
KEİB ülkeleri Samsun'un ihracatında motor görevi yapacak
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın (STSO) yayınladığı 'Lojistik Master Planı', Samsun ihracatına ilişkin ilginç bilgiler içeriyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİB) üyesi 5 ülke baz alınarak yapılan araştırmaya göre üye...
- Ege Postası
- 13.08.2013 - 12:32
LOJİSTİK SAMSUN’A BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAYACAK
Lojistik Master Plan ile ilgili STSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş, Karadeniz’e açılan nehirler ve açılacak yeni taşımacılık kanalları da Samsun’a avantaj kazandıracağını söyledi. Dünya’nın en uluslararası nehir havzası olan Tuna nehrinde yapılan taşımacılık faaliyetleri ile bağlar kurulması, Avrupa’nın doğusu ile ekonomik, hızlı ve etkili taşımacılık köprülerinin kurulmasına yardımcı olacağını ifade eden Gümüş, “Tuna nehrindeki taşımacılık faaliyetlerinden yararlanmaya başlama, Romanya, Macaristan, Sırbistan, Avusturya, Almanya, Bulgaristan, Slovakya, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Moldova ve Karadağ pazarlarına hızlı ve kolay erişim imkanları da yaratmış olacaktır. Özellikle KEİB ve Ortadoğu’ya yakınlık gelecek stratejileri çizmek için bir avantaj olarak değerlendirilmelidir.” bilgisini verdi.
İHRACATIN YARISI KEİÖ ÜLKELERİNE YAPILACAK
Samsun’un Karadeniz’e komşu ülkelerle sıkı ihracat ilişkisini olduğunu söylemenin çok mümkün gözükmediğini ifade eden Gümüş, “ Şöyle ki, 2011 yılında Samsun ilinden Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİB) üyesi ülkelere yapılan ihracat, Samsun’un toplam ihracatının yüzde 10’u seviyesinde kalmıştır. Samsun’un ihracat pazarlarına bakıldığında ise en büyük 10 pazarının; Almanya, Endonezya, İtalya, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, Peru, Azerbaycan, Rusya ve Tunus şeklinde olduğu göze çarpar. Şu anda Samsun’daki yerleşik ihracatçı firmaların hedef pazarları; yüzde 32 AB ülkeleri, yüzde 19 KEİB ülkeleri, yüzde 11 Ortadoğu ülkeleri, yüzde 10 Kıta Afrikası ülkeleri ve yüzde 7 Kuzey Afrika ülkeleri iken, geleceğe yönelik projeksiyonlara bakıldığında, Samsun’un 2023’te gerçekleştireceği ihracatın yüzde 50’sinin KEİB ülkeleri ve Türkiye’nin diğer komşularına İran, Irak ve Suriye'ye yapılması öngörülüyor. İhracatta AB ülkelerinin payının düşmesi yerine Tuna havzası ülkeleri olan doğu Avrupa ülkelerine yönelik ihracatın artması bekleniyor." ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın