Karşıyaka’da olağanüstü Meclis: Depremzedeler için önemli kararlar
Karşıyaka Belediye Meclisi 30 Ekim tarihinde İzmir’de meydana gelen ve 115 kişinin hayatını kaybetmesi neden olan depremin ardından olağanüstü toplandı. Meclis oturumunda Belediye bünyesinde Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurulmasına karar verildi. Konuya ilişkin konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Felaketin hepimizin de bildiği gibi kıyısından döndüğümüz bir deprem olarak görüyoruz. Biraz daha şiddetli olsaydı daha büyük acılar yaşanacaktı. Bu acıyı kimse yaşamamalı. Biz bundan dolayı bunu unutturmayacağız ve Karşıyaka Belediyesi olarak üstümüze düşeni yapacağız” ifadelerini kullandı.
- Ege Postası
- 14.11.2020 - 20:31
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Karşıyaka Belediye Meclisi kasım ayı içerisinde üçüncü kez gerçekleştirildi. 30 Ekim tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle olağanüstü oturum gerçekleştiren meclis, Zübeyde Hanım Nikah Salonu’nda Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde toplandı.
Olağanüstü toplanan Meclis’in gündemi ise depreme yönelik çalışmalar yapmak üzere belediye bünyesinde “Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü” kurulması ve depremde evleri hasar gören ve hasar tespiti yapılmış vatandaşların Güçlendirme ve Yenileme Çalışmaları için projelerinden 2020 yılı için belirlenen 10 TL miktarındaki suret harcının alınmaması konusunun görüşülmesi oldu.
Oturum başlangıcında konuşan Başkan Tugay, belediyeye 5 bin 400 bağımsız birim hasar ihbarı olduğunu belirtti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hasar tespit çalışmaları tamamlanan mahalleleri açıklayan Tugay, “Bahariye, Bahriye Üçok, Bahçelievler, Bostanlı, Donanmacı, Goncalar, İmbatlı, İnönü, Nergis, Şemikler, Yalı ve Zübeyde Hanım mahallelerinin tamamı gözden geçirilmiş. Sonuçları hasartespit.csb.gov.tr adreslerinden ya da ilgili mahallelerin muhtarlarından ya da internet üzerinden öğrenilebilir” diyerek hasar tespit çalışmalarına ilişkin bilgilendirme yaptı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜ'NE YEŞİL IŞIK YAKILDI
Olağanüstü toplantının nedeni hakkında bilgi veren Başkan Tugay, “Bundan sonraki süreçte Karşıyaka’da bu depremde hasar görmüş ya da binanın yapısı nedeniyle riskli yapı kategorisine girebilecek binalarla ilgili üzerimize düşen görevler var. Bu nedenle gündem maddelerinden biri yeni bir müdürlük kurulmasıyla ilgili. Norm kadroda Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü olarak uygun gördüğümüz müdürlük olduğu için öyle bir isimle kuracağız. Ama bu depremle ilgili hasar tespit çalışmaları, binaların dayanıklılığı ile ilgili ölçümler, zemin etüdü çalışmaları, riski yapı analizi ve fay hatlarının haritalandırması görev tanımına dahil olacak. Güçlü ve etkili bir müdürlük olacak. Bu süreçte Büyükşehir Belediyemiz ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile uyum içerisinde bütün binaların yenilenmesi koşuluyla yola çıkacağız. Felaketin hepimizin de bildiği gibi kıyısından döndüğümüz, Allahın bizi koruduğu bir deprem olarak görüyoruz. Biraz daha şiddetli olsaydı daha büyük acılar yaşanacaktı. Bu acıyı kimse yaşamamalı. Biz bundan dolayı bunu unutturmayacağız ve Karşıyaka Belediyesi olarak üstümüze düşeni yapacağız. Sizlerin ve halkımızın desteğini talep ediyorum” dedi.
Tugay’ın konuşmasının ardından ilk gündem maddesi olan belediye bünyesinde Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurulması maddesi oybirliği ile kabul edildi.
“MECLİS KARARI OLMADAN DEĞİŞTİRME HAKKIMIZ YOK”
30.10.2020 günü meydana gelen Deprem sonucunda Karşıyaka’da pek çok binada hasar oluştuğundan, söz konusu binalardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hasar tespiti yapılmış olanlarında Güçlendirme ve Yenileme Çalışmaları için projelerinden 2020 yılı için belirlenen 10 TL miktarındaki suret harcının alınmaması konusu Meclis’in ikinci konusu oldu.
Gündem maddesi üzerine konuşan Başkan Tugay, “Projelerin suretlerinin alınması ihtiyacı hasar tespit çalışmalarında vatandaşlarımız ihtiyaç duyduğu bir belge. Biz bu belgenin verilmesi için belediye meclisi olarak fiyat beliriyoruz ve bunu meclis kararı olmadan değiştirme hakkımız yok. O nedenle bugün bu meclis topladık. Çünkü biz vatandaşlarımızdan bu ücreti almak istemiyoruz. Bu insanların zaten evleri hasar görmüş. Bir de bu masraf olmasın. Buradaki 10 liraya bakmayın. Bu meblağ sayfa başı ücreti. Toplamda 400-500 liraları buluyor. Bu nedenle ben vatandaşlarımızın sırtına bir de bu yükü bindirmek istemiyorum” diye konuştu.
Başkan Tugay’ın konuşmasının ardından konu bütçe ile ilgili olduğu için maddenin Plan Bütçe Komisyonu üyelerince görüşülmesi için oturuma ara verildi.
Plan Bütçe Komisyonu’nda oy birliği ile kabul edilen gündem maddesi meclis üyeleri tarafından da oy birliği ile kabul edildi.
Yorum Yazın