Dolar 34,2030
%0.06
Euro 38,0264
%-0.18
Altın 2.908,930
%0.45
Bist-100 9.599,00
%-0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karaburun'da örnek 8 Mart hamlesi

Karaburun'da örnek 8 Mart hamlesi

Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları ile yurt çapında örnek olan Karaburun Belediyesi, yine Türkiye'de ilk sayılacak bir devrimin altına imza attı. 8 Mart Kadınlar Günü'nde çalışanlarına en anlamlı hediyeyi sunan ilçe belediyesinin aldığı karar gereği, bundan böyle kurumda çalışan personelin kız çocuklarına bin 500 lira ergenlik yardımı sağlayacak. Karaburun'da örnek 8 Mart hamlesi

  • Ege Postası
  • 08.03.2016 - 10:35
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'in turistik ilçesi Karaburun'da belediye yine ilk olacak bir hamlenin altına imza attı. Geçtiğimiz yıl kadına şiddet uygulayan personeline 6 aylık maaş cezasını yürürlüğe koyan ilçe belediyesi, bu yıl da aynı şekilde yaptığı zamla hem personelinin yüzünü güldürdü, hem de 8 Mart'ta kadınları es geçmedi.

KADINA BU YIL DA POZİTİF AYRIMCILIK VAR!
Karaburun Belediyesi ile belediyede çalışan personeli temsil eden DİSK Genel-İş Sendikası 4 No'lu Şube arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri mutlu sonla noktalandı. Yetkili sendika ile ücret konusunda el sıkışan Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kadınlara pozitif ayrımcılık sağlayarak, personelin kız çocuklarının da yüzünü güldürdü. Belediye personelinin erkek çocuklarına bin 500 liralık sünnet yardımı sağlayan Karaburun Belediyesi, buna karşılık çalışanlarının 13 yaşını kutlayan kız çocukları için de bin 500 liralık "Ergenlik yardımı" ödenmesine karar verdi. Sendika ile belediye arasında sağlanan uzlaşmada öne çıkan bu madde Türkiye çapında da ilk olurken, belediyenin bu tavrı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde İzmir'e örnek oldu.  
 
İŞÇİ MAAŞLARINA YÜZDE 20 ZAM YAPILDI
Belediye ve sendika arasında sağlanan anlaşma uyarınca işçi ücretlerinde ortalama yüzde 20 oranında zamma gidildi. Toplu iş sözleşmesi kapsamında en düşük işçi maaşı ise yaklaşık 3 bin 800 lirayı bulacak. Yeni dönem toplu iş sözleşmesinde belediyede çalışan personele ödenen sosyal haklarda da yaklaşık yüzde 30 oranında iyileştirmeye gidildi. İdarenin fen işleri, temizlik işleri, idari hizmetler ile park ve bahçeler gibi çeşitli birimlerinde çalışan kadrolu işçilerin ailesini de unutmayan belediye yönetimi ayrıca, personelin yüksek öğrenim ve üniversitelerde eğitim gören her çocuğuna aylık 350 lira da katkı sağlayacak. Öte yandan, geçtiğimiz yıldan itibaren ilçe belediyesinde uygulamaya konan eşine şiddet uygulayan personele yönelik 6 aylık maaş cezası bu yıl da sürecek. 1 Ocak 2016'dan itibaren toplam bir seneyi kapsayacak toplu iş sözleşmesi önümüzdeki günlerde DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın katılacağı törenle imzalanacak.
 
BAŞKAN ÇAKIR'DAN 8 MART MESAJI: KADININ OLMADIĞI YERDE HAYAT OLMAZ
Sözleşmenin kapsamı hakkında bilgi veren Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Geçen yılki sözleşmemizde kadınlarımız için önemli bir hamlenin altına imza atarak şiddete karşı özel önlemelere gitmiştik. Çalışanlarımızın erkek çocukları kadar kız çocukları da bizim için önemlidir. Bu yüzden, sünnet yardımı alan genç erkeklere sağlanan desteğin bir benzerini de kız çocuğu büyüten personelimize yapmayı uygun gördük. Hayat erkeklerin üstüne kurulu bir düzende gidiyor. Ancak, bizlere can veren, yetiştiren ve hepimizi bugünlere getirenlerin kadın olduğunu da unutmamak, bu bilinçle hareket etmek gerekiyor. Dünyada, barışı, dostluğu, kardeşliği sağlayacak olan da kadınlarımızdır. Kadının olmadığı yerde hayat olmaz. Yaptığımız bu uygulama aslında bir yenilik değil, görevimizidir. Burada önemli olan, gençlere ve geleceğimize yön verecek olan kadınlara sadece maddi anlamda değil, manevi anlamda da destek olmaktır. Böylesine bir uygulamayı hayata geçirmekten ötürü gurur ve mutluluk duyuyoruz. Umarız diğer belediyelere de örnek bir olur. 8 Mart öncesinde yerel yönetim olarak kadınlarımıza anlamlı bir hediye sunduk. Tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
 
SENDİKADAN BELEDİYEYE "SOSYAL ADALET" TEŞEKKÜRÜ
Belediyenin geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kadınları unutmadığını söyleyen DİSK Genel-İş Sendikası 4 No’lu Şube Başkanı Şükret Sevgener ise, “Geçtiğimiz yıl kadına şiddete karşı özel önlemlere giden ve bu anlamda İzmir ve Türkiye'ye örnek olan Karaburun Belediyesi, 8 Mart'ta yine güzel bir kararın altına imza attı. Toplu sözleşmede gerçekten örnek olacak değişiklikler yaptık. Getirilen bu ek maddeler hem sosyal belediyecilik için önemli birer uygulamadır, hem de kadınlara verilen değerin bir göstergesi, bir pozitif ayrımcılıktır. Çalışanların refahını ve aylık kazancına olumlu katkılar sunan belediye yönetimi, diğer yandan sosyal adalet konusunda da bir devrim yapmıştır. Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve belediye yönetimine katkılarından ötürü teşekkürlerini sunuyor, çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz. Umuyoruz ve diliyoruz ki, burada yaşanan olumlu tablo ülkenin geneline yayılır ve kadınlarımızın ön planda olduğu, geçmişteki acıların yaşanmadığı güzel günlere kavuşuruz” dedi ve toplu sözleşme ile bir kez daha yurt çapında örnek olacak bir uygulamayı hayata geçirdiklerini aktardı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.