![Karakol manzaralı esrar tarlası!](/content/news/haberler/karakol_manzarali_esrar_tarlasi_h43311_news_big.jpg)
Karakol manzaralı esrar tarlası!
Liceliler uyuşturucunun devlet gözetiminde nasıl ekildiğini Taraf'a anlattı.
- Ege Postası
- 08.07.2013 - 08:42
İSTANBUL- Taraf'tan Bahar Kılıçgedik ve Remzi Budancir'in haberine göre - Karakol protestosunda üzerlerine ateş açılan Liceliler için hükümet “Karakol hikaye, Lice olaylarının sebebi esrar” demişti. Liceliler uyuşturucunun devlet gözetiminde nasıl ekildiğini anlattı.
Lice’de karakol inşaatı protestoları sırasında bir kişinin polis kurşunuyla hayatını kaybetmesi sonucu gündeme gelen uyuşturucu tarlalarının karakol yakınlarında bulunduğu yönündeki iddialar kanıtlandı. Gizleme gereği duyulmadan kenevir ekilen tarlaları eli silahlı bekçiler koruyor. Bölge halkının verdiği bilgilere göre, gözle görülen noktalardaki tarlaların hasadı 15 gün içinde toplanıp piyasaya sürülecek.
Lice’de 28 haziranda Kayacık karakoluna ek bina yapılmasını protesto eden grup, askerlerin silahlı saldırısına maruz kaldı. Saldırıda bir kişi hayatını kaybederken 10 kişi yaralandı. Olayın ardından yetkililer “Karakol yapımı değil, uyuşturucu operasyonları protesto edildi” yönünde açıklamalarda bulundu.
Uyuşturucu tarlaları aleni
Taraf ekibi olarak Licelilerin sözünü ettiği, esrar bitkisinin elde edildiği hint keneviri yetiştirilen tarlaların olduğu bölgeye doğru yola çıkıyoruz. Yanımızda bölgeyi iyi bilen rehberimiz, “Aman dikkat. Çıplak gözle görülen tarlalar, karakola yakın. Silahlı bekçileri var. Görüntüyü kimseye belli ettirmeden alın. Yoksa gözlerini kırpmadan ateş ederler” diye uyarıyor. Sözü edilen bölge, karakol protestosunun yapıldığı Kayacık karakolunun hakim olduğu tepenin eteklerinde bulunuyor. İlçe merkezinden yaklaşık 10-15 kilometre yol aldıktan sonra söz konusu bölgeye yaklaşıyoruz. Burası Çağdaş, Yalaza ve Ortaç köylerinin bulunduğu üçgen. Yol güzergahı boyunca uyuşturucu tarlalarını görmemize rağmen bekçilerin şüphesini çekmemek için durup fotoğraf çekemiyoruz. Fotoğrafları araç içinden gizlice çekebileceğimiz, yola yakın olduğu söylenen tarlalara doğru ilerliyoruz.
Varillerle toprağa gömüyorlar
Çağdaş ile Yalaza arasında yol alırken 12-13 yaşlarında bir çocuğun eşeklere yüklü varilleri, uyuşturucu tarlalarından götürmesi dikkatimizi çekiyor. “Bu variller ne işe yarıyor'” diye sorduğumuzda rehberimiz, “Uyuşturucu, o varillere doldurulup toprağa gömülüyor. Toprak altında stoklanan uyuşturucu maddesi değer kazanınca piyasaya sürülüyor” diye cevaplıyor.
Çağdaş bölgesi ile Yalaza köyleri arasında çıplak gözle görülebilen, açık alanda ekilen tarlalar bulunuyor. Kervas’a doğru araçla ilerlediğimizde yola 50-100 metre mesafede üç adet kenevir tarlası ile karşılaşıyoruz. Yol güzergahında çıplak gözle görülen, açık alanda ekili bulunan kenevir tarlaları bizde şaşkınlık yaratıyor.
“Gelin uyuşturucuyu beraber temizleyelim”
Lice halkı uyuşturucu ile gündeme gelmekten şikayetçi olduğu kadar devletin bu sorun karşısında sessiz kalmasına da tepkili. Karakolların olduğu bölgelerde uyuşturucu bulunduğunu belirten Liceliler, karakolların olmadığı noktalarda ise tarlaların yer almamasına dikkat çekiyor. Uyuşturucunun, çetelerin ağaları tarafından ekildiğini belirten Liceliler, bu ağaların dönüm başı bazı karakol komutanlarına para verdiği görüşünde. Genel kanı ise devlet desteği olmadan uyuşturucunun ekilemeyeceği yönünde. Lice halkının devlete çağrısı, “Çözüm sürecinde samimiyseniz, gelin birlikte uyuşturucu tarlalarını sökelim” oldu. Vatandaş, OHAL döneminden bu yana bölgede görev yapan rütbelilerin mal varlıkları ve gelir düzeylerinin incelenmesi halinde her şeyin ortaya çıkacağına inanıyor. Uyuşturucu kullanma yaşının 10’a kadar düştüğü, gençlerin uyuşturucu batağına saplanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu herkesin dilinde.
Vatandaşlar, “Devlet samimi ise neden bugüne kadar operasyon yapmadı. Tüm dağlara havadan indirme yapabilen, dağ taş bombalayabilen, her yere operasyon yapan asker düz arazide tarlayı mı göremiyor'” diyor. “Uyuşturucu operasyonlarına karşılar” iddialarına ise, “Uyuşturucu operasyonlarına karşı değiliz. Hassas bir süreçten geçiyoruz. Asker ‘uyuşturucu operasyonu’ adı altında kırsal kesime giriyor. Örgütün o noktalardan sınır dışına çekilmesi söz konusu. Askerle karşılaşması durumunda çatışma yaşanabilir endişesi yaşıyoruz. Herhangi bir çatışma ve ölüm olayında süreç sabote olabilir. En büyük kaygımız ve karşı durduğumuz bu” ifadelerini kullanıyor.
Uyuşturucu, devlet politikası
Lice’de uyuşturucu ekiminin 1990’lı yıllarda tırmanışa geçtiğini anlatan İdris Özbahçıvan, “Devlet’in istediği şey, ‘Kürt halkı kendi hak ve taleplerini istemesin, uyuşturucu satsın, fuhuş yapsın, asimile olsun’. Devlet yapılmasını istemezse, yapılmaz” dedi. Bölgedeki uyuşturucu olaylarının içinden asker, emniyet ve JİTEM elemanlarının çıktığını hatırlatan Özbahçıvan, “Lice’de bazıları için uyuşturucunun geçim kaynağı olduğu doğrudur ancak bu devlet denetimindedir. Karakolların olduğu bölgelerde uyuşturucu tarlaları varken, karakolların olmadığı bölgelerde yo? Demek ki karakol komutanı göz yumuyor” diye konuştu.
Tarlada eli silahlı bekçiler nöbette
TARLANIN hemen yanında çadır veya ufak çapta baraka kurulmuş. Burada ise tarlanın bekçileri duruyor. “Bunu nasıl bu kadar açık yapabiliyorlar” sorumuza rehberimiz, “Devlet istese tapuda o tarlaların kimin olduğunu tesbit edebilir. Tarlaları, görevlendirilen kişiler eker, suyunu verir sonra silahlı nöbetini tutar. Bir sivil tarlaların yanında asla duramaz. Bekçiler, duran sivili gözünü kırpmadan vurur. Demek ki arkalarında karanlık birileri var” diye konuşuyor. Yol kenarında bulunan tarlaları araç içinden gizlice fotoğraflıyoruz. Tepede bulunan Kayacık Karakolu esrar tarlaları ile aynı karede yer alıyor.
Lice’nin anneleri tedirgin
LİCE’DE uyuşturucu sorununa kadınlar da tepkili. Çocuklarının genç yaşta uyuşturucuya bulaşmasından korktuklarını belirten kadınlar, bu sorunun kökten çözülmesini istiyor. Dibek Köyü’nde geçimini hayvancılık ile sürdüren Dılşah Aras ile Hatun Solucan, 1993 Lice olaylarının mağduru. 1990’lı yıllarda 200 hanelik evlerinin yakıldığını ve canlarını zor kurtardıklarını belirten Dılşah ile Hatun, çözüm süreci ile birlikte barışı talep ediyor, çocuklar için risk olan uyuşturucunun ise bölgeden temizlenmesini istiyor.
Lice, OHAL’den kalma açık hava müzesi gibi
LİCE’DE devletin hizmet binaları 1990’lı yıllardan bu yana asker işgali altında. İlçe merkezi ise OHAL’in açık müzesi gibi. 1993- 1994 yıllarında iki defa yakılan Lice’de OHAL görüntüsü hala hakim. Merkez nüfusu 11 bin olan Lice, 1990’dan itibaren güvenlik çemberine alınmış durumda. Her tarafı askerî birliklerle dolu olan ilçeye hizmet için kurulan resmî kurum binaları yıllardır asker işgalinde. OHAL döneminde Köy Hizmetleri Binası, Karayolları binası, TEDAŞ, YİBO, Devlet Hastanesi ve Tekel binasına yerleşen asker, hala orada bulunuyor. İlçenin etrafında bulunan askerî birliklere düzenli olarak ek yapılar yapılması dikkatlerden kaçmıyor. Yoğun askerî birliklerin konuşlandığı ilçede 1993-1994 yıllarında yakılan evlerin harabeleri hala yerinde duruyor. Bölgeyi tarif eden ilçe halkı, askerî noktaların yanından geçerken yaşadıkları olayları detaylı bir şekilde anlatmaktan kendini alamıyor.
Devletin bilgisi var
BDP Lice İlçe Başkanı Harun Erkuş, uyuşturucu operasyonu sırasında, komutanlarla görüşerek “Uyuşturucuyu geri verin. Yoksa çatışma çıkar” yönünde çıkan haberlere tepki gösterdi. O gün yaşananları anlatan Erkuş, “Partimizde bulunan arkadaşların sicillerinde uyuşturucu ile ilgili bir soruşturma göremezsiniz” dedi. Söz konusu operasyonun beş ay önce Taşönü Bölgesi’ne yapıldığını anlatan Erkuş, bu bölgenin gerilla ile askerin karşılaşma riskini barındırdığını söyledi. İlçe örgütü olarak halkla birlikte alana gittiklerini belirten Erkuş, “Güvenlik güçlerine PKK’liler ile karşılaşmaları durumunda çatışmanın kaçınılmaz olacağını söyledik. Bu esrar operasyonuysa biz önünüzden gidelim, böyle alanları birlikte imha edelim. Bundan en fazla zarar gören bizim halkımızdır” diye konuştu. Erkuş, şöyle devam etti:
“Bize ‘Karakollarla ilişkili çete ağaları var. Karakollar ağalara bize dönüm başı para verin size karışmayalım’ dedikleri yönünde bilgi geldi. Lice’de uyuşturucu varsa, karakolların, askerin ve devletin bilgisi dahilindedir.”
Yorum Yazın