Dolar 34,5972
%0.16
Euro 36,3461
%0.94
Altın 2.934,860
%-2.35
Bist-100 9.663,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karakuş’un romanları mercek altına alındı

Karakuş’un romanları mercek altına alındı

Konak Belediyesi edebiyatın usta isimlerini İzmirlilerle buluşturmaya devam ediyor. Düzenlenen edebiyat buluşmalarının son konuğu Türkiye’nin usta kalemlerinden, öğretmen, yazar, şair Hidayet Karakuş oldu. Yazar Karakuş’un romanlarının mercek altına alındığı panel Konak Belediyesi’nin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Usta isimler Konak'ta buluşmaya devam ediyor

  • Ege Postası
  • 02.11.2017 - 11:28

Etkinlikte yazarın kitaplarını yine edebiyata emek veren isimler; araştırmacı yazar Efdal Sevinçli ile eleştirmen, yazar, şair Bahri Karaduman ele aldı. Çok sayıda İzmirli edebiyat severin izlediği etkinliği yazar Yunus Bekir Yurdakul sundu.

“YAZDIKLARIM YAŞADIKLARIMIN İZDÜŞÜMÜ’’

Romanlarının yanı sıra hikaye, şiir ve radyo oyunu türünde de eserler veren Karakuş’un, Yağmurlar Nereye Yağar, Uykusu Derin Şehir, Şeytan Minareleri ve Anne Beni Bekleme romanları değerlendirildi. İkili Hidayet Karakuş’un toplumsal olaylara bakış açısını, romanları üzerinden okura yansıtılışını derinlemesine ele aldı. Etkinlikte yazar Hidayet Karakuş da söz aldı. İlk romanı Yağmurlar Nereye Yağar’da köy ve kette yaşamını sürdüren bir aydının siyasal çalkantılar içinde vermeye çalıştığını anlatan Karakuş, romanlarında yaşanmışlıkların, anıların izleri olduğunu söyledi. Uykusu Derin Şehir ve Şeytan Minareleri romanlarında da bu izlerin olduğunu dile getiren Karakuş, “Yazdığım romanlar yaşamımın izdüşümüdür. Yaşantımdan, anılarımdan yola çıkıyorum ama toplumla bütünleşen kurgu estetiği içinde yazmaya çalışıyorum. İlk romanım Yağmurlar Nereye Yağar benim için ne köy ne de kent romanıdır. Köy, kent ikilemi yaşayan aydınların romanıdır” dedi. Hidayet Karakuş’un Bilgi Yayınevi’nden çıkan son romanı ‘Anne Beni Bekleme’ ise Kurtuluş Savaşımızı, Yunan Pandeli’nin gözünden anlatıyor.

HİDAYET KARAKUŞ KİMDİR'

6 Eylül 1946'da Yalvaç'ın Kurusarı köyünde doğdu. İlkokuldan sonra girdiği Isparta Gönen İlköğretmen Okulu'nu 1964'te, Selçuk Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nü 1966'da bitirdi. Adana'da, Manisa'da, İzmir'de Türkçe öğretmenliği yaptı. İlk şiirleri okul ve Isparta gazetelerinde yayımlandı. Daha sonra şiirleri Çağrı, Şölen, Forum, Ilgaz, Varlık, Dönemeç, Yarın, Karşı Edebiyat, Yazko Edebiyat, Hürriyet Gösteri, Sanat Olayı, Somut, Adam Sanat, Düşlem, Ünlem, Kum, Pencere gibi pek çok edebiyat dergisinde çıktı. Cumhuriyet gazetesinde öyküsü, röportajı, yazıları yayımlandı.

Şiirlerini, romanlarını, yazdığı her konuyu insanı temel alan, toplumsal gerçekçi bir anlayışla yazar. Hangi Leylasın Sen (1986) kitabıyla 1982 Nevzat Üstün Şiir Başarı Ödülü'nü, Sesini Bana Bırak (1994) ile 1993 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü'nü aldı. Yağmurlar Nereye Yağar (1981) romanı ile 1981 Mehmet Ali Yalçın Roman Ödülü 3.lüğü'ne, Uykusu Derin Şehir (1991) ile 1991 Ferit Oğuz Bayır Roman Ödülü'ne, Şeytanminareleri (2009) ile 2010 Orhan Kemal Roman Armağanı ve Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü'ne değer görüldü. 1997'de Ankara Üniversitesi T. Ö. Merkezi'nce Başarılı On Çocuk Kitabı yazarından biri seçilerek Altın Kalem aldı. 2003 İzmir 2. Türkçe Günleri'nde Türkçe'ye Emek Ödülleri'nde Özel Ödül, Karşıyaka Belediyesi'nce 2004 Homeros Emek Ödülü verildi. Şeyh-i Sanan'ın Aşkı adlı radyo oyunuyla 1996/1997 Almanya'nın Sesi Radyosu Türkçe Edebiyat Ödülü'nde birinci oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.