Kentsel dönüşüm yolda kaldı, halk isyanın eşiğinde
Karabağlar'da mağdur yaratan ve henüz vatandaşların beklentilerini karşılamayan kentsel dönüşüm çalışmaları girdiği çıkmaz gün geçtikçe büyüyor. Üç ayrı dernek kuran ve "İmzalamıyoruz" diyerek mülkiyet hakları için direnen Cennetçeşme ve Limontepe halkının isyanı sokaklara taşarken, hak sahiplerinin sadece 450'de birinin razı geldiği dönüşüm yaklaşık iki yıl önce resmen başlamasına rağmen bölgede tek bir çivi dahi çakılmadı. Ortaya çıkan rakamlar ve son gelişmeler ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın dönüşümden vazgeçtiği yönünde yorumlanmasına neden oldu.
- Ege Postası
- 02.01.2015 - 11:29
"KAÇAK DÖNÜŞÜM" SOSYAL PATLAMAYI BERABERİNDE GETİRECEK
Herhangi bir imar planı ve projesi olmadan 26 Nisan 2013 tarihinde "Karabağlar'da cennet vadisi yaratacağız" sloganı vaatleri ile başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları izlenen politikalar nedeniyle yarı yolda kaldı. Yüksek kamuya terk oranları, hak kayıpları ve astronomik borçlanma oranları nedeniyle vatandaşların mağduriyetini gündeme getiren ve hak sahiplerinin isyan bayrağı açtığı kentsel dönüşümle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sözleri de havada kalınca "Bakanlık dönüşümden vaz mı geçti'" söylentileri de kulaktan kulağa yayılmaya başladı. Hak sahipleri ile bir araya gelen resmi yetkililerin "Halkın istemediği hiçbir şey yapılmayacak" sözlerinin hemen ertesi haftasında kesilen ecrimisil cezaları ise, yöredeki vatandaşlarca "devlet dayatması" ve "zorla dönüşüm" olarak nitelendi. Diğer yandan kurdukları dernekler vasıtası ile mülkiyet hakları için sivil direniş başlatan halk, plansız projesiz dönüşüm benzetmesinde bulundukları kentsel dönüşüm çalışmalarına "Kaçak dönüşüm" diyerek sokaklarda düzenledikleri eylemler ile tepki göstermeye devam ediyor.
UZLAŞMA ORANI 450'DE BİR
Karabağlar'da yaşanan dönüşüm krizinin mağduru olan halkın yaşadığı çilenin en net göstergesi uzlaşma rakamları oldu. Son durum itibarı ile 16 mahallede yaşayan 35 bin konut sahibi ve 80 bine yakın vatandaşın bulunduğu Cennetçeşme ve Limontepe bölgesinde yalnızca 182 kişi bakanlığın sunduğu imkanları kabul ederek, uzlaşma tutanaklarının atlına imza attı.
İSYAN EDEN HALK ÜÇ AYRI DERNEK KURDU
Ancak, yaşanan durum karşısında sessiz kalmayan halk kurdukları üç ayrı dernek çatısı altında birleşerek Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platformu adı altında örgütlendi ve yeni bir eylem sürecinin startını verdi. "İmzalamadık, imzalamıyoruz, imzalamayacağız" diyen halk mülkiyet hakları için dönüşüme karşı isyan ederken, "Adaletli ve yerinde dönüşüm" taleplerine yerel yönetim ve çeşitli sivil toplum örgütleri de kayıtsız kalmayarak yöredeki vatandaşlara destek sundu.
BAKANLIKTAN FİRMAYA PARA YOK
Dönüşümde yaşanan çıkmazın bir diğer faturası da yine bakanlık tarafından mevcut işi üstlenen Yeni Hedef firmasına kesildi. Yaklaşık iki yıl önce başlayan kentsel dönüşüm projesi kapsamında yol kat edilememesi ve projenin yerinde sayması nedeniyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı firmanın hak edişlerini ödemezken, yaşanan bu sıkıntılar yüklenici firmanın personelini de ümitsiz bir bekleyişe soktu. Yaklaşık 4 aydır maaş alamadıkları öğrenilen firma çalışanlarının yaşanan mali krize sessiz kaldıkları ancak ilerleyen süreçte yaşanan bu sıkıntının başka bir krizi daha gündeme getirebileceği belirtildi.
