Dolar 32,6610
%0.32
Euro 35,4440
%0.42
Altın 2.509,730
%1.72
Bist-100 10.852,00
%-0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kayyum skandalında yeni perde: Yazı işleri müdürünün odasına...

Kayyum skandalında yeni perde: Yazı işleri müdürünün odasına...

Koza İpek Grubu bünyesindeki Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi ve Millet Gazetesi'ne kayyum getirilmesinden sonra kayyumların uygulamaları tepki çekmeye devam ediyor.

  • Ege Postası
  • 30.10.2015 - 13:41
İlk gün polis eşliğinde medya organlarına giren kayyumlar yayını kesti. Dün Bugün Gazetesi'nin çıkan sayısını eleştiren kayyumlar isimlerini aldığı gazetecilerin iş akitlerini feshettirdi. Bugün de Millet Gazetesi yazı işleri müdürünün odasına gelen polisler Cuma Ulus'a görevden alındığını belirten bir A-4 formunda yazı tebliğ etti. Ulus polis eşliğinde gazete binası dışına çıkarıldı. Öte yandan Gruba giren kimliği belirsiz bir kişi kendisini haber müdürü olarak tanıttı. Çalışanların tepki gösterdiği bu kişi polisler tarafından binadan çıkartıldı.

Koza İpek Grubu'na giren ve kimliği henüz tespit edilemeyen bir şüpheli şahıs kendisinin haber müdürü olarak atandığını söyledi ve çalışanlardan birinin telefonuna el koydu. Gazete çalışanları da şahsa, “Arkadaşımızın cep telefonunu alan kişi kimd? Kim olduğunu bilmediğimiz bir adam telefonuma el koyuyor. Yeni atanan ve gazeteci olduğu söylenen kişi! Sen gazeteci olamazsın! Gazeteci değilsin" diye tepki gösterdi. Polisler tarafından kayyumun yanına götürülen şahıs, bir süre sonra yine polisler tarafından binadan uzaklaştırıldı.


“KİMLİĞİM VAR” DEDİ SALIVERİLDİ
Pak Medya İşçileri Sendikası İsmail Topçuoğlu, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, kendisini yeni haber müdürü olarak tanıtan kişinin kimliğinin netleştirilemediğini söyledi. Topçuoğlu, "Bu kişinin binaya ne zaman, hangi sıfat ile girdiğini bilmiyoruz. Toplantı yapıldığı bir sırada haber müdürü arkadaş telefonu ile yayın yapıyor. O sırada bu kişi de bu arkadaşın telefonunu alıyor. O sırada fark ediliyor. Daha sonra oradakiler bunu fark edince kargaşa çıktı. Dışarı çıkarıldığı anda bu kişi, polisin kulağına eğilerek 'kimliğim var' diyor. Bu kişi, gözaltına alınması gerekirken polisler tarafından salıverildi" dedi. 


POLİS YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜNÜN ODASINA GİRDİ
Millit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cuma Ulus'a A4 kağıdına yazılan yazıyla görevden alındığı tebliğ edildi. Ulus’un yerine atandığı öne sürülen Hüseyin Yahya Şekerci isimli şahıs, polis eşliğinde odaya girdi. 




İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli iki polisin odasına girdiği Cuma Ulus, yapılanların hukuksuz olduğunu söyledi. Ulus, polislerin odasını boşaltmasını istedi. 



Ancak polislerle birlikte odaya giren Hüseyin Yahya Şekerci polislerin odada kalmasını istedi. Cuma Ulus, polislerin nezaretinde gazete binasından dışarı çıkartıldı.

YAYIN YÖNETMENLERİNE 4 GÜNLÜK ZORUNLU İZİN
Kayyum heyeti tarafından yönetilmeye başlanan Bugün ve Millet gazetelerinin görevden alınan genel yayın yönetmenleri Erhan Başyurt ve Değer Özergin durumlarını netleştirmek için öğlen saatlerinde avukatlarıyla birlikte binaya geldi. Erhan Başyurt; “Yasal olarak genel yayın yönetmeniyim. Bana tebliğ edilmiş hiçbir şey yok. Yönetim kurulunun beni görevden alma kararı yok. Yasa dışı yapılmış bir gazete var. Bilgim dışında künyeden ismim çıkarılmış. Bilgim dışında bir gazete yapılmış, suç işlenmiş. Bununla ilgili gidip görüşmeye çalışacağım” dedi.
Millet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Değer Özergin de yaptığı açıklamada; “Büyük bir bilgi kirliliği var. Görevden alındığımız, izne çıkarıldığımız gibi bilgiler var. Hala resmi olarak Millet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni benim. Sabah geldiğimizde polisler, içeri alınmayacaklar listesinde tutmuşlardı. Ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz” diye konuştu.

