Dolar 34,1099
%0.28
Euro 38,1139
%0.15
Altın 2.860,980
%1.12
Bist-100 9.956,00
%-0.2

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka'da yine orman yangını; 2 mahalle tahliye edildi

Karşıyaka'da yine orman yangını; 2 mahalle tahliye edildi

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Yamanlar Dağı'nda, 3 gün önce çıkan ve 21 saatte söndürülen yangının ardından dün akşam başlayan yeni orman yangınına, günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan da müdahaleye başlandı. İzmir Valisi Süleyman Elban, orman yangını ile ilgili son bilgileri paylaştı. Öte yandan yangında, alevlerin ilerlediği Doğançay ve Sancaklı mahalleleri tahliye edildi.

  • Ege Postası
  • 16.08.2024 - 00:11
  • Güncelleme: 16.08.2024 - 20:17

Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı Karatepe mevkisindeki ormanda, dün saat 21.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Dumanları fark eden çevredekiler, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbarla bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 15 arazöz, 5 su ikmal aracı, 2 dozer ve 3 yer ekibi sevk edildi. Gece olması nedeniyle havadan müdahale yapılamadı. Saat 07.00 sıralarında günün ilk ışıklarıyla havadan müdahale de başladı. 2 uçak ve 4 helikopter ile alevlere çok sayıda sorti yapıldı. Söndürme çalışmalarına havadan ve karadan sürüyor.

Yamanlar Dağı'nda 13 Ağustos'ta da orman yangını çıkmış, alevler 21,5 saatte söndürülmüştü. 

BÖLGEYE TAKVİYE GÖNDERİLDİ

Hızı saatte 60 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşanırken, bölgeye takviye olarak 2 uçak, 1 helikopter, 4 arazöz, 1 su ikmal aracı takviye olarak gönderildi. 

2 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ, 3 EV ZARAR GÖRDÜ

Yangında, alevlerin ilerlediği Doğançay ve Sancaklı mahalleleri tahliye edildi. Doğançay Mahallesi'ndeki alevlerin sıçradığı 3 ev zarar görürken, bölgeye takviye ekipler gönderildi. Alevlere 5 uçak, 6 helikopter, 24 arazöz, 7 su ikmal aracı, 2 dozer ve 4 yer ekibi sevk edildi. Kuvvetli rüzgar nedeniyle zor anlar yaşayan ekiplerin, havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

ALEVLER BAYRAKLI İLÇESİNE ULAŞTI

Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı Karatepe mevkisindeki ormanda çıkan yangında alevler, Bayraklı ilçesine ulaştı. Bayraklı'daki Onur Mahallasi 7372 Sokak'taki evlerin bir bölümü tahliye edildi. Alevlere takviye ekiplerle saat 13.30 itibarıyla 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibiyle müdahale ediliyor.

Öte yandan itfaiyenin de 600'e yakın personeli, ilçe belediyelerinin desteği ve 30'un üzerinde yangın söndürme aracıyla söndürme çalışmalarına destek verdiği bildirildi.

600 SOKAK HAYVANI TAHLİYE EDİLDİ

Yamanlar Dağı'nda çıkan orman yangınında havadan ve karadan müdahale sürüyor. Alevler, Karşıyaka Seyir Tepesi'nin alt tarafında yer alan Karşıyaka Belediyesi'nin şantiyesi ile özel bir işletmeye bağlı ayrıştırma tesisine kadar ulaştı. Birçok iş yeri yanarken, yoğun duman gökyüzünü kapladı. Sanayi sitesinin bir bölümü boşaltıldı. Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ekipleri de Karşıyaka ve Bayraklı belediyelerinin barınaklarındaki 600 kadar sokak hayvanını tahliye etti.

VALİ ELBAN'DAN AÇIKLAMA

İzmir Valisi Süleyman Elban, orman yangını ile ilgili son bilgileri paylaştı.

Vali elban açıklamasında şunları söyledi;

"Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi’nde 13 Ağustos 2024 Salı günü saat 21.43’de başlayan, 14 Ağustos 2024 Çarşamba günü saat 19.15’de kontrol altına alınan ve soğutma çalışmaları devam eden yangın, ani rüzgarın da etkisiyle yaşanan harlama nedeniyle 15.08.2024 tarihi Perşembe günü saat 21.30’da tekrar başlayıp ve devam eden yangına ekiplerimizin müdahalesi havadan ve karadan devam ediyor, yangından etkilenen vatandaşlarımızın ivedi şekilde tahliyesi devam etmektedir..

