
KARSİAD, mobilya sektörünün sorunlarını masaya yatırdı
Kars'ta Kafkas Sanayici ve İş Adamları Derneği (KARSİAD) ilde mobilya sektöründe hizmet üreten işletmeleri bir araya getirdi. ‘Mobilya Sektörü Ortak Akıl Toplantısı’ başlıklı buluşmada sektörün sorunları masaya yatırıldı.KARSİAD...
- Ege Postası
- 02.10.2013 - 10:47
KARSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Murat Dereci, üyelerine yönelik olarak genel Sekreter Fatih Baş koordinesinde gerçekleştirilen, 'Mobilya Sektörü Ortak Akıl Toplantısı’ ile sektörün avantajları, dezavantajları ve çözüm önerilerinin görüşüldüğünü söyledi. Dereci, toplantıda sektörün dezavantajları olarak, organize sanayi bölgesinin yeterince hizmet verememesinin, altyapısının bozuk olmasının ve dolayısıyla iş yükünün artmasının öne çıkan başlık olduğunu belirtti.
Nitelikli eleman eksikliği, ağır ve tozlu bir sektör olduğundan halk tarafından rağbet görmemesi, iklim şartlarının olumsuzluğu, ham madde pahalılığı, nakliye yükünün fazla olması, sektörün müşteri memnuniyetini önemseme noktasında ilerleme kaydedememesi, satış öncesi ve satış sonrası müşteri memnuniyetinin sektör tarafından algılanamamasının de sektörü olumsuz etkileyen ana başlıkları oluşturduğunu ifade etti.
Genel Sekreter Baş ise düzenledikleri toplantıya Koç Mobilya'nın sahibi Yasin Koç, Modern Mutfak Banyo'nun sahibi Tekin Çelik, Gökalp Mobilya'nın sahibi Mehmet Gökalp, Aydınlar Orman Ürünleri'nin sahibi Köksal Aydın, Süleyman Albayrak, Yener Avcı ve Ertürk Topçu'nun katıldığını açıkladı. Baş, sektörün avantajlarının araştırıldığı oturumun sonucunda, öncelikle üyelerinin mesleklerini sevdiklerini, bu işi yapmaktan zevk aldıklarını ve sonuçta bir eser ortaya koymaktan mutlu olduklarının ortaya çıktığını belirtti. Baş, mobilya sektörünün geleceğinin olması, önünün kapanma ihtimalinin olmaması ve sektörün çok yönlü olmasının ise avantaj olarak görüldüğünü aktardı. Baş, üyelerinin istihdama katkı sunmasının heyecanını yaşamak istediklerini ve sektörün karlı olmasının bunun en iyi destekçisi olduğunu ifade etti.
"ORGANİZE SANAYİNİN ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ"
Sektörün dezavantajları ve problemlerinin görüşüldüğü oturumun sonucunda, Genel Sekreter Baş, bu problemlere binaen çözüm önerilerinin ise ortak aklın eseri olarak ortaya çıktığını vurguladı. Baş, şunları dile getirdi: "Bir an önce organize sanayi ve küçük sanayinin yolları güzelleştirilmeli, sanayide küçük bir iş kazası çıksa ki çıkıyor en yakın sağlık kuruluşu 7 km uzakta. Yani bir sağlık kuruluşu olmalı, ödemelerin yapılabilmesi ve iş kaybının önüne geçilmesi için şehir merkezine gitmek zorunda kalan esnafa banka hizmetinin getirilmesi şart. Dolayısıyla bu çalışmalar gerçekleşirse ilk etapta esnafın işlerinin aksamamasına katkı sunulmuş olunacaktır. Ayrıca her işin başı eğitim, bu doğrultuda mesleki alanda yeterlilik kursları açılmalıdır. Nakliye giderlerinin aza indirgenebilmesi için mevzuat değişikliğine gerek duyulmaktadır."
Sektör temsilcilerinden Tekin Çelik de "Biz KOBİLER'e ürün talebi yönüyle, trenle uygulanan kotaların yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Öte yandan Bakü - Tiflis - Kars (BTK) tren hattı bir an önce faaliyete geçirilmelidir." dedi.
Toplantının sonunda sektör temsilcilerinin 2 -3 Ekim’de Erzurum’da gerçekleştirilecek DAKİK-3'e davet eden KARSİAD Genel Sekreteri Baş, 27-28 Kasım’da da TUSKON Dünya Köprüsü'ne hep beraber gitmeyi faydalı gördüğünü vurguladı.
Öte yandan mobilya sektörü toplantılarına yön verme adına, KARSİAD tarafından Mobilya Komitesi oluşturuldu. Başkanlığına Alibey Aydın, Köksal Aydın, komite temsilciliğine Yasin Koç, Tekin Çelik ve Ertürk Topçu seçildi.
Yorum Yazın