Kent Belleği ekibi gönüllülerle buluştu
Selçuk- Efes Kent Belleği’nin mevcut sergileri üzerinde değerlendirmeler ve gelecek sergi başlıkları üzerinde planlamalar yapmak üzere Kent Belleği ekibi gönüllüler ile tekrar bir araya geldi.
- Ege Postası
- 28.12.2012 - 15:09
İZMİR- 4 Eylül’de kapılarını ziyaretçilerine açan Selçuk- Efes Kent Belleği o günden bugüne birçok kişi tarafından ziyaret edilerek Selçuk’un önemli projelerinden biri olarak yerini aldı. Fakat Selçuk Kent Belleği Ekibi, Belleğin oluşmasında çok büyük önemi olan gönüllülerini unutmadı. Açılıştan önce gönüllüler ile birçok toplantılar yapan Bellek Ekibi, bu toplantıların bir yenisini daha düzenledi. Düzenlenen toplantıya Tarih Vakfı Eski Başkanı Tarihçi Orhan Silier, İstanbul Pattu Mimarlık Araştırma Tasarım Yöneticileri Cem Kozar ve Işıl Önal, Antalya Kent Müzesi Deneyiminde Gönüllü Çalışma Gruplarında Koordinatörlük görevini yapan Nuran Özkırım, Selçuk Belediyesi Kültür Müdürlüğü, Kent Belleği personeli ve çok sayıda Kent Belleği gönüllüleri katıldı.
Toplantıda ilk olarak şu ana kadar yapılmış olan tüm çalışmaları katılımcılara özetleyen Kent Belleği Ekibi çalışmalara ilişkin gönüllülerden eleştiri, öneri, ve değerlendirmelerde bulunmalarını istedi. Bilgilerin sunulmasının ardından gönüllüler, katkı koyabilecekleri yönde öneri ve eleştirilerini dile getirdi. Ardından İstanbul Pattu Mimarlık Araştırma ve Tasarım Yöneticilerinden Cem Kozar ve Işıl Önal, Müze ve sergileme tasarımlarında çağdaş tasarımların nasıl olduğuna dair bir sunum gerçekleştirdi. Daha sonra ise Antalya Kent Müzesinde gönüllü olarak koordinatörlük yapmış olan Nuran Özkırım gönüllülere kendi deneyimlerini aktararak Gönüllülük nedi? Nasıl olu? Gönüllüler Neler yapmalıdı? ve Kurumlar Gönüllüleri Nasıl Motive Etmelidi? başlıkları altında konuşma yaptı.
GÖNÜLLÜLER PLANLAMA YAPTI
Konukların sunumlarının ardından Selçuk- Efes Kent Belleği için gönüllü sürecinin nasıl devam edeceğine ilişkin planlama yapıldı. İlk toplantılarda Yemek ve Mutfak, Müzik ve Folklor, Sözlü Tarih ve Mimari olmak üzere 4 gönüllü grubu belirleyen Kent Belleği Ekibi, gönüllü çalışma programı, ve periyodik değerlendirmelerin yapılması için çalışmalara başladı.
2013 yılında Selçuk’un yerel tarihi ve göçler konulu iki sergi alanının daha açılmasının planlandığını dile getiren Tarih Vakfı Eski Başkanı Tarihçi Orhan Silier, Bugün gönüllülerimiz ile bir araya geldik. Bir tarihi kentin Belleği belediye ve gönüllüler tarafından inşa edilmeye çalışılıyor. 1990’larda kent müzesi Türkiye’nin gündemine girdi. Yerel hafızanın canlanması için bu çok olumlu bir gelişme oldu. Tarihi çok eski olmasına rağmen müze anlamında Selçuk’ta kısa zamanda önemli bir yol alındığına inanıyorum. Selçuk’ta gerçek bir kent müzesi kuruluyor. Kentte yaşayanların hikayesini, geçmişini hatırlatacak. Hatta sadece geçmişi hatırlatmak değil. Bu kente daha huzurlu daha dinamik bir yaşam kazandıracak her geçen gün kendini yenileyen Selçuk- Efes Kent Belleği adı altında bir merkez kurulmaya çalışılıyor” dedi.
Toplantıların sonunda Fatma Kılınç ve Özlem Dereli’nin Keman dinletisini büyük bir keyifle dinleyen gönüllüler, yeni yılın yaklaşması ve Kent Belleğine değerli katkılarının olması nedeniyle Kent Belleği ekibi tarafından küçük armağanlar alarak yılbaşı pastasını kestiler.
Yorum Yazın