Bu süreçte;

5 Uçak
6 Helikopter
67 Arazöz
47 Su İkmal Aracı ve Su Tankeri
8 Dozer
12 TOMA
112 Ekipleri
Emniyet Ekipleri
Jandarma Ekipleri
63 Kara Aracı
İtfaiye Ekipleri
69 Yunus Timi
36 Trafik Ekibi
94 Sivil Ekip
1950 Personel
642 Personelimiz

Yangının kontrol altına alınabilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.

Tüm kurumlarımızın desteğiyle yangını kontrol altına almak için yoğun şekilde gayret ediyoruz.

Yangından etkilenen İzmirli hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

TUGAY'DAN AÇIKLAMA 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay sosyal medya hesabından yangına ilişkin yaptığı açıklamasında, "Karşıyaka Yamanlar Dağı’nda dün gece başlayan yangını kontrol altına almak için İzmir İtfaiyemiz, İZSU ve belediyemizin diğer birimleri ile birlikte sahada çalışmalarını sürdürüyoruz. Rüzgar yangının etkisini bir çok yere dağıtıyor.  Arkadaşlarımız kontrol altına almak için yoğun şekilde çalışıyorlar. 600’e yakın personel, ilçe belediyelerinin desteği ile 30’un üzerinde yangın söndürme aracı ile bölgedeyiz. Yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için ekiplerimiz var gücüyle çalışıyor" dedi. 

Öte yandan Halk TV canlı yayına bağlanarak ölen yaq da yaralanan olmadığını belirten Başkan Tugay, "Yangın dün gece Yamanlar Dağı’nda ormanlık alanda başladı. Müdahale çerçevesinde gerekenleri yaptık. Ancak sabah saatlerinde yoğun rüzgar nedeniyle bu dağın eteklerinde olan Karşıyaka ve Bayraklı’da bazı mahallelere ve evlere etki etti. Birçok noktada yangın var. Rüzgarın etkisiyle yayılıyor. Yine rüzgar nedeniyle havadan müdahalelerin yapılamadığı söyleniyor. Etkili bir müdahale olamıyor. Son durumda Karşıyaka’da küçük bir sanayi sitesi var, orada yangın devam ediyor. Körfez mahallesi, Doğançay ve Seyirtepe’de yangına müdahalelerimiz sürüyor. Bazı evler ve iş yerleri ne yazık ki etkilendi. Şu an için ölüm ya da yaralanma durumu yok. İlçe belediyemizin bir su tankeri yandı, böyle bir bilgi geldi. Tüm gücümüzle bölgedeyiz. Çeşme ve Kemalpaşa’da da yangın çıktı. Tüm gücümüzle hepsine müdahale ediyoruz. Tehlikeli olan bölgeler boşaltıldı. Maddi hasar ve yanan ormanlar hepimizi çok üzüyor. Yakından takip ediyoruz. Yerleşim yerleri için ilerleyen bir tehlike yok gibi görünüyor" dedi. 

BAŞKAN TUGAY:RÜZGAR, TEPEYE DOĞRU DÖNDÜ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da yangına ilişkin konuştu. Yangının şiddetli rüzgarla geniş alana yayıldığını ifade eden Başkan Tugay, "Karşıyaka'da bir küçük sanayi sitesi var. Orada devam eden bir yangın var. Yoğun olarak arkadaşlarımız ona müdahale ediyorlar. Bayraklı'nın Körfez Mahallesi'nde, Doğançay Mahallesi'nde yoğun bir müdahale var. Seyir Tepesi eteklerinde bir bölge. Çiğli'ye kadar uzanmış durumda. Çok geniş bir alanda ne yazık ki devam ediyor. Rüzgar çalışmaları zorlaştırıyor. Bazı evler ve iş yerleri ne yazık ki yangından etkilendi. Şu ana kadar bize gelen bilgide yaralı ya da bir ölüm vakası yok. İlçe belediyemizin su tankerinin yandığına dair bir bilgimiz var. Yangın devam ediyor ve biz de tüm gücümüzle o bölgedeyiz. Bir talihsizlik de aynı anda dün gece Kemalpaşa'da ve Çeşme'de de yangın çıkmıştı. Ona da arkadaşlarımız müdahale ediyor. Hatta Salihli'de de yangın çıkmıştı; ona da müdahale ediliyor. Birimde olan herkes çağırıldı. Tüm birimlerimizle sahadayız. Tehlikeli olan bölgeler boşaltıldı. Bazı noktalarda durdu ama rüzgar çok şiddetli. Rüzgar, tepeye doğru döndü. Yerleşim yerleri için, şu an ilerleyen bir tehlike yok gibi görünüyor" dedi.