ŞİRKET İDDİALARI YALANLADI
Yeni Hedef Harita Şehircilik İnşaat Müş. Hiz. Tic. Tur. Ve San. Ltd. Şti. Genel Müdürü Şuayip Ateş ise iddiaları yalanladı. Ateş; “Para alamadığımıza dair iddialar doğru değil. Biz devletle iş yapıyoruz. Işimizi yaptığımız oranda da hakedişlerimizi alıyoruz. Personele de borcumuz yok” dedi.
DÖNÜŞÜM YOKSA CEZA VAR!
Öte yandan, Karabağlar'da adaletli dönüşüm isteyen 16 mahallenin sakinlerine geçtiğimiz günlerden itibaren Milli Emlak tarafından bin TL ile 3 bin TL arasında değişen tutarlarda ecrimisil cezaları gönderilmeye başlandı. Kaçak kullanım nedeniyle beş yıllık işgaliye bedelleri istenen hak sahipleri, dönüşümde yaşadıkları çıkmazın yanı sıra gelen bu cezalar yüzünden de huzursuzluk yaşamaya başladı.
TÜRELİ, KARABAĞLAR’DAKİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ SORDU
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, İzmir’in Karabağlar ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan kentsel dönüşüm çalışmasını TBMM gündemine taşıdı.
Türeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, söz konusu kentsel dönüşüm çalışmasının ilçedeki 15 mahalleyi kapsadığını ifade etti.
Kentsel dönüşüm çalışmasının bu haliyle 80 bin kişiyi ilgilendirdiğine dikkati çeken Türeli, “İzmir ili Karabağlar ilçesinde “riskli bölge” ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan 540 hektarlık alan içerisinde bulunan mahallelerde yaşayan vatandaşlar aylardır süren belirsizlik nedeniyle büyük sıkıntı yaşamaktadırlar” dedi.
“Vatandaşlar, dönüşüm yapılması planlanan alanda yüklenici firmanın kendileriyle hiçbir temasta bulunmadığını ve kendilerine projenin imar planı hakkında bilgi verilmediğini ifade etmektedirler” diyen Türeli, şunları kaydetti:
“Buna ek olarak firma yetkililerinin vatandaşları, ‘kesinleşmeyen imar planları üzerinden uzlaşma görüşmelerine ve hazırladıkları tutanakları imzalamaya çağırdıklarına’ dair iddialar bulunmaktadır.
Çalışmalarına 1,5 yıl önce başlanan projenin yürütülmesinde yaşanan belirsizlikler nedeniyle vatandaşlar, “evlerinin ellerinden alınacağı” korkusunu yaşamaktadırlar. Bu nedenle mahallelerde söz konusu durumu protesto etmek amacıyla sık sık gösteri düzenlenmektedir.”
-“NE ZAMAN TAMAMLANACAK”-
Türeli, kentsel döşüm çalışmasının yapılacağı alanda yaşayan vatandaşların, aylardır süren belirsizlikler nedeniyle yaşadıkları tedirginliklerin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. Türeli, önergesinde Bakan Güllüce’ye şu soruları yöneltti:
“-Karabağlar’da 540 hektar büyüklüğündeki söz konusu alan, hangi gerekçelerle “riskli bölge” ilan edilmiştir'
-Kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin vatandaşa neden bilgi verilmemektedir'
-Vatandaşların bilgilendirilmeden, ilgili firma yetkilileri tarafından hazırlanan tutanaklara imza atmaya çağrıldığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmakta mıdır'
-“Evlerinin ellerinden alınacağı” korkusuyla sık sık eylem yapan vatandaşların, bu tedirginliklerinin giderilmesine yönelik bir çalışma yapılması düşünülmekte midir'
-Söz konusu kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında kaç adet konutun yıkılması planlanmaktadır'
-Kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında hak sahibi vatandaşlar taşınmazlarını hangi şartlar altında Bakanlığınıza devretmektedirler'
-Karabağlar’da 1,5 yıl önce başlatılan kentsel dönüşüm uygulamasının ne zaman tamamlanması öngörülmektedir'”
Yorum Yazın