Karabağlar'da engellilik algısı tartışıldı
Karabağlar Belediyesi’nin düzenlediği söyleşide, engellilik algısında medyanın rolü tartışıldı.
- Ege Postası
- 07.12.2019 - 10:12
Karabağlar Belediyesi’nin düzenlediği “Engellilik Algısında Medyanın Rolü: Görünenin ve Görünmeyenin İzahı” başlıklı söyleşi, Bozyaka Kültür Merkezi’nde yapıldı. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Huriye Toker’in konuşmacı olduğu etkinliğe, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, meclis üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Başkan Selvitopu söyleşinin açılışında yaptığı konuşmada, engellileri sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında anımsamayı doğru bulmadıklarını vurguladı. Onların toplum içinde türlü zorluklarla yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarına dikkat çeken Başkan Selvitopu, “Ne yazık ki toplumda var olan yanlış algılar bu yaşamı daha da zorlaştırıyor. Benzer yanlış algılar medyada da var. Bu algıların tümünü hayatın içinden ayıklamamız gerekiyor” dedi.
KARABAĞLAR’DA YÜZDE 14
İzmir’de engellilerin genel nüfusa oranının yüzde 12’ler düzeyinde olduğunu, Karabağlar’da ise bu rakamın yüzde 14’ü bulduğunu belirten Başkan Selvitopu, “Yaklaşık 70 bin engelli yurttaşımız var. 480 binlik nüfusumuz içinde 70 bin oldukça ciddi bir rakam. Bu nedenle bizler de yerel yönetimler olarak, engelli yurttaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak için uzun yıllardır çalışmalar yürütüyoruz. Her yeni yaptığımız projede, düzenlemede mutlaka onları da düşünüyoruz. Yeni yapılan yollarda, parklarda, belediye hizmet binalarında mutlaka bu bakış açısını uygulamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
ASANSÖR ZORUNLULUĞU
Karabağlar Belediyesi olarak, yeni yapılacak 1 kattan yüksek binalara asansör zorunluluğu getirmek için mecliste önerge sunduklarını da anımsatan Başkan Selvitopu, “Özellikle fiziksel engelli yurttaşlarımızı düşünerek, 1 kattan yüksek binalara asansör zorunluluğunu imar yönetmeliğimize ve planlara işleyeceğiz. Bu sadece küçük bir adım. 58 mahallemiz, 3 bin 600 sokağımız var. Normal insanların bile yürümekte zorlandığı yerlerimiz bulunuyor. Bunları biliyoruz. Ancak kararlı duruşumuz kurumsal iradeye dönüştüğünde, gelecekte bu sorunların birçoğu ortadan kalkmış olacak” dedi.
Söyleşide Doç. Dr. Toker, engelliler konusunda medyanın dilini, bakış açısını örneklerle anlatı ve hak temelli bir yaklaşımın ortaya konulması gerektiğini vurguladı. Soru yanıt bölümüyle sona eren söyleşinin ardından Başkan Selvitopu Doç. Dr. Toker’e, çiçek ve fidan dikim sertifikası verdi.
Yorum Yazın