Karaburun halkı isyanda: "Zorla" balık çiftliğine tepki seli
Karaburun Yarımadası, dev şirketlerin RES projelerine karşı mücadeleyi sürdürürken, İzmir Valiliği tarafından Karaburun’da balık çiftliklerine gelen onayla bir darbe daha yedi. Yaşar Holding'e bağlı şirketlerden Çamlı Besicilik’in Karaburun’da kuracağı balık çiftliğine gelen son ÇED vizesi halk tarafından büyük tepkiyle karşılaşırken, vatandaşlar önceki toplantılarda protesto ettikleri tesise gelen onaya adeta ateş püskürdü. "Zorla" balık çiftliğine tepki seli
- Ege Postası
- 20.07.2015 - 16:56
"Valilikten Karaburun'a balık çiftliği vizesi" Haberi okumak için tıklayınız...
YARIMADA İSYANDA!
Karaburun halkı 11 Kasım 2014 tarihinde yapılmak istenen halkın katılımı toplantısını, Karaburun Belediye Başkanı, Meclis üyeleri, Kent Konseyi ve sivil yapılanmalarla birlikte protesto ederek ve toplantıya katılmayarak kurulmak istenen tesisi veto etmişti. İzmir Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nden gelen son onaya karşı adeta isyan eden Karaburun halkı, Karaburun Kent Konseyi vasıtası ile yayınladığı bildiride adeta isyan ederken kamuoyuna feryadını şu sözlerle aktadı:
HALKI TAKAN YOK...
T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkileri, yerel paydaşların bulunmadığı kahve içinde toplantıyı başlattığını iddia etmiş ve hazırladıkları tutanağa yerel paydaşların şerh koyma talebini reddetmişti. Yerel halk ve sivil toplum yapılanmaları, itirazlarının tutanağa yansıtılmasının engellenmesini kınamış ve sözde “Halkın Katılımı Toplantısı”na halkın katılmadığına dair yerel paydaşlar tarafından imzalanan tutanak ile itiraz gerekçelerimizi içeren raporlar, Karaburun Belediye Başkanlığı ve Karaburun Kent Konseyi tarafından T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlara gönderilmişti. Bu örnekle, bir kez daha, ÇED Raporu’nun nihai kabulünün, yerel paydaşların görüşlerini hiçbir şekilde dikkate almaksızın yapıldığını görüyoruz. Öyle ki, ÇED Yönetmeliğinin ekinde yer alan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Genel Formatı- Bölüm IV: Halkın Katılımı” bölümü Rapordan tümüyle çıkarılmıştır. Şimdi, “Halkın Katılımı Bölümü”ne dahi yer verilmeyen bu nihai rapor on gün süreyle halkın görüşüne açılmış Bu bir komedidir. Ve Karaburunlular bu oyunun parçası olmayacaktır!
TÜM İTİRAZLARA RAĞMEN
Küçükbahçe bölgesinde, olumlu ÇED verilen 4 balık çiftliğinin, denizlerimizde kapladığı alan 428 bin 400 metrekare. Çamlı firmasının 98 bin metrekare deniz alanına yayılması planlanan projesiyle birlikte, bölgedeki balık çiftliklerinin kapladıkları toplam alan 526 bin 400 metrekareye ulaşacak ! Çamlı firması, işletmenin ömrünü 20 yıl olarak planlanmış, satış gelirinin 20 milyon lira olacağını hesaplamış. Kazanan ki? Ne pahasın? Kaybedilen n? Kaybeden kimler ' Denizler ve sahiller balık kafesleri ile kaplanarak potansiyel turizm alanları hızla kirletiliyor. Denizlerimizin en değerli varlıklarından olan Akdeniz Fokları yaşam alanları, denizel biyoçeşitlilik, deniz çayırları ve yerel sürdürülebilir balıkçılık yok oluş sürecine girdi. Soruyoruz: Bütün bu kısa ömürlü yatırımlar, doymak bilmez kar hırsı Yarımada’nın paha biçilmez doğal değerleri ile kadim sosyo-kültürel yaşamının üstünde midi? Gelecek kuşaklara: “Akdeniz Fokunu, deniz çayırlarını, doğal çipura-levrek-sinarit-kefali bitirdik, ama halkımıza ucuz çiftlik balığı yedirdik” mi diyeceksiniz '
"TALANI DURDURUN"
Karaburun Yarımadası bıçak sırtında! Karaburun Yarımadası, insanları, Akdeniz foku, ada martısı, ada doğanı, nergisi, keçileri, enginarı ve deniz çayırlarıyla haykırıyor: Yeter artık ! Bu vurdumduymazlığa bir son verin! Bu acımasızlığı, doğaya-yerel yaşama, yaşam hakkımıza ve yaşam alanlarımıza karşı işlenen bu seri cinayetleri, talan ve yağmayı durdurun!
Yorum Yazın