Dolar 34,2953
%0.38
Euro 37,5101
%-0.03
Altın 2.908,400
%0.66
Bist-100 9.021,00
%0.63

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
KTO Başkanı Özdağ: Bütün taraflarla görüşülerek çözüm üretilmeli

KTO Başkanı Özdağ: Bütün taraflarla görüşülerek çözüm üretilmeli

Kocaeli Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapatmayı planladığı dershanelerle ilgili değerlendirmede bulundu. Özdağ, "Bu süreçte de, bu işin taraflarıyla beraber çözüm üretileceğine...

  • Ege Postası
  • 20.11.2013 - 11:26
Kocaeli Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapatmayı planladığı dershanelerle ilgili değerlendirmede bulundu. Özdağ, "Bu süreçte de, bu işin taraflarıyla beraber çözüm üretileceğine inanıyoruz." dedi.

    Özdağ, yaptığı açıklamada, kendilerinin hadisenin ticari boyutunu ele aldığını söyledi. Taraflarla görüşülerek çözüme vurgu yapan Özdağ, şöyle devam etti: "Biz ticaret odaları olarak, istihdam kapısı açan, ekonomik değer üreten, değeri çok milyar dolarla ölçülecek bir ekonomide, mutlaka ama mutlaka taraflarıyla görüşülerek hareket edilmesi, çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda kanun yapıcıların, merkezi hükümetin bu çalışmalarını yaparken, zaten ilk baştaki söylemleri, hep çıkış haritasındaki yol yürüyüşündeki ortaya koyduğu gerçekleri burada da yürütmesini bekliyoruz. Çünkü bakıyorsunuz anayasayı yaparken STK’lar birçok iş dünyasıyla kanuna dair bilgi vereceklerle beraber hareket edildi. Bu süreçte de inanıyoruz ki bu işin tarafları olan dershaneler, dershane sahipleri, dershanelerin yöneticileri, öğretmenleri her biriyle ayrı ayrı görüşülmesinde, beraber görüşülmesinde fayda olduğunu ve mutlaka taraflarıyla beraber çözüm üretilmesine inanıyoruz biz bunun."

    Odalarındaki eğitim komitesindeki arkadaşlarının büyük çoğunluğunun dershanelerle ilgili olduğunu belirten Özdağ, "Baktığımızda bu komitede 400’e yakın arkadaşımız var. Eğitim komitesinde bunların ciddi bir ağırlığı direkt dershaneler. Bu dershanelerde yapıları itibariyle hepsi odamıza kayıtlı." diye konuştu.

    Ticari boyutla ilgili kaygılarını dile getiren Özdağ, şunları aktardı: "Baktığımızda odamıza kayıtlı personelleri olan, istihdamları nasıl çözülece? Öğretmenleri var, idarecileri var, yardımcı personelleri var, bunlara nasıl çözüm üretilece? Bakmak lazım, bunları iyice çalışmak gerekiyor. Hangi aşamalarda nasıl bir yöntemle iş imkanı sağlanacak mı, nasıl olaca? Yine bu insanların kıdem tazminatı konusu var. Ciddi bir kıdem tazminatı konusu var. Bunlar nasıl çözülece? Bu kadar insan nerede istihdam edilece? Diğer sosyal hakları var bu çalışanların. Şirket olduklar için, işyerini kapattıktan sonra, şirket kapatılmıyor. Şirket kapatılmadığı için dava açılıp işe dönme hakları var bunların. Bunların karşısında bizim hiçbir yatırımcımız ne kıdem tazminatı, ne de bunları geri alıp çalıştırabilmek gibi çok birikimleri olan işletmeler değil. Öte yandan bunların ticari borç alacak portfüyü var. Kredi kullananları var, yatırım yapmışlar. Kira sözleşmeleri yapmışlar, peşin ödemeler yapmışlar veya sözleşmede garanti altına alınmış kiralar var, bunlar nasıl çözülece? Ayrıca bu tip yerlerin kiralamaları öyle 1-2 yılla değil 5 yılla 10 yılla oluyor."

    Özdağ, çözüm bulunmadığı takdirde bunların hepsinin kayıt dışına doğru sürekleneceklerini, merdiven altına itilmelerin olacağını zannettiklerini dile getirdi. Özdağ, "Bu da bizim hem ekonomik açıdan hem de ticari faaliyetlerin gerçek anlamda kanunen yürütülmesini altını oyacak bir çalışma. Burada vergi olarak ciddi vergi ürettiklerini katma değer ödediklerini biliyoruz. Yıllık belkide 6-7 milyar cirosu olan sektörün resmi yollara yasaklayacaksınız. Cari açığı olan bir ülkede bunların ne kadar doğru olup olmadığını hep beraber görürüz." ifadelerini kullandı. Özdağ, Kocaeli’ndeki dershanelerin özel okul olmaya elverişli olmadığının altını çizdi.

    Özdağ, bu konuda şunları söyledi: "Kocaeli özeline baktığımızda, bizim dershanelerin hiçbirinin, fiziki ortamının özel okul olmaya elverişli olmadığını, fiziki ortamının özel okul koşullarına uymadığını görüyoruz. Uysa dahi bugünkü yaptıkları çalışmalarda bir özel okulun milimal maliyetleri 7 bin lira civarında. 7 bin lirayı kaç kişi verece? Hadi 5 bin lira olsa bile ne kadar verecek bilemiyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.