Dolar 34,1843
%0.06
Euro 38,2078
%0.11
Altın 2.921,760
%0.05
Bist-100 9.748,00
%-0.3

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kapalı pazaryerleri alışveriş merkezlerine rakip oldu

Kapalı pazaryerleri alışveriş merkezlerine rakip oldu

Vatandaşların doğrudan üreticiyle buluşabilmesi için hemen her semtte yapılan kapalı pazaryerleri, alışveriş merkezlerinin rakibi oldu. Pazaryerleri, hem ekonomik hem de iklim şartlarından etkilenmiyor. Pazar kurulmayan günlerde ise mahalle...

  • Ege Postası
  • 11.08.2013 - 12:24
Vatandaşların doğrudan üreticiyle buluşabilmesi için hemen her semtte yapılan kapalı pazaryerleri, alışveriş merkezlerinin rakibi oldu. Pazaryerleri, hem ekonomik hem de iklim şartlarından etkilenmiyor. Pazar kurulmayan günlerde ise mahalle sakinlerinin otopark sıkıntısına çözüm oluyor. Çeşitli kültür faaliyetlerinin de yapıldığı pazarlar, muhtemel doğal afetlerde toplanma noktası olarak da tasarlanmış durumda. Sayısı 10’a ulaşan kapalı pazaryerleri, üreticiden doğrudan müşteriye ulaşma imkanı sağladığı için alışveriş merkezlerinde pahalı ürün almak istemeyenler için cazibe noktaları haline geliyor.

    Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, köylerden göçle meydana gelen hızlı şehirleşmeyle nüfusun arttığını, bu nüfusun ihtiyacını karşılamak adına eskiden çözüm olarak sokak aralarında pazaryerleri kurulduğunu söylüyor. Tozun toprağın, çamurun içinde, güneş veya yağmurun altında alışveriş yapıldığını belirten Zolan, "Hem vatandaşımız çok büyük sıkıntı çekiyordu hem de esnafımız. Onun ötesinde satılan mamullerin, gıdaların o güneşin altında, yağmurda, çamurda ne kadar kalabileceği de soru işaretiydi. Birçok riskleri içinde barındırıyordu. Geleneksel hale gelmiş bu kültürümüzü, daha modern hale getirmemiz gerekiyor. O kültürü tamamen yasaklayarak ortadan kaldırmak yerine, daha modern hale getirmek gerekiyor. Günümüzde bu alışveriş merkezlerinin açılmasıyla pazarcı esnafımızın da buna uyum sağlamasının önünü açmak gerekiyordu. Bu noktada Denizli Belediyesi olarak dokuz yıl önce başlatmış olduğumuz kapalı pazaryerlerinin şu anda onuncusunu yapıyoruz." diyor.

    Kapalı pazaryerlerinde sağlıklı, güneşten, yağmurdan, soğuktan etkilenmeden sağlıklı ve soğuk zincirin sürdürülebildiği bir ortamda pazarcıların mallarını satabildiğini dile getiren Başkan Zolan, "Pazarcılık mesleği ölmesin, ortadan kalkmasın. Rekabet edebilir pozisyonda tutmamız gerekiyor. Sokaktan kapalı pazaryerlerine esnafımızı almadığımız zaman vatandaşımız ister istemez marketlerde, alışveriş merkezlerinde daha uygun olan ortamlara kaymak durumunda olacaktı. Onun için pazar esnafımızı korumak adına böyle bir proje gerçekleştirdik." diye konuşuyor.

    PAZARYERİ OTOPARK, KURBAN KESİM YERİ, AFETLERDE TOPLANMA YERİ OLARAK DA KULLANILIYOR

    Kapalı pazaryerlerinin açılmasında vatandaşların menfaati olduğunu dile getiren Zolan, "Düzgün bir ortamda taze meyveleri, sebzeleri daha uygun fiyata, üreticiden tüketiciye direkt satılabilen, ulaştırılabilen mekanlar haline getiriyoruz. Bu pazaryerlerimiz gerçekten çok büyük ilgi gördü Denizlimize ve her yıl bir iki kapalı pazaryeri ilave ediyoruz. Tabii ki sadece pazaryeri değil, diğer günlerde burası bir otopark olarak kullanılabiliyor, etkinlikler düzenlenebiliyor. Denizli’´de Kurban bayramlarında hiç sıkıntı çekmeyiz. Bu kapalı pazaryerleri, bizim kurban kesim merkezlerimizdir. Hijyenik ortamda, kanın sokağa akmadığı, direkt suların olduğu, tertemiz kurbanların kesilebildiği bir ortamdır. Allah korusun, yarın bir felaketle karşı karşıya kaldığımızda, deprem olduğunda bu alanlar bizim toplanma merkezlerimizdir. Depremsellik anlamında çok dikkat edilen bir yer, bunu da orada aşevi olarak, hastane olarak, konaklama olarak kullanabileceğimiz yerlerdir. Buralara değişik fonksiyonlar da koyabiliyoruz. Mesela kültürevleri, bilgievlerimiz var. Çocuklarımıza eğitim verdiğimiz salonlarımız var, tiyatroların yapılabildiği salonlar var. Burası aslında mahallenin bir kültür, sosyalleşme alanı, her türlü etkinliğin yapılabildiği alanlar.” şeklinde konuşuyor.

    İlde çeşitli mahallere kurulan kapalı pazaryerlerinden hem esnaf hem de pazar alışverişi yapan vatandaşlar memnun. Pazarcı Durdu Ögüt, açık pazaryerinde çadır kurmak zorunda kaldıklarını, rüzgarda çadırların yırtıldığını, karda kışta, sıcakta çok sıkıntılar çektiklerini söylüyor. Yusuf Karamanoğlu da kapalı pazaryerlerinde rahat alışveriş imkanı sağlandığını dile getiriyor. Melek İnamlık ise "Kışın soğuktan, yazın sıcaktan koruyor, çok iyi. Daha toplu, hepsi aynı yerde, daha güzel. Ben memnunum." diye konuşuyor. Pazarcılardan Mustafa Koçak da hava durumuna göre eskiden satışlara ilgilin azalıp çoğaldığını, kapalı pazaryerlerinde çok rahat ettiklerini söylüyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.