Karabağlar ve Konak Belediyeleri mercek altında
İÇİŞLERİ Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu, Karabağlar Belediyesi'nin ilk 5 yıllık bazı harcamalar, ihaleler ve ilan plan değişiklikleriyle ilgili Karabağlar Belediyesi eski başkanı Sıtkı Kürüm, eski dönem meclis üyeleri ve bürokratlar, Konak'tan ayrıldığı için eski dönem Konak Belediye Başkanları, meclis üyeleri ve bürokratlar ile ilçe belediyesinin kararlarını onaylayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 2009-2014 dönemi Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri dahil 321 kişi hakkında soruşturma izni verdi.
- Ege Postası
- 05.09.2014 - 10:04
Soruşturma İzni verilen diğer konular arasında Karabağlar Belediyesi'nde yapılan hizmet ihalelerinin belediye şirketi Karbel'e verilmesi, rekabet sağlanmadığı, şirkete fazla ödeme yapıldığı iddiası, araç sigortaları belediye tarafından yapılmasına karşın hizmet alımı ihalesi kapsamına alanırak şirkete fazla para ödenerek kamu zararına yol açıldığı iddiası yeraldı. Belediye şirketi Karbel'e çöp toplama işinde fazla para ödendiği, park, bahçe ve yeşil alan bakım ihalesinde ihale kanuna aykırılıklar olduğu, sürücülü araç kiralanması ihalesinde şartnameye aykırılıklar yeraldığı iddiası dosyada yeraldı.
Öte yandan Konak'ın bölünmesiyle kurulan Karabağlar Belediyesi'nin Konak Belediyesi'nden devralan bazı taşınmazların yapı ruhsatları ve kiralanmasıyla ilgili de soruşturma izni verildi. Bu nedenle Konak Belediyesi eski başkanları Erdal İzgi, Muzaffer Tunçağ ve Ahmet Sarışın'dan da savunma istendi.
İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni verdiği 321 kişi Danıştay Birinci Daire Başkanlığı'na itirazlarını verdi. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 28 Şubat 2014 tarihinde “Soruşturma izni verilmesine" ilişkin kararına itiraz ederek, soruşturma izninin kaldırılması istediler.
İMAR PLANLARI SAVUNMASI
Danıştay'a yapılan itirazlarda imar plan değişikleriyle ilgili Meclis kararlarının savunan Meclis üyeleri PTT alanını belediye hizmet alanına dönüştürülmesiyle ilgili olarak “Meclis Kararı ile tamamen kamu hizmeti sunacak tesis yapımı amaçlanmış olup bunun kamu yararı içerdiği açıktır. Yapılan işlemde 3194 Sayılı Kanun ve ilgili yönetmeliklere aykırılık söz konusu değildirö savunması yaptı. Kreş alanından resmi tesis alanına dönüştürülen parselle ilgili ise İlçe Kaymakamlığın başvurusu olduğu belirtilerek, yıllardır atıl kalan ve kimin kreş yapacağı belirli olmayan alanın bir kamu kurumunun kamusal ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak düzenlendiği belirtilen savunmada, uygulamanın kanun ve yönetmelikleri uygun olduğuna dikkat çekildi.
9165/4 sokak ile 9116/2 sokak arasındaki park alanının rekreasyon alanı olarak belirlenmesine ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğiyle ilgili savunmada ise park alanları ile rekreasyon alanlarının mekansal kullanım amacının aynı olduğu bu nedenle işlemin yasa ve yönetmeliklere uygun olduğu belirtildi. 9301 sokak üzerindeki Nazım Hikmet Park Alanının rekreasyon alanı belirlenmesine ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğiyle ilgili de aynı gerekçeyle savunma yapan meclis üyeleri hukuki olarak ise “Meclis tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren imar planları Danıştay'ın yerleşik kararlarında belirtildiği üzere “düzenleyici işlem" niteliğindedir. Bu nedenle ilan edilmekte ve askıya çıkarılmaktadır. Bu planların yargısal denetimi ise İdare Mahkemeleri ve Danıştay tarafından yapılmaktadır. İmar planlarının düzenleyici idari işlemler olduğu ve yargısal denetime açık olduğu göz önüne alındığında imar planları yönünden ön inceleme yapılarak soruşturma izni verilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır" görüşünü Danıştay'a gönderdi. (DHA)
Yorum Yazın