Karşıyaka Belediyesi’nden imar açıklaması
Karşıyaka Belediyesi Meclisi'nin 2015 yılında, 23 yıldır uygulanan plan notunu iptal etmesinin sıkıntı yarattığına yönelik Mithat Umutoğulları'nın köşe yazısı üzerine Karşıyaka Belediyesi’nden açıklama geldi.
- Ege Postası
- 26.07.2016 - 14:26
Karşıyaka Belediyesi’nden yapılan açıklamada, ilçede plan bütünlüğünü bozan, sağlıklı yapılaşmanın önünde ciddi engel oluşturan plan notunun kaldırılmasına, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte karar verildiği vurgulandı. Belediyenin açıklaması şöyle:
22.06.1993 gün ve 34 sayılı Belediye Meclisi kararıyla, Karşıyaka imar planlarına,
“Karşıyaka İmar Planlarında TAKS ve KAKS verilen adalarda Hmax=24.80 m. olacak şekilde kat sınırlaması yoktur”
biçiminde bir plan notu eklenmiştir. Ancak aynı adalarda (B-4, Bl-4 gibi) yapı nizamı ve kat düzeni de bulunmaktadır. Yapılan eklemenin gerekçesi, “bazı parsellerde bahçe mesafeleri bırakıldıktan sonra kalan alanın TAKS (taban alanı katsayısı) ve KAKS (kat alanı katsayısı) ile hesaplanan toplam inşaatın, aynı alan için belirlenmiş yapı nizamı içinde gerçekleştirilmesinin yeterli olmamasıdır”.
TAKS ve KAKS değerleriyle hesaplanan inşaat miktarı o adalarda yapılabilecek inşaatın üst sınırını göstermektedir. Bu değerlerle hesaplanan inşaatın tamamını yapabilmek için inşaatın yer alacağı parsellerin yapılacak inşaata uygun büyüklükte olması gerekmektedir. Parsel küçüldükçe, İmar Yönetmeliği’yle saptanmış olan çekme mesafeleri (yan, ön, arka bahçe mesafeleri) bırakıldıktan sonra, kalan alana, TAKS ve KAKS değerleriyle hesaplanan yapı taban ve toplam inşaat alanları, planda gösterilmiş kat düzeni içinde sığmayabilir.
Bu durumu sorun olarak gören Belediye Meclisi 22.06.1993 gün ve 34 sayılı kararıyla imar planlarına yukarıda aktarılan notu eklemiştir. Böylece küçük parsellerde de TAKS ve KAKS’a göre hesaplanan inşaat miktarının tamamının, kat sayısı artırılarak yapılabilmesinin önü açılmıştır.
Ancak, bu kez de aynı imar adasındaki farklı parsellerde, 4, 5, 6, 7 ve 8 katlı yapıların yapılması gibi hiçbir şehircilik ilkesiyle bağdaşmayan ve plan bütünlüğünü yok eden bir durum ortaya çıkmıştır. Plan kararıyla düzensiz yapılaşma, aynı imar adasındaki farklı parsellerde farklı yüksekliklerde yapılar, sağır cepheler ve kent siluetini alt üst eden yapı öbekleri yapılı çevrenin mevcut sorunlarına yeni sorunlar eklemektedir. Kolayca görüleceği gibi, söz konusu plan notu, küçük parsellerde inşaat yapacakların önünü açmıştır ama sağlıklı kentleşmenin önünü tıkayacak sorunlar yaratmıştır.
Sürdürülebilir, sağlıklı kent anlayışının benimsendiği günümüz dünyasında, çağdaş yapılaşma yüksek ya da alçak yapılarla değil düzen ile tanımlanmaktadır. Düzeni sağlayacak olan ise, iç tutarlılığı ve bütünlüğü bozulmamış planlardır. Düzensiz yapılaşmanın, hem de plan kararıyla, önünün açılması kabul edilemez.
Söz konusu plan notunun iptali yönündeki karar sağlıklı ve düzenli yapılaşmayı bozucu bir uygulamaya son verirken yapılacak inşaatların miktarına yönelik bir müdahalede bulunmamaktadır. Yukarıda da açıklandığı gibi, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 18. Maddesine göre bırakılacak bahçe mesafeleri çıktıktan sonra kalan alan eğer uygun büyüklükte ise, planla getirilmiş yapılaşma düzenine göre yapılabilecek inşaatın tamamının gerçekleştirilmesinin önünde herhangi bir engel yoktur.
Açıklanan nedenlerle Karşıyaka İlçesi içinde plan bütünlüğünü bozan, sağlıklı yapılaşmanın önünde ciddi bir engel oluşturan, hiçbir çağdaş şehircilik ilkesine uymadan, hiçbir çalışmaya dayanmadan plana sonradan eklenen bu plan notunun kaldırılmasına İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte karar verilmiştir. Karşıyaka Belediye Meclisi’nin 01.10.2015 gün ve 160 sayılı kararı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11.01.2016 gün ve 301.05.44 sayılı kararıyla onanmıştır. Askı süresi içinde, karara karşı yapılan itirazlar da Karşıyaka Belediye Meclisi’nin 07.04.2016 gün ve 70 sayılı kararıyla reddedilmiştir.
Yorum Yazın