Karaburun'da RES'ler için flaş imar değişikliği
Yarımada bölgesinin tarım, hayvancılık ve turizm merkezi konumundaki Karaburun’da RES’lere karşı direnen halka Ankara’dan yine kötü haber geldi. Kurulacak enerji santrallerine karşı binlerce imza toplayan vatandaşların taleplerine kulak asmayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçmişte acele kamulaştırma kararları alınan ve ÇED raporu gerekli görülmeyen Yaylaköy Rüzgar Enerji Santrali’nin önünü açan imar planlarını askıya çıkardı. Karaburun'da RES'ler için flaş imar değişikliği
- Ege Postası
- 09.03.2015 - 18:14
ÖNCE ACELE KAMULAŞTIRMA, SONRA TESİSE ÖZEL İMAR PLANI
Geçtiğimiz haftalarda Karaburun’da RES’lere karşı başlattıkları hukuk mücadelesinde açtıkları davalardan mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı sonrasında zaferle ayrılan Karaburun halkının kabusu haline gelen onaylara bir yenisi daha eklendi. Bozköy, Değirmentepe, Kargılık Tepeleri, Yaylaköy köylerini kapsayan Yaylaköy RES Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yaylaköy Rüzgâr Enerji Santrali projesi için yerel idareyi by-pass eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tesise özel imar planı hazırladı.
BAKANLIK, YEREL İDAREDEN AYRI İMAR PLANI YAPTI
Adı organik tarımla anılan ve büyük bölümü hazine arazinde kalan alanlarla çevrili bölgede acele kamulaştırmalarla gündeme gelen tesis arazisi için binlik ve beş binlik imar planlarını hazırlayan bakanlık, santralin önünü açan değişikliği hayata geçirdi. İmar planlarını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde 30 gün süreyle askıya çıkartan bakanlık, planlarda orman alanı ve tarım alanı olarak kayıtlı bölge için ayrıca verdiği “ÇED gerekli değildir” kararı ile de halkın tepkisini toplamıştı.
YAPILAŞMAYA YASAK, RES’E SERBEST!
Diğer yandan yapılaşamaya yasak bölgede yapılan imar değişikliği ile 49 yıllığına üretim lisansı alan RES projesinin önündeki son engel de kalkmış oldu. Yaylaköy Rüzgar Enerji Santrali için resmi kurumların tamamına yakını olumlu görüş sunarken, İzmir Büyükşehir Belediyesi ise projenin yeniden ele alınması gerektiğini belirterek, projeye karşı çıkmıştı. Hayata geçirilecek proje çerçevesinde 9,1 hektarlık alanda 15 MW enerji üretimi yapılması planlanan tesis için 5 ayrı rüzgar türbini, şalt sahası, idari tesis, trafo binası ve bağlantı yolları inşa edilecek.
Yorum Yazın