Dolar 34,2597
%-0.03
Euro 37,4804
%-0.04
Altın 2.931,100
%0.1
Bist-100 8.799,00
%-0.87

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kadın çiftçinin okuma azmi, örnek oluyor

Kadın çiftçinin okuma azmi, örnek oluyor

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesine bağlı Karabacak köyünde yaşayan Gülay Lök, başarılarıyla büyük takdir topluyor. Ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitiren Lök, hem üniversite okuyor hem de çiftçilik yapıyor. Yozgat'ta yapılan 'Kadın Çiftçiler...

  • Ege Postası
  • 10.05.2013 - 12:59
Yozgat'ın Sarıkaya ilçesine bağlı Karabacak köyünde yaşayan Gülay Lök, başarılarıyla büyük takdir topluyor. Ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitiren Lök, hem üniversite okuyor hem de çiftçilik yapıyor. Yozgat'ta yapılan 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' yarışmasında da il birincisi olan Gülay Lök, bölge elemelerinde ili temsil etmeye hazırlanıyor.

Köyde bütün işleri kendisinin yaptığını belirten Gülay Lök, "Köy hayatını seviyorum. Her sabah saat 7’de kalkarak hayvanların süt sağımını ve bakımlarını yaparak otlatmaya salıyorum. 25 tane büyük baş hayvanım var bunların bir kısmının sağımını yapıyorum. Daha önce hayvanların sütünü peynir, yoğurt olarak değerlendirip satıyordum. Fakat son zamanlarda sadece süt olarak değerlendiriyoruz." dedi.

Ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdiğini ve girdiği üniversite sınavında Türk Dili ve Edebiyat Fakültesi'ni kazandığını anlatan Gülay Lök, "İnsanların koyduğu hedefler doğrultusunda hayatta başaramayacağı bir iş yoktur. Yeter ki kararlı olsun. 1985 yılında ilkokulu bitirdim ailemin maddi geliri iyi olmadığı için ve o dönemlerde Anadolu’da kız çocuklarının okutulmasını pek önemsemezlerdi. Okumayı çok istememe rağmen belki de bu yüzden okutulmadım. Yıllar geçtikçe bu bilince daha da iyi kavradım. 29 yaşında ortaokulu daha sonra liseyi dışarıdan bitirdim. Üniversite sınavlarına girdim Türk Dili ve Edebiyat Fakültesi'ni kazandım. Şuanda okuyorum, okumayı çok seviyorum. İlkokulu bitirdikten sonra kitap okumayı hiç bırakmadım. İşim okulumla çok alakalı değil fakat bana katkıları çok. Eğitimin her konuda mutlaka katkısı vardır ben buna inanıyorum. Her şeyden önce ufkunuzu açıyor sizi farkı ortamlara sürüklüyor bunu başardıkça insanın kendine güven duygusu artıyor. Günümüzde bayanlar hep ikinci planda kalmıştır. Başarılı kadınların ülkemizde sayısı her geçen artarak devam ediyor. Bu da bizlere güven veriyor." diye konuştu.

Köyde bir erkeğin yaptığı bütün işleri, bir bayan olarak kendisin de yapabildiğini ifade eden Gülay Lök, "Şuan köyümüzde erkeklerin yaptıkları tarım ve hayvancılığı ben kendim tek başıma yapabiliyorum. Bunu diğer kadınlar da yapabilir. Bayanlara tavsiyem cesur olsunlar. Eşiyle beraber yürümelerini ve arkasından değil de beraber yürümelerini tavsiye ederim hayatın güçlüğünü de sevincini de beraber yaşamaları gerekir. Bunların hepsi çalışma ve azimle olabilecek şeylerdir. Başarının vermiş olduğu mutluluk insana bambaşka duygular yaşatıyor. Köyde traktörle tarlamızı kendim sürüyor, ekimini yine kendim yapıyorum ve bütün tarım aletlerini kullanabiliyorum. Bunlar köy hayatının bir gerçeği köyde yaşıyorsan bunları mutlaka öğrenmek gerekir. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden kadın çiftçiler yarışıyor yarışmasına katılmam için teklif geldi ve katıldım. Yozgat’ta yapılan yarışmada birinci oldum ve bölge yarışmasında ilimizi temsil edeceğim. Bunlar çok güzel bir bayanın yaşayacağı en güzel duygular. İnşallah buralardan öğreneceğim bilgilerle daha bilinçli tarım ve hayvancılık yapacağım." şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.