Dolar 34,1770
%-0.06
Euro 37,7973
%-0.08
Altın 2.908,210
%-0.53
Bist-100 9.081,00
%0.75

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kazdağları ormanları yangından 'emniyet şeridi' ile korunacak

Kazdağları ormanları yangından 'emniyet şeridi' ile korunacak

Kazdağları'nda geçen yıl çıkan yangında zarar gören Kalabak ile Tepeoba köyleri arasındaki alanlarda uygulanacak "Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Projesi (YARDOP)" için çalışmalara başlandı. Kazdağları'nın...

  • Ege Postası
  • 15.04.2013 - 16:55
Kazdağları'nda geçen yıl çıkan yangında zarar gören Kalabak ile Tepeoba köyleri arasındaki alanlarda uygulanacak "Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Projesi (YARDOP)" için çalışmalara başlandı. Kazdağları'nın Edremit Körfezi'ne bakan yüzündeki ormanlık alanlara, büyük yangınlardan korunması için proje kapsamında emniyet şeridi çekilecek.

Edremit Orman İşletme Müdürü Mehmet Demirbağ, YARDOP'un 50 hektardan büyük yangın sahalarının rehabilite edilmesi ve yeniden orman tesisi için uygulanacağını belirterek, parseller halinde ayrılan yerlerin arasına 200 metrelik şeritler yaptıklarını söyledi. Bu şeritlerin orman yolu ile yangına dayanıklı servi, dut, kestane ve ceviz gibi ağaçlardan oluşacağını ifade eden Demirbağ, "40-50 yıl sonra bu parsellerin birinde çıkan yangın, sadece bölgesinde kalacak, çevreye yayılmayacak. Amacımız, yangını o parselde kontrol altında tutup sıçramasını önlemek. Türkiye'de yangın konusunda birinci, ikinci ve üçüncü derece öncelikli yerler var. Bu bölgelerde farklı farklı parselasyonlar uygulanıyor. Birinci derece öncelikli yerleri 250, ikinci derecede yerleri 400-500, üçüncü derecede yerleri ise 700- 800 hektarlık parsellere bölüyoruz." dedi.

Kazdağları'nda gençleştirme çalışmaları yapılırken parsellere ayırma uygulamasının hayata geçirileceğini dile getiren Mehmet Demirbağ, "Ormanların tümünü bu şekilde parsellere ayırmamız mümkün değil. Bu yıl Edremit Orman İşletme Müdürlüğü olarak bin 500 hektarlık yanık sahada uyguluyoruz. Buraları parsellere böleceğiz ve yangına dayanıklı ağaçlarla şeritler halinde ayıracağız." diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.