Dolar 34,2756
%0.1
Euro 37,6432
%0.03
Altın 2.917,290
%-0.15
Bist-100 9.109,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karaburun RES kabusunda son perde: Ne hukuk, ne de halk! RES'ler engel tanımıyor

Karaburun RES kabusunda son perde: Ne hukuk, ne de halk! RES'ler engel tanımıyor

Karaburun ilçesi Yaylaköy’de kurulan 47 RES’in üretim lisansı mahkeme tarafından iptal edilmesine karşın, TEİAŞ’ın talimatı ile yeniden çalıştırıldığı ortaya çıktı. Ne hukuk, ne de halk!

  • Ege Postası
  • 16.06.2015 - 08:49
İZMİR- İzmir’in Karaburun ilçesi Yaylaköy’de Rüzgar Enerji Santralı'nın (RES) 47 tribününün durdurulması için açılan davada, mahkeme kararı ile RES şirketinin lisansını iptal edilmişti. Halk yargıdan zaferle ayrılırken, yeni bir şokla karşı karşıya kaldı ve rüzgar türbinlerinin mahkeme kararına rağmen çalışmaya devam ettiği ortaya çıktı. RES'lerin TEİAŞ’ın kararı ile çalıştırılmaya devam ettirildiğini öğrenen bölge halkı duruma tepki gösterdi. Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları, mahkeme kararını uygulamayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

TEİAŞ MAHKEME KARARINI TANIMADI

Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları'ndan Cem Altıparmak, RES şirketi yetkililerine mahkeme kararına rağmen neden tribünleri çalıştırdıklarını sorduklarını ve ''TEİAŞ’ten çalıştırın talimatı geldi. TEİAŞ enerji vermeden tribünleri çalıştıramayız'' yanıtını aldıklarını aktardı.


YARIMADA HALKI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Yaylaköy, Bozköy, Tepeboz sırtlarında hali hazırda 50 adet kurulu türbine sahip Lodos Enerji firmasının ilave 47 rüzgar türbini ile ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma ve üretim lisansının iptali şeklindeki kararlarını karşın enerji santralini işletmeye başlaması ile halk duruma isyan etti. Gelişmelerin ardından davacı köy halkı, Karaburun Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekiplerle santral sahasına giderek türbinlerin çalıştığına dair tutanak tutulmasını sağladı. Firma yetkilileri türbinlerin TEİAŞ’tan aldıkları talimat doğrultusunda çalıştırılmaya başlandığını ifade ederken, halk ise kritik bir karar aldı. Karaburunlular 17 Haziran Çarşamba Karaburun Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak olan basın açıklamasının ardından hukuk sürecini yürüten Çevre Ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) ile birlikte, yargı kararlarını uygulamayanlar ve mahkeme kararına aykırı talimatla tesisi faaliyete sokanlar hakkında suç duyurusunda bulunacak.

MAHKEME FİRMANIN ÜRETİM LİSANSINI İPTAL ETMİŞTİ

Dört bir yanı RES’lerle kuşatılan Yaylaköylüler, üretim lisanslarına karşı yürütmenin durdurulması ve üretim lisansının iptali davası açmıştı. Geçen haftalarda Ankara Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Önceki günlerde Ankara 8. İdare Mahkemesi de Yaylaköyü’nün yanı başına kurulan 47 RES’in üretim lisanslarını iptal etti. Mahkeme oy birliği ile aldığı kararında izin verilen 47 RES’in yerinin ÇED dosyasındaki koordinatlarından farklı yerlerde gösterildiği ve EPDK’nin buna rağmen onay verdiğine dikkat çekti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.