Kampüste HGS burs oldu
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından kısa süre önce başlatılan Hızlı Geçiş Sistemi'nin (DE-HGS), kampüs trafiğini rahatlattığı, elde edilen gelirle ihtiyaç sahibi öğrencilerin yemek bursu almasının sağlandığı bildirildi. Büyük tartışma yaratmıştı
- Ege Postası
- 16.03.2017 - 13:42
Yeni uygulama başlatan Dokuz Eylül Üniversitesi, Tınaztepe Kampüsü girişi başta olmak üzere birçok yerleşkesine Hızlı Geçiş Sistemi (DE-HGS) kurdu. Otoyollarda kullanılan sistemlerle benzer özellikte çalışan DE-HGS ile abone olanlar, Buca Tınaztepe ve Dokuzçeşmeler yerleşkeleri ile İnciraltı Güzel Sanatlar Fakültesi'ne araçlarıyla girebiliyorlar. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman, sistemden bugüne kadar bin 500'e yakın abonenin yararlandığını belirterek, sayının daha da artmasını beklediklerini söyledi. Sistemin güvenlik başta olmak üzere birçok avantajı da beraberinde getirdiğini aktaran Rektör Kasman, "DE-HGS ile ilgili olumlu birçok dönüş aldık. Bunlardan ilki, yerleşke içindeki araç trafiğinin kontrol altına alınmasıydı. Sonuçta burası kamusal bir alan; öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz, yerleşke içinde hareket etmek zorunda. Dolayısıyla kontrol mekanizmasının varlığı öncelikle onların güvenliği için gerekiyor" dedi.
GEÇİŞ ÜCRETİ İLE YEMEK BURSU
DE-HGS ile ihtiyaç sahibi öğrencilere destek verildiğinin altını çizen Rektör Kasman, "Bu bizim açımızdan çok hassas ve önemli bir konu. Maddi imkanı olmayan gençlerimize çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu sistemden elde ettiğimiz gelir, öğrencilerimizin kahvaltı başta olmak üzere gıda ihtiyaçlarının kullanılmasında harcanıyor. Kısacası geçiş ücreti aslında yemek bursu oluyor. Kimseyi rencide etmeden de bunu yapmaya çalışıyoruz. Hedefimiz öğrencilerimizi daha fazla imkan sağlamak" diye konuştu.
"YANLIŞ YORUMLANIYOR"
Sistemin bazı kullanıcılar tarafından yanlış yorumlandığını vurgulayan Rektör Kasman, benzer uygulamanın diğer üniversitelerde de yapıldığını aktardı. Rektör Kasman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), otopark kullanım ücreti olarak yıllık 400 TL alırken; Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) bu rakam 600 TL'ye kadar çıkıyor. Benzer şekilde Sabancı Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi'nde de öğrenciler otopark kullanımı ve geçişlerde yıllık 300 TL ödüyor. Bizde ise öğrenciler 6 aylık 2 dönem için toplam 300 TL veriyor. Dolayısıyla bu sadece bizim üniversitemize özgü bir konu değil. Sonuçta biz ticari bir işletme değiliz ki; buradan elde ettiğimiz kâra bakalım. Bizim amacımız, kontrol ve güvenliğin sağlayarak öğrencilerimize destek olmak. Eskiden yemek ve ulaşım giderleriyle ilgili dert yanılırdı; şimdi arabanın abonelik ücreti için dert yanılıyor. Maddi imkanı olmamak suç değil. Eleştiriyi yaparken biraz da bu çerçeveden bakmak gerekiyor."
Yorum Yazın