Dolar 34,2538
%0.04
Euro 37,6115
%-0.05
Altın 2.908,700
%-0.44
Bist-100 9.032,00
%-0.85

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karabağlar Mahalle Meclisleri Çalıştayı'na yoğun ilgi

Karabağlar Mahalle Meclisleri Çalıştayı'na yoğun ilgi

Karabağlar’da kent yaşamını kolaylaştırmak ve yaşayanların refahını arttırmak için yeniden yapılanmaya giden mahalle meclisleri için, Karabağlar Kent Konseyi tarafından ‘Mahalle Meclisi Çalıştayı’ düzenlendi. İzmir'in yanı sıra Eskişehir ve Bursa'dan da çalıştaya katılım oldu.

  • Ege Postası
  • 30.12.2015 - 11:57
Karabağlar Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen çalıştaya yoğun ilgi gösterildi. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık ve yönetim üyeleri, muhtarlar,  sivil toplum kuruluşları, İzmir'deki kent konseylerinin temsilcilerinin yanı sıra  Bursa Nilüfer Mahalle Komitesi ve Eskişehir  Odunpazarı Mahalle Meclisleri, Prof.Dr.Ruşen Keleş, Yrd.Doç.Dr.Engin Önen de çalıştaya katıldı.  

Mahalle meclislerini canlandırmalıyız
Çalıştayın açılış konuşmasını Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık yaptı. Mahalle meclislerinin katılımın kalbi olduğunu, insanların yaşadığı yerlerde kadın, çocuk, genç, yaşlıların yaşamını sürdürdükleri mahallelerde hayat kalitesinin gelişmesinin beklenildiğini belirten Nazik Işık, mahallelerin belediye hizmetlerinin odağında duran alanlar olduğunu ifade etti.  Karabağlar'da mahalle meclislerinin önemli bir yer tutacağını, aktif olarak çalışan sadece bir mahalle olduğunu belirten Işık, "Bu mahalle meclislerini canlandırmalıyız. Her sokakta belediyemize bilgi taşıyan, belediye hizmetleri hakkında insanları bilgilendiren bir yapı olmalı mahalle meclisleri. Nasıl bir modelle mahalle meclislerini oluşturursak doğru olur diyerek bugün bu arayışın birinci adımını gerçekleştiriyoruz." dedi.



Kent konseyleri yerel yönetimlere önemli katkı sağlıyor
Mahalle Meclisleri Çalıştayı'na katılan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da yaptığı konuşmada , kent konseylerinin yerel yönetimlerde yeni oturmaya başladığını, bazı konularda da kent konseylerinin fonksiyonlarıyla ilgili tam bir açıklık olmadığını belirtti. Kent konseylerinin daha fonksiyonel olması için belirsizliklerin ortadan kalkmasının önemine dikkati çeken Başkan Selvitopu, "Böyle bir yapılanma olduğu takdirde kent konseylerinin yerel yönetim çalışmalarına büyük katkı sağlayacağına inancımız sonsuz. Kent konseylerinin tanımının, görev alanlarının, kurumsallığının geliştirilmesi anlamında düzenlemelerin programa alınması olumlu bir gelişme. Sağlıklı bir yapıya oturtulursa halkın yerel yönetime katılması anlamında kent konseylerinin çok büyük etkileri olur. Bu anlamda biz kent konseylerini önemsiyoruz.  Geldiğimiz günden beri kurumsallaşması yönünde çaba sarf ediyoruz. Bunların içerisinde mahalle meclisleri çok önemli. Kent konseylerinde gönüllülük esastır ve bu bağlamda gönül vermiş insanlarımızı kutluyorum. Karabağlar Belediyesi olarak biz bireylere değil,  halka hizmet etmek için buradayız." dedi.

Halkın katılımı çok önemli
Toplantıda Ankara Üniversitesi'nden Prof.Dr. Ruşen Keleş de “Kent konseylerinde mahallenin yeri ve önemi” başlıklı konuşması ile salonda bulunan dinleyicilere bilgilendirmelerde bulundu. Kent konseylerinde halkın katılımının önemine dikkat çeken Keleş, nüfusun çoğunluğuna göre katılımın vereceği sonucun çok farklı olacağını belirtti. Ülkemizin özellikle yerel düzeydeki katılım uygulamaları açışından çok fakir olmadığını ifade eden Keleş, "1960'lı yıllarda Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurulduğu yıllarda, toplum kalkınması adıyla kırsal alanlarda hizmet etkinliğini arttırma projeleri gündeme geldiğinde devletle halkın elele vermesi gündeme getirilmiştir." dedi.

Panel de gerçekleşti
Yoğun ilgi gören çalıştayda ayrıca, Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Engin Önen'in başkanlığında bir de panel düzenlendi. Panelde, Konak Muhtarlar Meclisi Başkanı Şener Doğan, Nilüfer Kent Konseyi Mahalle Komitesi Yürütme Kurulu Üyesi Musa İpekten, ve Odunpazarı Kent Konseyi Genel Sekreteri İsmail Kumru ilçelerinde yaşadıkları mahalle meclisi deneyimlerini ve ne türlü bir yapılanma izlediklerini salonda bulunan STK ve kent konseyi üyeleriyle paylaştı. Karabağlar'da aktif çalışmalara imza atan Yunus Emre Mahalle Meclisi Başkanı Ahmet Özsavrangil, mahalle meclisi olarak yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi.

Gün boyu süren mahalle çalıştayında, atölye çalışması olarak "Mahalle meclisleri nasıl ve kimlerden oluşmalı'", "Mahalle meclisleri ne yapmalı"' sorularına da yanıt arandı.

Kent konseylerini önemsiyoruz
Çalıştay sonunda değerlendirmelerde bulunan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, mahalle çalıştayına katkı koyan öğretim üyelerine ve diğer ilçelerin kent konseylerine teşekkürler etti. Başkan Selvitopu, çalıştayın amacının yerel yönetimlerin aldıkları kararlara halkın katılımını sağlamak olduğunu belirtti.

Mahalle Meclisleri Çalıştayı sonrasında Başkan Selvitopu, katılımcılar kalem ve ahşap işlemeli sandık hediye etti. Kent konseyi temsilcileri de Başkan Selvitopu ve Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Işık'a kestane şekeri ve Odunpazarı Evleri maketi hediye ettiler.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.