Karşıyaka'nın Basın Özgürlüğü Ödülü Ünlü'nün
Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından geleneksel hale getirilen ‘Basın Özgürlüğü Ödülü’nün bu yılki sahibi Gazeteci Ünsal Ünlü oldu. Medyadaki zorlu koşullara karşılık, evine kurduğu stüdyosundan her gün binlerce takipçiye ulaşan yayınlarla tek başına yaptığı gazetecilik ve direnme gücü sebebiyle Ünlü’ye layık görülen ödül, Zübeyde Hanım Nikah Evi’nde düzenlenen törenle takdim edildi. Basın Özgürlüğü Ödülü Ünlü'nün
- Ege Postası
- 23.10.2019 - 10:37
Törene Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Meclis Üyeleri ve bürokratlar, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Gerkuş, basın mensupları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, muhtarlar ve Karşıyakalılar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası kısa bir müzik dinletisi sundu. Salonu dolduran konuklar tarafından alkışlarla karşılanan Ünsal Ünlü, ödülünü Başkan Tugay ve Misket Dikmen’in elinden aldı. Ünlü’ye, 1912 Karşıyaka Derneği adına Semih Türetken tarafından da KSK atkısı hediye edildi.
“BU ÖDÜL HEPİMİZİN”
Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne anlamlı ödül için teşekkür eden Ünsal Ünlü “Ben, gazetecilik yapmaya çalışan bir adam; sizler, haber alma özgürlüğüne sahip ülkenin yurttaşları olarak hepimiz ortak bir çaba için beraberiz. Öğrenmek istiyoruz. Biz öğrenmek ve tarihe not düşmek zorundayız. Derler ya marifet iltifata tabidir diye. Ortada bir marifet varsa hepimizin marifetidir. Bu marifeti iltifata tabi tuttukları, duyarlılıkları ve ‘Burada insanlar bir şey yapıyor’ diyerek hepimizi ödüllendirdikleri için çok teşekkür ediyorum. Hapisteki, kendisi dışarda ama gönlü hapiste olan, gazetecilik onurunu dik tutmak isteyen bütün meslektaşlarım için defalarca ödül alındı. Ama ben bu ödülü hepimizin adına almak istiyorum. Bu ödül hepimizin” dedi.
“BASIN DEMOKRASİNİN GÜCÜDÜR”
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da konuşmasında şunları kaydetti: “Çağdaşlığı çok seslilik, demokrasiyi düşünce ve ifade özgürlüğü olarak tanımlıyorsak, basını bu değerlerin itici ve besleyici gücüdür. Bugün devletlerin ve toplumların yaşam kaliteleri bu ölçütlerle değerlendirilmektedir. Ne yazık ki, bu konularda iyi bir fotoğraf verdiğimizi, bu sınavdan başarıyla geçtiğimizi kimse söyleyemez. Belediyemiz ile İzmir Gazeteciler Cemiyetimizin işbirliği ve dayanışmasıyla sürdürülen Basın Özgürlüğü Ödülleri, bu gerçeğe dikkat çekmeyi, toplumsal duyarlığımızda karşılık görmeyi amaçlamaktadır. Mesleki geçmişi, mücadelesi ve duruşuyla haklı bir saygı uyandıran ve bu yılki ödülümüze değer görülen Sayın Ünsal Ünlü’yü kutlarken; bu ödülü, Ünlü’nün değerli kişiliğinde, basın özgürlüğü mücadelesi veren tüm güzel insanlara ithaf ettiğimizin bilinmesini diliyorum.”
“YÜREKLİ GAZETECİLERE İHTİYACIMIZ VAR”
İGC Başkanı Misket Dikmen ise “Basının bütün sorunları çerçevesinde, bugüne kadar zindanlardan yazmaya, konuşmaya, düşüncesini ifade etmeye çalışanlara; haberi tek bir bakışla, algı yaratma amacıyla değil gerçek boyutu ile vermeye çalışanlara gazetecilik ödülünü vermeye çalıştık. Aslında hepsi bu yolda çaba gösteren gazetecileri simgeleyen ya da onlar adına bu ödülü alanlardı. Türkiye’de basın, o kadar sıkıntılı bir süreç içerisinde ki, ciddi bir tıkanma var. En önemlisi Türkiye’de tek seslilik var. Gazeteciler haberi olduğu gibi, bir gazeteci gözünden ifade etmekte zorlanıyor. Yaratılan korku iklimi yüzünden sansürü de geçtik, ne yazık ki artık otosansür uygulanıyor. Tam da bu ortamda onurlu, cesur yürekli gazetecilere ihtiyacımız var. Bugün ödül alan meslektaşımız Ünsal Ünlü, o onurlu duruşuyla tek başına yepyeni bir mecra açtı. Bize yeni yollarla habercilik yapılabileceğini gösterdi. Yüreğine, kalemine, gazeteciliğine sağlık” dedi.
SERTEL’DEN TEBRİK VE DESTEK MESAJI
Meclis çalışmaları dolayısıyla törene katılamayan CHP İzmir Milletvekili ve İGC Onursal Başkanı Atila Sertel de gönderdiği mesajla Ünlü’yü kutladı. Sertel mesajında “Değerli meslektaşım Ünsal Ünlü bu karanlık ve karartma döneminde baskılara boyun eğmemiş, halkın haber alma hakkı doğrultusunda sosyal medya aracılığıyla gerçekleri aktarmaya devam etmiştir. Onun bu yürekli çabası birçok gazeteciye de örnek olmuştur. Bizlerin Meclis çatısı altında haykırdığımız gerçekleri Ünsal Ünlü gibi meslektaşlarımız daha geniş kesimlere ulaştırıyor. Bu çabaları önemsiyor ve destekliyoruz. İnsanların adalete güveninin kalmadığı, işsizler ordusunun her geçen gün büyüdüğü, yolsuzluğun iktidar yandaşları için yol olduğu, yargının siyasallaştığı, tarafsız ve objektif gazetecilik yapan bir avuç kişi ve kurumun kaldığı böylesine bir ortamda; demokrasi, hak, hukuk, adalet ve özgürlükler adına verdiğimiz mücadelemizden bir adım dahi geri atmayacağız. Korku ve baskı imparatorluğunu hep birlikte yıkacağız” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın