Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karaburun Yerel Fok Komitesi: GES'i geri çekin ve iptal edin!

Karaburun Yerel Fok Komitesi: GES'i geri çekin ve iptal edin!

Yerel Fok Komitesi, Karaburun'da mera ve tarım alanlarına GES projelerinin yapılmak istendiğini, bu projelerin biyoçeşitlilik ve karbon tutma kapasitesi açısından önemli bir mera alanına ve bitki örtüsüne geri dönüşsüz zarar vereceğini ifade ederek, "Karaburun'da GES Pojesi'ni geri çekin ve iptal edin" dedi.

  • Ege Postası
  • 21.03.2024 - 10:06
  • Güncelleme: 21.03.2024 - 10:34

EGEPOSTASI- İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Küçükbahçe Mahallesi'nde 19 Şubat 2024 tarihinde ÇED süreci başlamıştı.

Projeye, Yerel Fok Komitesi tarafından proje alanı ve çevresi mera ve tarım alanı olması gerekçesiyle itiraz edilmişti. 

DGES projesi'nin biyoçeşitlilik ve karbon tutma kapasitesi açısından önemli bir mera alanına ve bitki örtüsüne geri dönüşsüz zarar vereceğini ifade eden Yerel Fok Komitesi, 15 Mart 2019'da  Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi  ilanı sonrası geçen 5 yıl içinde 15 yatırım proje için ÇED sürecinin başladığını da belirterek, "GES projesi geri çekilmeli ve iptal edilmelidir" dedi.

İşte o açıklama:

"İzmir İli, Karaburun İlçesi, Küçükbahçe Mahallesi, Çullubağ Mevkii 518 ada, 100, 101 ve 102 parsellerde, (24,46 HA) Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları A.Ş tarafından yapılması planlanan Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) projesi ile ilgili olarak 19.02.2024 tarihinde ÇED süreci başladı.

Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından Proje ÇED raporuna ilişkin Yarımadada çalışmalar yürüten farklı disiplinlerden uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan değerlendirme ve itiraz raporu ilgili birimlerle paylaşıldı. Ayrıca Küçükbahçe Muhtarlığı ile yapılan iletişimler sonucunda, Küçükbahçe Mahallesi’nde projeye itirazlar dilekçe ve  imzalarla  ilgili birimlere gönderildi..

Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından Proje ÇED raporuna ilişkin yapılan açıklamada;

“..Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) projesi,  Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içindedir. Proje alanına en yakını 100 ve 110 mt olmak üzere, 1 ve 1.6 km uzaklıkta yerleşim yerleri vardır. Diğer yandan proje alanı ve çevresi mera ve tarım alanıdır.

Projenin önerildiği alan “Özel Çevre Koruma Bölgesi” içerisindedir. Alanda varlığını devam ettirdiği bilinen uluslararası anlaşmalarca (BERN, CITIES, IUCN gibi) korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcuttur. Avrupa Birliği ve IUCN çalışmalarına göre sadece koruma alanlarında değil habitat direktifine dahil türlerin yaşadığı bölgelerde rüzgar ve güneş enerji santrallerinin de dahil olduğu enerji yatırımlarından kaçınılması şarttır.

Güneş enerji santrallerinin ışık yansıması ve termal değişime sebep olması ile böcekler, sürüngenler ve özellikle göç eden kuşlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri bilinmektedir. Proje alanı büyük bir alanı kaplamaktadır. Projenin yaratacağı habitat bölünmesi, termal ısı ve mikro klima değişiklikleri gibi sebeplerle proje alanı ve çevresinde habitat kayıpları yaşanacaktır.

Projeye ilişkin ÇED başvuru raporunda; İlgili projenin ekonomik ömrünün 50 yıl olduğu açıklanmaktadır. Raporda alanın flora, fauna özelliklerine ilişkin veri bulunmadığı gibi, projede kümülatif etki yaratacak bir etkinin de olmadığı ve projenin sera gazı emisyonunu azaltacağı belirtilmektedir. Oysa ki Küçükbahçe Mahallesi tescilli meralarının üzerinde kurulması düşünülen  DGES projesi, biyoçeşitlilik ve karbon tutma kapasitesi açısından önemli bir mera alanına ve bitki örtüsüne geri dönüşsüz zarar verecektir.

KARABURUN ILDIR KÖRFEZİ

15.03.2019’da Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi  ilanı sonrası geçen 5 yıl içinde 15 yatırım projesi’nin ÇED süreci başlamış, bu projelerden Lodos A.Ş’nin Yaylaköy’deki Karaburun RES (kapasite artışı) ve GES projesi nihai onay alarak “ ÇED Olumlu” kararı verilmiştir. Ancak bu karara ilişkin Yaylaköy’lü vatandaşların açtığı dava süreci sonucu yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır.

Karaburun – Ildır Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından sonra önerilen 8 GES projesi, mera, tarım, zeytinlik ve orman alanların üzerinde yer almaktadır. Bu yatırımların, bölgenin doğal ve çevresel değerlerinin yanında sosyal ve ekonomik yapısı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı kaçınılmazdır.  Bölgenin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Alandaki kadimden beri kullanılan ve tescilli meralar res ve ges tahsisleri sebebiyle daraltılmıştır. Ayrıca, bu alanların tahsisi ve etrafının çevrilmesi, hayvancılık ile uğraşan yöre halkının ortak kullanılan mera ve su kaynaklarına erişimine engel olmaktadır.

Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırmaları yeni tamamlanmış ve bölgenin yönetim planı henüz hazırlanmamıştır. Ayrıca, koruma alanına ilişkin iptal edilen 1/25.000 ölçekli nazım imar planı bulunmaktadır. Bu sebeple Karaburun İlçesi’nde  proje ve plan yapılamayacağına ilişkin Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nce verilen görüşler de mevcuttur. Yarımada’nın ekolojik karakterini önde tutacak ve yatırımları bütüncül değerlendirecek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin karakteristik özelliklerine ve değerli ekolojisine yönelik üst ölçekli koruma planları yapılmadan yeni yatırım proje çed süreçleri başlatılmamalıdır.

DGES projesi ,  Karaburun-Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi kararı öncesi verilen yenilenebilir enerji lisans sahaları içerisinde değildir. Projeye ilişkin ön lisans kararı Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından sonra verilmiştir. Küçükbahçe’nin tarihine, kültürüne, merasına, tarım ve yaşam alanlarına zarar verecek, koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahribatına neden olacak bu yıkım projesine izin verilmemelidir. Bu sebeble, Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları A.Ş tarafından Karaburun İlçesi, Küçükbahçe Mahallesi, Çullubağ Mevkii 518 ada, 100, 101 ve 102 parsellerde yapılması planlanan Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) Projesi geri çekilmeli ve iptal edilmelidir..” denildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.