KISA SÜRELİ TARTIŞMA YAŞANDI
Durumlarını öğrenmek için binaya gelen genel yayın yönetmenleri, bina girişinde bir süre polisle tartıştı. Daha sonra içeriden onay gelmesi ile binaya alındılar. Odasının kapısına kadar giden Erhan Başyurt, kapısının kilitli olduğunu görünce kapının önündeki sandalyeye oturdu. Bir süre çalışanlarla sohbet etti. Erhan Başyurt’un yanına gelen sivil giyimli bir polis, insan kaynakları birimine gitmesi gerektiğini söyledi. Bu sırada yaşanan gerginlik sonrası insan kaynakları birimine giden Erhan Başyurt, 4 günlük izine çıkarıldığını öğrendi.

ERHAN BAŞYURT: YASAL OLARAK HALA BUGÜN GAZETESİNİN GENEL YAYIN YÖNETMENİYİM
Bina çıkışı açıklama yapan Erhan Başyurt, “Girişte listelerle ilgili küçük bir sorun yaşandı. Gerçekten liste hazırlanmış. Listeye zorla izne çıkarıldığımız notunu düştük. Dört günlük izni imzaladık. Fazlasında 56 günlük iznim vardı. İzin talebinde bulundum. Fakat bana genel yayın yönetmenliği görevinden alındığım tebliğ edilmedi. Yasal olarak hala bu gazetenin genel yayın yönetmeniyim” dedi. Erhan Başyurt çalışanlar tarafından alkışlarla binadan uğurlandı. 

ÇALIŞANLAR KAPIDAN GERİ ÇEVRİLDİ
Poliste bulunan bir listede isimleri olduğu için binaya alınmayan ve sonrasında da iş akitlerinin feshedildiği söylenen çalışanlar, iş yeri kapısından geri çevrildi. Kurum editörlerinden iki kişi istifa ettiklerini açıkladı.

İpek Medya Grubu'na atanan Kayyum yönetiminin uygulamaları dikkat çekiyor. Operasyon yapılan günden bu yana kuruluşta iş yaptırılmayan çalışanlar için bir liste oluşturulduğu ve bu listede ismi bulunanların binaya alınmadığı belirtildi. Kurumda çalışan bazı gazeteciler de sabah mesai için geldikleri iş yerlerine alınmadı.

İş yerine girişine izin verilmeyen Bugun.com.tr'nin yayın yönetmeni Bekir Koç, bilgisi olmadan yıllık izne çıkarıldığını ancak iş akdinin feshine yönelik bir bilginin kendisine iletilmediğini söyledi. Koç, "Polise bir liste verilmiş, görevden alınanlar, işine son verilenler gibi farklı kategorilerde. Benim de görevden alındığım yazıyordu. Beni içeriye almadılar. Kayyum ile görüştüm Senelik izne ayrılmam gerektiğini söylediler. Kapıdaki polisler karşılıyor. Yazılı bir evrak istediğimizde veremeyeceklerini söylüyorlar. Hatta o listenin görüntüsünü bile almamıza izin vermiyorlar." diye konuştu.

İlk günden itibaren görev yapmaları engellendiği için istifa kararı aldıklarını belirten iki editör de basın mensuplarına açıklama yaptı. Bugün TV editörlerinden Fatih Akalan, "Evrensel gazetecilik ilkelerine uygun olarak fiziksel ve düşünsel anlamda bağımsız gazetecilik yapma imkanımın olmadığını görüyorum. Gazetecilik mesleğimin onurunu koruma adına editörlük görevimden istifa ediyorum" dedi. Kanalın sabah kuşağında haber spikerliği yapan Turan Görüryılmaz da resmi olarak istifa dilekçesini sunduğunu belirterek, kanal önünde bekleyen silahlı polisler ve oluşan manzaranın hiç kimseye yakışmadığını söyleyerek bu şartlar altında çalışmayı kabul etmedikleri için istifa kararı aldıklarını belirtti. Görüryılmaz ve Akalan daha sonra arkadaşları ile vedalaşarak İpek Medya'dan ayrıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.