Kemeraltı'ndaki lezzet duraklarına özel plaket
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje ile tarihi Kemeraltı Çarşısı ve çevresinde bulunan lokanta, ayaküstü lezzet noktaları ve gıda ürünü satan işletmeler arasından uygun görülenlere yöresel lezzet, servis kalitesi, memnuniyet ve gastronomik değer kriterleri çerçevesinde 'Selluka Belgesi ve Plaketi' verilecek.
- Ege Postası
- 10.10.2019 - 13:18
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 17 kamu kurum ve kuruluşu, üniversite ve sivil toplum kuruluşu ile işbirliği yaparak hayata geçirdiği proje ile; 270 hektarlık alanı kapsayan Kemeraltı ve çevresinde bulunan lokanta- restoran, ayaküstü lezzet noktaları ve gıda ürünü satan işletmelere “Selluka Belgesi ve Plaketiö verilecek. Yöresel lezzet, servis kalitesi, memnuniyet ve gastronomik değer kriterleri çerçevesinde değerlendirilecek olan başvuru yapmış işletmeler puanlanarak, 1 Selluka, 2 Selluka ve 3 Selluka çiçeği bulunan plaketlere sahip olacak. Plaket alan işletmelerin çeşitli platformlarda ücretsiz tanıtımları yapılacak, turizm acenteleri ile anlaşılarak şehre gelecek yerli ve yabancı turistlerin bu işletmeleri ziyaret etmesi sağlanacak. İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleşen proje tanıtım toplantısına İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kaan Erdek, İl Tarım Orman Müdürü Mustafa Akarca, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Ege Bölge Başkanı Osman Tolga Gencer, İzmir Rehberler Odası Başkanı Macit Şaşzade, üniversite ve sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.
'KEMERALTI’MIZI UNESCO KÜLTÜREL MİRAS TESCİL LİSTESİNE ALDIRACAĞIZ'
Kemeraltı ve çevresinin yenilenme kararının alındığını ve bölgenin tarihi ve kültürel değerlerinin göz önüne çıkarılmasının hedeflendiğini belirten İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, "Farklı gezi rotalarının oluşturulması adına İzmir turizmi için önem arz eden gastronomi rotalarının çıkarılmasına yönelik alt çalışma grupları oluşturulmuştur. İşletmelerin kalitelerinin artmasının önünü açacağı ve farkındalık yaratacağı düşünülerek kriterlere uygun yeme içme tesislerinin belirlenip Valilik makamının onayı ile Selluka belgesi verilmesi uygun görüldü. Bu Kemeraltı’na bir sistem getirecek. Belgenin logosu içinde İzmir’in simgesi olan Selluka çiçeği olması belirlendi. Marka tescil çalışmaları sürmektedir. Aynı zamanda, Kemeraltı bölgesinin UNESCO Kültürel Miras Tescil Listesi’ne girmesi için başvurular yürütülüyor. 79 eser var, içlerinden birisi de Kemeraltı. Önümüzdeki hafta içerisinde Kemeraltımızı UNESCO tescil listesine aldıracağız. Bunun yanında, Gastronomi belgesi verilirken İzmir özelinde yanına Selluka Belgesi de eklenebilir. Bunu bir öneri olarak bakanlığa sunmak istiyoruz" dedi.
MARKA OLMADA KOLAYLIK SAĞLANACAK
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kaan Erdek, selluka çiçeğinin bulunduğu plaketleri almanın avantajlarından söz ederek, şöyle dedi:
"Kemeraltı bölgesi 270 hektarlık bir alanı kapsamakta. Yaklaşık 17 üniversite, kuruluş ve sivil toplum kuruluşuyla iş birliği yaptık. Tarihi Kemeraltı Çarşısı yenileme alanında faaliyet gösteren gıda işletmeleri belge için başvurabilir. Puanlama sistemi üçe ayrılıyor, 50- 70 puan alan işletmeler 1 Selluka çiçeği, 75-80 puan alan işletmeler 2 selluka çiçeği, 86- 100 puan alan işletmeler ise 3 selluka çiçeğinin bulunduğu plaketler ile ödüllendirilecek. Bu bağlamda proje, tarafsızlık ilkesi ile resmi otorite tarafından uygulanan, parasal karşılığı olmayan objektif bir projedir. Selluka belgesine sahip olmak, çeşitli gazete ve dergilerde, fuarlarda, internet sayfalarında ücretsiz bir şekilde tanıtımı sağlanacaktır. Acentelere yerli ve yabancı turistlerin öncelikle bu işletmelere uğraması gerektiği söylenecektir. İşletmeler Türk Mutfağı elçileri olarak ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılacaktır. Marka olmada kolaylık sağlanacaktır. Belge, Kemeraltı belgesinin ülkemize ve tüm dünyaya tanıtılması yoluyla ziyaretçi sayısı artırılacak ve işletmelerin daha fazla kazanmasına vesile olacaktır."
'HAYALİMİZ İZMİR’DE BİR SELLUKA FESTİVALİ OLMASI'
İzmir sarmaşığı olarak da bilinen Selluka çiçeği hakkında bilgi veren Pelin Uğur, "Selluka sadece bir çiçek değildir, İzmir’in kültürel hafızasına sahip çok değerli bir mirasıdır. Geçmişten günümüze uzanan bir köprüdür. Selluka Yunanistan’dan Girit’e, Girit’ten İzmir’e gelmiş. Birçok eski, bahçeli İzmir evlerinde hayat bulmuş bir sarmaşık. Bitkisi temmuz ayında açar, kasım sonunda bile görebilirsiniz. Bugün sembol olarak değerlendirilmesi bizim için çok değerli. İşletmelerle çiçeğin de buluşmasını rica ederiz. İşletmelere birer tane de biz Selluka çiçeği armağan edebilsek çok şık olur. İnsanlar Selluka’nın kokusunu ve güzelliğini de memleketlerine döndüklerinde anlatabilirler. Hayalimiz İzmir’de bir ‘Selluka Festivali’ olması. Bunun çalışmalarını yapıyoruz" dedi.(DHA)
Yorum Yazın