatlağı

Japon koalisyonunda anayasa çatlağı

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokratların (LDP), 2. Dünya Savaşı'ndan beri yürürlükte olan pasifist anayasayı değiştirme niyetine karşın koalisyon ortağı Yeni Adalet Partisi'nin bu niyete karşı olduğu ortaya çıktı.Budist grup Soka...

  • Ege Postası
  • 13.05.2013 - 10:19
Japonya'da iktidardaki Liberal Demokratların (LDP), 2. Dünya Savaşı'ndan beri yürürlükte olan pasifist anayasayı değiştirme niyetine karşın koalisyon ortağı Yeni Adalet Partisi'nin bu niyete karşı olduğu ortaya çıktı.

Budist grup Soka Gakkai'nin desteklediği Yeni Adalet Partisi, yaz aylarında yapılacak senato seçimleri için parti programını netleştirmeye çalışıyor. Programda yer alan vaatler arasında, anayasanın pasifist yapısına dokunulmaması da var. Bununla birlikte Japonya'nın ülke topraklarında nükleer silah bulundurmamasına yönelik duruşun da değişmemesini istedi. Ayrıca nükleer silahların azaltılmasına yönelik olarak Hiroşima ve Nagasaki'de uluslararası bir konferans düzenlenmesi istediğini de programına yerleştirdi. Partinin, seçim programını anayasanın 96. maddesine yönelik tartışmaların bir sonuca ulaşmasının ardından netleştireceği de kaydedildi. Koalisyonun büyük ortağı Liberal Demokrat Partisi, 2. Dünya Savaşı'ndan beri yürürlükte olan anayasayı, 96. maddesinde değişiklik yapmayı ardından da 9. maddeyi değiştirmeyi hedefliyordu. 96. madde, anayasanın nasıl değiştirilebileceğine yönelik hükümleri içeriyor. Buna göre, meclisin iki kanadının da 3'te 2 çoğunlukla değişikliğe evet demesi, ardından da referandumda basit çoğunluk gerekiyor. LDP, meclisteki şartı yüzde 51'e indirmeyi planlıyor.

Liberal Demokratlar ile Yeni Adalet Partisi arasında anayasanın yanı sıra nükleer santrallerin tekrar açılmasına yönelik çatlak da bulunuyor. Başbakan Şinzo Abe önderliğindeki parti, nükleer santrallerin kontrolden geçmesinin ardından tekrar faaliyete geçmesini istiyor. Yeni Adalet Partisi ise halkın net bir şekilde desteğini sağlanmadan nükleer santrallerin açılmasına karşı çıkıyor. 11 Mart 2011'de yaşanan 9.0 şiddetindeki depremin tetiklediği tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali'ne zarar vermiş; bunun sonucunda da radyasyon yayılmıştı. Bunun üzerine hükümet, ülkedeki bütün nükleer santralleri kontrolden geçene dek kapatmıştı. Ancak 2 santral, artan elektrik ihtiyacı nedeniyle tekrar devreye sokulmuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.