'EVLERİ ZARAR GÖRENLERE DESTEK OLACAĞIZ'

Başkan Tugay, "Çevre illerden de yardım gelecek. Evleri zarar görenler için barınma ve yiyecek desteğinin ardından evlerinin onarımı için de destek vereceğiz. Yurttaşlarımıza kalacak yer ayarladık, onları açıkta bırakmayacağız" diye konuştu. 

ZABITA EKİPLERİ MAHSUR KALAN 3 KİŞİ İLE ÇOCUKLARI GÜVENLİ ALANA TAŞIDI

İzmir'de Karşıyaka Yamanlar Dağı'nda dün gece başlayan ve rüzgarın da etkisiyle yayılan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. İzmir itfaiyesi başta olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tüm birimleri sahada görev yapıyor. Zabıta Dairesi Başkanlığı'na bağlı ekipler Sancaklı köyünde mahsur kalan 80 ile 85 yaş arasındaki 3 kişiyi ve çocukları bölgeden çıkararak güvenli alana taşıdı. Zabıta ekipleri tahliye çalışmalarına destek verirken aynı zamanda bölgede itfaiye ekiplerinin hızlı ve rahat müdahalesi için de trafik düzenlemesi çalışmalarını yürütüyor.

CAN DOSTLAR KURTARILDI

Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı'na bağlı ekipler Örnekköy Geçici Hayvan Bakımevi, Celal Üner Bakımevi ve Bayraklı Belediyesi Bakımevi'ndeki can dostlarının tahliyesini tamamladı. 124 köpek Seyrek Hayvan Hastanesi ve Bakımevi Kompleksi, 60 köpek PAKO Sahipsiz Hayvan Sosyal Yaşam Kampüsüne nakledildi. Yangından etkilenen bir kedi Kültürpark'ta Büyükşehir Belediyesi'ne ait hayvan polikliniğinde, yaralı bir at ise PAKO'da tedaviye alındı. Yangından kurtarılan biri gözleri görmeyen 3 eşek PAKO'da, iki koyun, 26 ördek, 4 horoz da Sasalı'daki Doğal Yaşam Parkı'nda koruma altına alındı.

Sahada Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığına bağlı 9 araç, 4 veteriner hekim, 3 veteriner tekniker olmak üzere 26 personel görev aldı. 2 araç, 8 personel ise İzmir Doğal Yaşam Parkı'ndan gelerek ekibe katıldı. Toplamda 11 araç 34 personel ile yangın yerinde can dostlar için mücadele edildi. Büyükşehir Belediyesi'ne merkez ilçe belediyesi veteriner işleri müdürlükleri de destek verdi.

TÜM BİRİMLER SAHADA

Afetin etkisini azaltmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri Sancaktepe ve Onur mahallelerinde ikram araçları konuşlandırdı. Burada su ve çay ikramında bulunulurken alanda görev yapan yaklaşık bin kişilik personele kumanyaları verildi. Yine vatandaş için de kumanya ve pideler ikram edildi. Meslek elemanları sahada görevlerini sürdürürken, mahalle muhtarlarına maske dağıtıldı. Ayrıca 2 No.lu Sığınma Evi taşındı. Müyesser Turfan Güçsüzler Evi'nde yer alan ve hastalık sahibi yaşlılar Eşrefpaşa Hastanesi'ne nakledildi. Örnekköy Sosyal Hizmetler Dairesi Yerleşkesi de boşaltıldı. İtfaiye raporunun oluşturulmasının ardından sosyal yardımların hız kesmeden sürdürüleceği, vatandaşlara eşya yardımı ve sosyal destekler sunulacağı bildirildi. 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.