Dolar 34,2793
%0.02
Euro 37,5122
%0.04
Altın 2.929,270
%0.04
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kazakistan ve İngiltere Staratejik Ortaklık Anlaşması imzaladı

Kazakistan ve İngiltere Staratejik Ortaklık Anlaşması imzaladı

Resmi temaslarda bulunmak üzere Kazakistan’da bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Staratejik Ortaklık Anlaşması’na imza attı. Nazarbayev'in daveti üzerine dün Kazakistan’a gelen Cameron...

  • Ege Postası
  • 01.07.2013 - 14:34
Resmi temaslarda bulunmak üzere Kazakistan’da bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Staratejik Ortaklık Anlaşması’na imza attı.
Nazarbayev'in daveti üzerine dün Kazakistan’a gelen Cameron için bugün başkent Astana’da resmi tören düzenlendi. Akorda Sarayı’nda düzenlenen resmi karşılama töreninin ardından başbaşa görüşen iki lider, daha sonra heyetlerarası toplantıya başkanlık etti. İki ülke arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın imzalanmasının ardından liderler ortak basın toplantısı düzenledi.

1 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA İMZALANDI
Nursultan Nazarbayev, Cameron ile çok verimli görüşmelerin yapıldığını söyledi. Görüşmeler sonunda toplam 1.1 milyar dolar civarında anlaşmaların yapıldığını kaydeden Nazarbayev, bu anlaşmaların iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilere yeni ivme katacağına olan inancını dile getirdi. İngiltere tarafından Kazakistan’a yapılan en üst düzeydeki bu ilk ziyaretin, tarihi bir önem taşıdığını vurgulayan Nazarbayev, İngiltere’nin Kazakistan’a yatırım yapan ilk üç ülke arasında bulunduğunu kaydetti. Nazarbayev ayrıca görüşmede başta Afganistan olmak üzere, İran ve Orta Doğu meselelerini görüştüklerini belirtti.
-İNGİLTERE- KAZAKİSTAN İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM
Kazakistan’a gelen ilk İngiltere başbakanı olmaktan gurur duyduğunu belirten David Cameron, bu ziyaretle iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başladığını kaydetti. Nazarbayev’e kendisine ve heyetine gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür eden Cameron, iki ülke ilişkilerinin sadece ticari ve ekonomik alanda değil aynı zamanda eğitim alanın da önemli bir seviyeye geldiğini vurguladı. Kazakistan işadamlarının İngiltere’ye yatırım yapabilmesi için işadamlarına özel bir vize verilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını ifade eden Cameron, nükleer silahsızlanma konusunda Kazakistan’ın iki defa İran görüşmelerine ev sahipliği yaptığını ve bu konuda Kazakistan’ın tutumunun İran’a örnek olması gerektiğini belirtti.

Bugünkü görüşmede bölgesel güvenlik, Afganistan’da istikrarın sağlanması, askeri alanda işbirliği ve ticari ve ekonomik alanda yatırım ortaklığı gibi konuları ele aldıklarını vurgulayan Cameron, Kazakistan’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne üyeliğini destekleyeceklerini belirtti.
İngiltere, 12 milyar dolar ile Kazakistan'a en çok yatırım yatırım yapan 3'üncü ülke . İngiltere-Kazakistan arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 2.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.