Kaynaklar'da beton isyanı: Vatandaşa ceza, belediyeye onay
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Buca Kaynaklar Köyü’nde başlattığı yeni meydan projesi vatandaşlardan kırık not aldı. Aralarında bin yıllık anıt ağaçların da yer aldığı meydandaki yenileme çalışmasının doğal dokuya uygun olmadığını belirten yöre sakinleri Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi. İnşaat çalışmaları nedeniyle şantiyeye dönen alandaki esnaflar ise proje nedeniyle mağdur olduklarını dile getirdi. Vatandaşa ceza, belediyeye onay
- Ege Postası
- 07.08.2015 - 09:14
MEYDAN ŞANTİYEYE DÖNDÜ, KÖYLÜ İSYAN ETTİ
Kaynaklar’da Ağustos ayında tamamlanacağı duyurulan meydan yenileme projesi eski belde belediyesi halkını çileden çıkardı. Devam eden inşaat çalışmaları şantiyeye dönen köy meydanında işlerinin durma noktasına geldiğini belirten bölge esnafı, köye gelen ziyaretçilere rezil olduklarını söyledi. Belediyenin Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı ile birlikte yürütülen ortak çalışma doğrultusunda tarihi tescilli altı anıt ağacı yenilemesinin ardından startını verdiği meydan projesine tepki gösteren bazı vatandaşlar da projeden vazgeçilmesini istedi. Daha önceden köy meydanında yer alan oturma alanlarını kaldırmak zorunda kaldıklarını ve iş yapamaz hale geldiklerini açıklayan üç ayrı işletme sahibi, bu sebepten ötürü İzmirlilerin kahvaltı mekanlarına gelmekten vazgeçtiklerini dile getirdi. Projenin zamanlamasını da eleştiren esnaf, köyün kendi kimliğinden çıkarak şantiyeye döndüğünü söyledi.
HEM ESNAF, HEM VATANDAŞ ŞİKAYETÇİ
Çalışmalara tepki gösteren ve Büyükşehir Belediyesi’nin projeyi yeniden gözden geçirmesini isteyen köy sakinlerinden Sinan Kaynak, “Üniversite ile ortaklaşa yürütülen bir çalışma nasıl olur da bu hale gelebili? Hele Anıtlar Kurulu’nun bu projeye nasıl onay verdiğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Belde belediyesi zamanında köy meydanına atılan asfaltın buraya yakışmadığını belirterek kaldırılmasını istedik. Başkan Aziz Kocaoğlu da köyün tarihi dokusuna uygun bir projeyle burayı doğal yapıya kavuşturacakları sözünü vermişti. Ancak beton gitti, beton geldi. Biz çim ve yeşil alan beklerken, burası yine eski haline döndü. Üstelik çektiğimiz çile ve toz toprak da cabası. Ne anladık bu işte? Başkan sözünde durmadı” dedi ve belediyeye tepki gösterdi.
“PROJE KANUNA AYKIRI”
Halkın yanı sıra iş yapan esnafın da mağdur olduğuna dikkat çeken Kaynak, anıt ağaçların yakınına beton dökülmesinin yasak olduğuna dikkat çekerek, “Biz aynı zamanda çiftçi meclisi üyeleri olarak geçen dönemlerde köyün doğal kimliği için taş ocaklarına karşı mücadele ettik. Şimdi karşımızdaki manzaranın bundan farkı n? Buca Kasaplar Meydanı’na uygulanacak projeyi gelip buraya uygulamaya kalkıyorlar. Burası İzmir’in en gözde ve en eski alanlarından bir tanesi. Yapılan proje köyümüze yakışmadı ve bir memnuniyetsizlik var. Üstelik Anıtlar Kurulu’nun verdiği onay gerçekten ayrı tartışma konusu. Geçtiğimiz yıl burada ağaçlara lamba asan üç esnaf arkadaşımız 18’er ay ceza aldı. Şimdi belediye geldi ağaçların dibine kadar beton döküyor. Bunlar tescilli ağaç. Hepsi birer anıt statüsünde. 15 metre yakınına kadar çivi dahi çakılamaz. Üstüne bir de ağaçlara tel kafesler takılacak. Bu projeye doğal yapıya zarar vermektedir. Biz böyle bir meydan istemiyoruz” şeklinde konuştu.
MUHTAR ŞEN: VATANDAŞLARI DA DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ
Yürütülen proje nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini sunan Kaynaklar Köyü Muhtarı Erhan Şen ise, çalışmalar nedeniyle esnafın mağduriyet yaşadığını ancak, meydanın yenilenmesi ile köyün hayat bulacağını söyledi. Muhtar Şen, sadece kafeterya ve kahvaltı salonu işleten iç işletmecinin projeye karşı olduğunu belirtti ve “Arkadaşlarımız projeden yana şikayetçi. İnşaatın başlaması ile birlikte masaları kaldırmak zorunda kaldılar. Ancak bu köy hepimize ait ve güzel olacak bir çalışmaya da karşı çıkmak istemiyoruz. Esnaf arkadaşlar çalışma bittikten sonra meydana masa atıp iş yapamayacak, rahatsızlık biraz da bundan ötürü. Ancak buraya gelen vatandaşları da düşünmek zorundayız. Halkın gelip ücretsiz faydalanabileceği alanlar ve kent mobilyaları yaratılacak. Köy meydanındaki bu masalar için herhangi bir işgaliye ücreti de ödenmiyor ve kullanılmaya devam ediliyor. Anıt ağaçların korunması ve meydanın yenilenmesi için sarf edilen çabaya saygı göstermek gerekiyor, köy halkı adına teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Yorum Yazın